Семінар для кам’янських підприємців

Законодавство, як і всякий регламент взаємин у суспільстві, потребує вдосконалення. Його актуалізація націлена на те, щоб обов’язкові норми та правила були максимально корисні для громадянина і для держави. Ознайомити підприємців зі змінами чинного законодавства покликані семінари, які регулярно проводять співробітники Державної податкової служби.

У Кам’янці на зустрічі з бізнес-спіспільнотою представники територіальної податкової інспекції (ТПІ) детально розповіли про нові правові акти, які набудуть чинності з 1 січня 2024 року.

Враховуючи сільськогосподарську спрямованість економіки району, обговорення новин почали з законів, що стосуються підприємців, які працюють в агропромисловому комплексі.

Наступного року встановлять єдиний термін здачі податкових розрахунків із земельного податку, пайового і цільового збору на підтримку меліоративного комплексу – до 25 лютого. Це повинно полегшити працю бухгалтерів агрофірм.

Крім того, зміниться термін сплати земельного податку організаціями на землі сільгосппризначення, надані їм для виробництва. Він сплачуватиметься поквартально: у I – III кварталах – по 10 %, а в IV кварталі – 70 % від річної суми. Таким чином буде забезпечене рівномірне надходження коштів у державний бюджет.

Заступник начальника територіальної податкової інспекції Алла Могилевська (на фото) звернула увагу учасників семінару на термін сплати цільового збору на утримання і розвиток соціальної галузі та інфраструктури села (селища). Раніше його вносили одночасно з земельним податком до 20 грудня, а з 2024 року строк сплати буде встановлений до 15 листопада.

З нового року набере чинності пакет законів, відповідно до яких спроститься виплата єдиного соціального податку. Тепер працедавці роблять чотири платежі: на пенсійне забезпечення, соціальне забезпечення працюючих громадян, на страхування від безробіття, на поліпшення оснащеності установ охорони здоров’я медичним устаткуванням і придбання спеціалізованого автотранспорту.

Перші три зараховуються до Єдиного державного фонду соціального страхування, а четвертий – безпосередньо до республіканського бюджету. Новий порядок розрахунку та сплати ЄСП буде зручнішим, оскільки дасть змогу вносити цей податок єдиним платежем без розподілу суми на відповідні цілі.

Детально розглянули на семінарі зміни в діяльності індивідуальних підприємців, які використовують спрощену систему оподаткування. Йшлося про поняття касового методу визнання доходу; про заборону ІП виробляти й (або) реалізовувати корисні копалини та ювелірні вироби, а також про випадки, що є виключенням із цього правила; про можливість припинення дії документа, який підтверджує право на вживання «спрощенки».

Начальник відділу оподаткування фізичних осіб Наталія Наку звернула увагу підприємців, які працюють у цій системі, на те, що в новому році необхідно буде щомісячно надавати у ТПІ дані про рух коштів на банківських рахунках. При цьому індивідуальному підприємцю не потрібно кожного місяця отримувати виписку і нести її у податкову службу. Відповідно до ухваленого закону банки передаватимуть ці відомості в електронному вигляді. Підприємцеві потрібно лише подати відповідну заяву. І для ІП, і для держави послуга з передачі даних буде безплатною.

Також обговорювалися новини в роботі самозайнятих осіб, про оплату зборів за поширення зовнішньої реклами, за стоянку та використання пунктів зупинки. Що стосується цільового збору з громадян на благоустрій території міста, села, селища, тут учасників семінару цікавили категорії пільговиків та осіб, з яких він не стягується.

За оцінками підприємців, зустріч була конструктивною й дала змогу дістати відповіді на актуальні запитання. Співробітники ТПІ також зазначили, що завжди готові дати кваліфіковану консультацію щодо використання податкового законодавства ПМР. Чекати чергового семінару при цьому не потрібно. Зі своїми запитаннями підприємці можуть в індивідуальному порядку звертатися до податкових інспекторів.

Тетяна ГРИЦЮК

Фото автора