Один святковий день у Бендерах

Напрочуд сонячною та ясною видалася погода в один із днів, коли в Бендерах з нагоди ювілейної дати міста відбулися масові гуляння у щойно відкритому після реконструкції парку «Октябрьский» на набережній Дністра.

Зміни на самій території зони відпочинку та прилеглої до неї вулиці Ткаченка відбулися нечувано великі. Перше, що вразило – це білокам’яні сходи, якими можна спускатися до самої річки, такі ж білосніжні ротонди, розташовані в кількох різних локаціях, сучасний ландшафтний дизайн, арки та химерно сформовані дерева. Привертають увагу встановлені обабіч відремонтованих паркових алей нові лави, яких тут понад три десятки, та змонтовані нові ліхтарі для освітлення.

Глава держадміністрації міста Роман Іванченко зауважив, що нинішні зміни – лише проміжний результат, і міська влада не має наміру зупинятися на досягнутому.

«Це не все, – наголосив він у розмові з журналістами. – Ми зробили більшу частину верхньої тераси, нам доведеться доробити ще праве і ліве крило, зайнятися й нижнім ярусом. Я думаю, що набережна перетворюватиметься постійно, з року в рік, тут з’являться спортивні зони, й вона стане улюбленим місцем відпочинку і прогулянок бендерчан та гостей міста».

Організатори свята влаштували так звану «Потьомкінську асамблею» – прообраз дворянського балу (святкування, введене Петром Першим у культурне життя російського суспільства в 1718 році).

Народні гуляння розпочалися зі старовинної музики у виконанні струнної групи симфонічного оркестру, виступу аматорського столичного ансамблю «Вернісаж», учасники якого запрошували відвідувачів свята долучитися до виконання менуету – старовинного народного французького граціозного танцю.

Гостей асамблеї розважали акробати та жонглери; артисти народного цирку «Юність» реконструювали старовинну виставу; на ходулях пересувалися юнаки та дівчата в казкових костюмах. Шарманщик у циліндрі, в музейному вбранні, самотньо сидів на невеличкому стільчику і крутив ручку механічного старовинного інструменту – шарманки, яка монотонно і сумно награвала одну й ту саму незнайому мелодію. Одним словом, як кажуть, крутив безкінечну шарманку.

Одну з алей заполонили національні подвір’я: українське, оформлення якого взяла на себе Бендерська гімназія ім. І. П. Котляревського на чолі з її директоркою Валентиною Боднар, а також російське, болгарське, гагаузьке, молдавське. Музика гриміла у повному сенсі цього слова. Столи у кожному подвір’ї ломилися від наїдків та напоїв. Спів та музичні танцювальні номери захоплювали гостей у полон, і вони приєднувалися до танцюристів, ледве встигаючи за музикою.

Крім розваг, у центральній частині парку біля головної ротонди вшановували молодят, що вступали в шлюб, та городян, які відзначали значні ювілеї сімейного життя. Зворушливі гості, діти та онуки – всі записували відео на згадку про подію.

На алеї неподалік набережної зібралися майстри народної творчості. Серед них – учні та вчителі бендерських шкіл, а також вихованці дошкільних установ. Тематика одна – 615 років рідного міста: букети квітів у формі серця, картини тощо.

Біля бендерчанки Галини Григорович стояла вже немала черга. Що ж там зацікавило перехожих? На столику, застеленому скатертиною, Галина Кузьмівна розмістила ажурні тарілки з яскравими солодкими виробами – хрустиками у вигляді пташок, а також маків, нарцисів, ромашок, калів, дитячих іграшок за рецептами, які сама й придумує. На прохання жіночої частини відпочивальників майстриня ділилася порадами, як приготувати таку смакоту і пропонувала покуштувати солодощі. Кожен дістав свою порцію задоволення від почастунку.

Приваблювала прикрашена пучками різних трав «Зелейна лавка». Тут охочі могли насолодитися духмяним трав’яним чаєм, приготованим фахівцями Бендерського лікувально-діагностичного центру (водолікарні).

Завідувачка установи Анна Абіленцева розповіла, що фітобар популярний у пацієнтів, які лікуються від різних захворювань під наглядом медиків. Трави виключно перевірені, сертифіковані й сприяють швидшому одужанню під час комплексного лікування.

Трохи поодаль, у наметі з іграшковими бджілками та банками з солодкою продукцією, стояла усміхнена гарна молодичка і закликала купувати мед.

Наталя Курзанова – господиня власної пасіки. Разом із чоловіком вони створили підсобне господарство, яке дає їм непоганий прибуток.

«Мед у нас із гречки, акації, різнотрав’я, ми його реалізуємо недорого, щоб встигнути продати до нового урожаю. На день міста Тирасполя привеземо свій мед і до столиці. Буваємо й на ярмарку «Купуй придністровське», встигаємо всюди», – зазначила вона.

Чудеса лозоплетіння представив на святі Олександр Федченко, мешканець села Гиска.

«Я полюбляю своє хобі. Протягом літа збираю дику лозу, варю її, готую до роботи, – пояснив він – Процес дуже складний, віднімає багато часу. Іноді на виготовлення одного виробу йде близько року, але й результат очікуваний».

Крісла, столики, кошики та багато іншого – все до снаги вправним рукам майстра.

Натуральна продукція Надії Гайпель – фруктові снеки та пастила – вже зарекомендувала себе у Придністров’ї. Вона реалізується в кофейнях, барах, магазинах тощо. У Бендерах жінка пропонувала її потенційним покупцям, тим, хто прагне харчуватися здоровою їжею.

Святкування дня народження міста на Дністрі тривало до пізнього вечора, і мало своє продовження наступного дня в парку Бендерської фортеці.

Iрина МАСЛОВА

Фото автора