Що очікує платників податків

З початком 2024 року податкова система Придністровської Молдавської Республіки зазнає значних змін. Нововведення наберуть чинності з 1 січня. Для того, щоб вони не застали вас зненацька, запрошуємо уважно ознайомитися з основними змінами в податковому законодавстві та зрозуміти, як вони вплинуть на царину бізнесу і не тільки.

Згідно з даними, понад 30 правових актів зазнали коригування чи доповнення. Щоб проінформувати про ці положення якомога більше людей, 29 вересня і 6 жовтня співробітники податкової інспекції провели онлайн і офлайн семінари. На цих зустрічах юридичні особи, індивідуальні підприємці та їхні представники могли поставити уточнювальні питання, попросити роз’яснити незрозумілі та складні моменти, а також дістати індивідуальні консультації.

За роз’яснення змін відповідали такі фахівці міста Тирасполь: начальник податкової інспекції Вікторія Глізнуца, начальник відділу оподаткування фізичних осіб податкової інспекції Лариса Сонсядик, заступник начальника відділу – начальник групи з приймання звітів відділу податкового контролю та аналітики податкової інспекції Людмила Варналій.

На зустрічах вони торкнулися теми довідок про прибутковий податок, правил дарування майна, пільг, доходів, що не обкладаються податком, онлайн кас, патентної системи оподаткування та інших пунктів.

Наприклад, для католицьких релігійних організацій нові податкові пільги набувають чинності з 1 січня 2024 року. Це стало можливим завдяки прийняттю Закону від 20 червня 2023 року «Про плату за землю». Тепер такі організації будуть повністю звільнені від сплати земельного податку. Це рішення покликане підтримати та сприяти діяльності релігійних громад у нашій республіці, а також зміцнити їх соціальну і культурну присутність.

Важливі перетворення прийняли у використанні природних ресурсів та в охороні навколишнього середовища. Тепер «Талон токсичності» більше не потрібен під час проходження технічного огляду для кожного транспортного засобу. До того ж фізичним особам, які здають в оренду автомобілі, більше не треба подавати повідомлення до податкового органу за місцем реєстрації юридичної особи на підставі договору оренди. Це спрощення сприятиме скороченню бюрократичних процедур.

У зв’язку з наявними перестановками в системі розрахунків і сплати екологічних платежів господарчим суб’єктам, які займаються видобутком корисних копалин, слід приділити особливу увагу. Тепер їм необхідно надавати розрахунки та проводити сплату згідно з таким графіком: для підприємств, що здійснюють підземний видобуток, обов’язково проводити розрахунки щорічно до 1 лютого на основі даних попереднього року, а для тих, хто займається відкритими видами видобутку (кар’єри), розрахунки потрібно робити двічі на рік: з урахуванням результатів першого і другого півріччя.

Також внесено зміни відносно туристичного кешбека, який нещодавно був введений. Відповідно до нових правил не підлягають оподаткуванню виплати, які здійснюються на банківські рахунки фізичних осіб у грошовій формі у вигляді повернення частини вартості придбаних туристичних послуг, за умови, що вони відповідають нормативним правовим актам, установленим Урядом. Вони спрямовані на стимулювання розвитку туристичної індустрії та забезпечення додаткових пільг для мандрівників.

Ознайомитися з повним списком актів можна на сайті minfin.gospmr.org. У вкладці «Діяльність» необхідно перейти до «Контрольно-наглядова діяльність». Далі в розділі «Основні порушення» натиснути на «Податкового та іншого в межах компетенції податкових органів законодавства».

Олександра ТИМКО

Фото: freepik.ru