Уряд – про головне

На майданчику вищого виконавчого органу влади Міністерство охорони здоров’я презентувало проект, спрямований на збереження здоров’я громадян нашої республіки.

Голова Уряду Олександр Розенберг вважає за необхідне приділити пильну увагу питанням запобігання захворюваності населення та збільшення тривалості життя. Як варіант пропонується впровадження масової диспансеризації.

Міністр охорони здоров’я Христина Албул досить докладно розповіла про систему заходів щодо раннього виявлення факторів ризику та захворювань для зниження рівня інвалідності та смертності.

У чому ж полягає принципова відмінність диспансеризації від періодичних медичних оглядів? У тому, що медичний огляд торкається виключно тих громадян, що працюють, а диспансеризація стосуватиметься всього дорослого населення. Передбачається також обстеження громадян віком від 18 років.

Неупереджена статистика свідчить, що нині в Придністров’ї середня тривалість життя людей становить 72 роки. Останні три роки спостерігається і збільшення захворюваності. Тут свого значного впливу додала й коронавірусна інфекція.

Серед причин смертності в республіці перше місце посідають хвороби системи кровообігу (54,6 %), друге місце – від новоутворень (16,8 %), третє – від інфекційних захворювань (5,9 %).

Крім того, МОЗ проаналізувало статистику щодо встановлення інвалідності за останні п’ять років. Динаміка свідчить про зростання показника. Вперше визнані інвалідами у 2021 році близько тисячі людей, а вже 2022-го – 1 110 осіб.

«Лідерство» у структурі первинно встановленої інвалідності належить злоякісним новоутворенням, тобто онкології. Друге місце «по праву» посідають захворювання системи кровообігу. Здебільшого це пацієнти, які перенесли інфаркт чи інсульт. Третє місце «належить» захворюванням кістково-м’язової системи», – пояснила Христина Албул.

Для підвищення даних щодо середньої тривалості життя, зниження показника передчасної смертності та інвалідності Уряд запропонував запровадити програми диспансеризації дорослого населення республіки. Профілактичні огляди, що проводяться сьогодні, не охоплюють усе доросле населення.

Для вікової категорії 18–39 років у більшості випадків диспансеризація проводитиметься один раз на три роки. На рік своє здоров’я перевірять 42,6 тис. громадян цієї вікової групи. Для громадян віком 40 років і старших планують проводити обстеження раз на рік. Диспансеризації у Придністров’ї підлягають щороку 252,7 тис. осіб.

З населенням працюватимуть дільничні лікарі-терапевти, лікарі загальної практики та профільні фахівці. Мешканців малонаселених сіл направлятимуть до великих ЛПЗ у районних центрах або виїзні бригади лікарів прийматимуть їх у ФАПах.

Диспансеризація – це широкий спектр обстежень, зокрема й виявлення факторів ризику. Передбачається, що перелік аналізів, консультацій та досліджень залежатиме від результатів первинних оглядів. Програма спрямована на раннє виявлення захворювань серцево-судинної системи, онкологічної патології, цукрового діабету, захворювань очей, туберкульозу та інших інфекційних захворювань.

Учасники наради говорили про джерела фінансування заходів. Було запропоновано декілька варіантів: або повне фінансування коштом бюджету, або спільне фінансування проекту державою та роботодавцями. Загалом на реалізацію трирічної програми необхідно 320 млн рублів.

За дорученням Олександра Розенберга, профільне міністерство проведе розрахунки витрат на надання допомоги людям з діагнозом інфаркт чи інсульт, на реабілітацію після них та фінансування допомоги з інвалідності.

Також належить розрахувати вартість диспансеризації на одну особу різних вікових груп. Голова Уряду впевнений, що виявлення факторів ризику та профілактика захворювань будуть не тільки кориснішими для громадян, а і сприятимуть раціональнішому використанню бюджетних коштів.

За попередніми прогнозами, програма зможе набрати чинності у 2025 році, а нині її проект має розглянути Президент та депутати Верховної Ради.

Михайло ТРЕМБIТА

Фото: gospmr.org