До 615-річчя міста Бендери

Найстаріше місто ПМР – Бендери – 8 жовтня відзначило своє 615-річчя. До цієї історичної дати Державна служба управління документацією та архівами республіки (ДСУДА) в рубриці «День в історії» на своєму сайті представила найважливіший документ з літопису міста – Протокол № 1 першого засідання виконкому Бендерської міської Ради депутатів трудящих після звільнення від німецько-фашистських загарбників від 28 серпня 1944 року (з фонду Державного архіву м. Бендери).

Відповідно до цього Протоколу виконком міста прийняв постанову про відновлення радянської влади в Бендерах і поставив першочергові завдання з відновлення мирного життя бендерчан і роботи органів радянської влади.

Тоді місто являло собою купу руїн, але поступово воно поверталося до мирного життя. Відновив роботу виконавчий комітет Бендерської міської Ради депутатів трудящих. 28 серпня відбулося його перше засідання, на якому було розглянуто кілька питань. З першого питання про прийняття постанови щодо відновлення радянської влади в Бендерах виступив голова міськвиконкому Н. І. Бірюков. Він зазначив, що 23 серпня 1944 року війська героїчної Червоної армії звільнили місто від німецько-румунських загарбників і назавжди повернули його в сім’ю міст Молдавської РСР і Радянського Союзу. На території міста та його передмість відновлено радянську владу в особі виконавчого комітету міської Ради. З дня визволення тут почали діяти радянські закони, а постанови, накази та інші документи окупаційної влади були скасовані. Крім того, була заборонена іноземна валюта, а наявну в людей і організацій в 10-денний термін належало здати в Бендерський Держбанк. Городян закликали дотримуватися законів радянської влади, трудової дисципліни та громадського порядку.

Цим самим документом була дозволена вільна торгівля всіма видами товарів. Виконком зобов’язав усіх власників промислово-кустарних підприємств, майстерень та інших суб’єктів господарювання негайно розпочати роботу з їх відновлення та швидкого запуску в експлуатацію. Підприємствам і власникам торгових закладів належало негайно відкрити свої точки, кафе-закусочні, буфети тощо.

Постанова зобов’язувала всіх у п’ятиденний термін здати все трофейне, непридатне і незаконно придбане в період військових дій: майно, продовольство, худобу, сільськогосподарський інвентар, транспорт, що належить державі, підприємствам, установам, організаціям і приватним особам, які перебувають в евакуації чи перейшли на бік противника. Була затверджена комісія для проведення його обліку та оцінки. Пізніше виявлене безгосподарне майно передавалося в безоплатне користування установам і підприємствам міста.

Вогнепальну і холодну зброю, боєприпаси, отруйні речовини та інше, що було у приватних осіб, комісію зобов’язали негайно здавати органам НКВС. Одночасно комісії ставилося в обов’язок провести облік усього поголів’я коней з метою встановлення їх приналежності до громадян, які мешкають у місті або його передмістях.

З метою якнайшвидшого відновлення міста виконком організував при міському комунальному відділі госпрозрахункову ремонтно-будівельну контору, поклав на неї завдання з відновлення комунального господарства державних і кооперативних підприємств і зобов’язав Міськкомунгосп негайно розпочати комплектування ремонтно-відновлювальних бригад.

Крім того, виконком постановив «…провести з 1 по 10 вересня декадник з очищення вулиць міста від руїн, сміття. Залучити на період декадника все працездатне і робітниче населення міста, дітей і підлітків шкільного віку, а також службовців та робітників щодня по три-чотири години після роботи».

Був затверджений штаб із керівництва декадником. Першочерговими об’єктами для очищення стали базарна площа і залізнична станція. При міськраді створили комісію з розміщення установ і підприємств на території міста. В організаціях і підприємствах установили єдиний робочий день. Таким чином, виконком на першому засіданні вирішив усі важливі й першочергові завдання Бендер.

Культурно-просвітницький інтернет-проект ДСУДА «День в історії» розпочався у 2023 році. Він спрямований на збереження історичної пам’яті та популяризацію архівних документів, присвячених пам’ятним датам, подіям нашої історії. Ще одна з його цілей – активізація пошукової діяльності у всіх архівах Придністров’я.

Iгор ШЕВЧЕНКО

Фото: gsuda.gospmr.org