Історичні пам’ятки Бендер як символ бойового духу

На сьогодні архітектура міста Бендери остаточно набула своїх урбаністичних особливостей, що свідчить про наявність сформованого своєрідного стилю, талановитих містобудівників, розвиток техніки містобудування, а також уміле використання місцевих будівельних матеріалів. Про дві архітектурні пам’ятки Бендер, які минулого тижня відзначили своє 15-річчя, необхідно сказати особливо. Їх відкрили 7 жовтня 2008 року до 600-річчя славного придністровського міста.

Того дня на місці старого військового кладовища, більшість поховань з яких датується періодом російсько-турецьких воєн 1853 – 1856 і 1877-1878 років, урочисто відкрили Військово-історичний меморіальний комплекс. Бойові дії на території сучасного Придністров’я в ті часи не велися, проте в Бендерах розташовувалися тилові медичні установи, а саме: дивізійні та стаціонарні госпіталі, полкові лазарети. Багато поранених бійців, звичайно, помирали. Загалом на території комплексу поховано 5 127 осіб.

Військово-історичний меморіальний комплекс у Бендерах був закладений 24 квітня 2007 року. Ініціатива його створення належала Міністерству внутрішніх справ ПМР, у віданні якого комплекс і залишається до сьогодні. До відкриття меморіалу тут була збудована каплиця на честь Нерукотворного образу Христа Спасителя, покровителя 55-го Подільського піхотного полку, і Потьомкінська колонада. Всього під час відновлювальних робіт на цвинтарі встановили 249 гранітних плит з іменами 4 740 воїнів, які загинули в російсько-турецьких баталіях. Крім того, зробили реставрацію й відновили його історичний сектор. Також на території Військово-історичного меморіального комплексу розташована Алея генералів, де поховані останки видатних російських воєначальників.

Спочатку тут було поховано 10 генералів, однак у 2011 році на цій Алеї був перепохований генерал-майор Російської імператорської армії Фома Лузанов. Крім нього, тут спочивають вічним сном коменданти Бендерської фортеці: генерал-лейтенант Массарін Ольшевський, генерал-майор Тимофій Збієвський, генерал-майор Олександр Вейдемейєр, плац-майор Бендерської фортеці генерал-майор Микола Михайлов та інші.

Нарешті, на меморіалі встановили пам’ятник на честь воїнів 55-го Подільського піхотного полку, загиблих у боях того бурхливого часу, і відкрили меморіальну плиту воїнам, загиблим у 1770 році під час штурму Бендерської фортеці. Реставрували встановлені хрести на могилах румунських солдатів, побудували пам’ятник козакам гетьману Мазепі та Орлику. Тут також розмістили плиту загиблим військовослужбовцям французької армії, які під час Бендерського повстання 1919 року захищали від румунської армії бендерських повстанців, що відступали після невдалої спроби взяти місто.

Того ж дня, 7 жовтня 2008 року, неподалік від меморіального комплексу з необхідною для такої події церемонією відкрили відновлену Тріумфальну арку, що символізує перемогу Російської імперії над турецькою армією в Бендерах. Її добре видно як при в’їзді в місто з боку Кишинева, так і при виїзді з нього. Арка наповнена глибокою символікою і вражає всіх нас урочистою монументальністю та художньою виразністю.

Стабільність і візуальну монолітність їй забезпечують площини пілонів, з’єднаних пологим арковим перекриттям. Парадність та урочистість споруді надають прямокутні колонади з невеликими капітелями та декоративні військові атрибути, які завершують парапетну частину. Вони уособлюють славу російської зброї, російського духу на нашій землі: шолом, бойова сокира, бердиш.

Глибокий зміст має барельєф двоголового орла у верхній центральній частині споруди, що символізує непохитну російську присутність на благодатній придністровській землі.

Лицьова сторона Тріумфальної арки звернена до входу в місто. Таким чином місцеві архітектори зберегли давню традицію, за якою тріумфальні ворота завжди ставали фасадом до дороги, що вела до міста. По суті, Тріумфальна арка є тріумфальною брамою, постійним або тимчасовим монументальним обрамленням входу в місто, урочистою спорудою на честь воєнних перемог і будь-яких інших значущих подій. Так визначає поняття «арка» енциклопедія.

Прототипом Бендерської арки стала тріумфальна арка, побудована в Кишиневі на перетині вулиць Бендерської та Александровської. Однак кишинівська арка була тимчасовою будівлею, тоді як Бендерська – монументальною й монолітною спорудою, в чому також був закладений свій глибокий сенс. Твердо стоїть на бендерській землі Тріумфальна арка, спрямована вгору, як символ непохитності її мешканців, у яких досі живе бойовий дух, мужність і стійкість, бунтарські гени, успадковані від героїчних предків. Бендери – це унікальне місто, яке пройшло складний шлях, але з усіх випробувань виходило переможцем і саме вирішувало свою долю.

Олександр ПЕТРЕНКО

Фото: tourismpmr.org