Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 11 жовтня народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.

В остаточному другому читанні депутати ухвалили зміни до закону «Про освіту», запропоновані головою Комітету з освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігорем Бугою та членами Комітету Андрієм Сафоновим і Павлом Шинкарюком. На думку авторів документа, згідно з чинною редакцією закону «Про освіту», до функціонала обов’язків фахівців Міністерства просвіти ПМР входить лише процес проведення підсумкової атестації, а питання проведення проміжної та поточної атестації регулюються на місцях.

Про сутність змін в інтерв’ю журналістам розповів Ігор Буга:
«Є різні бачення цього питання в організаціях освіти, а також в управліннях народної освіти. Немає єдиного підходу до оцінювання школярів: як виставляти оцінки за чверть, як і коли проводити підсумкові контрольні. Новою ж законодавчою ініціативою вдасться централізувати управління процесом, яке буде надане єдиному уповноваженому органу – Міністерству просвіти. Депутати переконані, що в галузі освіти після ухвалення законопроекту порядку та організованості стане набагато більше».

Нові норми закріплюють право Міністерства просвіти розробляти нормативний документ, який регламентуватиме процес проведення поточних та проміжних атестацій, зокрема порядок проведення перевідних іспитів та виставлення оцінок за чверть та за поточний рік.

Зміни та доповнення до Закону ПМР «Про освіту» набудуть чинності після узгодження з Президентом Вадимом Красносельським.

У першому читанні народні обранці ухвалили зміни до Закону «Про кінематографію» та до Кодексу про адміністративні правопорушення. Згідно з нововведеннями, прокатники зможуть показувати в Придністров’ї закордонні фільми лише за наявності спеціального дозволу, отримати який можна буде в Держслужбі з культури та історичної спадщини після проходження експертизи на відповідність фільму чинному законодавству ПМР.

У другому неостаточному читанні Верховна Рада ухвалила проект закону «Про адвокатську діяльність та адвокатуру в ПМР». У новому законі прописуються права та обов’язки адвокатів, вимоги до набуття такого статусу. У претендента має бути вища юридична освіта, стаж роботи за спеціальністю не менш ніж 3 роки. Він має пройти адвокатську практику або скласти кваліфікаційний іспит і підтвердити свою здатність до цієї діяльності. Прийматиме іспит спеціальна комісія, що складатиметься не лише з адвокатів, а і з представників Верховної Ради, Міністерства юстиції, Верховного та Арбітражного судів. Вона також розглядатиме скарги на дії чи бездіяльність адвокатів.

Микола ЮРКЕВИЧ

Фото: tourismpmr.org