Сад, город і клумба в жовтні

Вересень пахне яблуками, а жовтень – капустою

У жовтні настала пора виконати роботу над сезонними помилками й підбити підсумки. До того ж це ще й місяць активної підготовки до зими.


Нагадаємо про найважливіші городні справи в жовтні.

1. Зберіть урожай пізніх сортів груш і яблук.

2. До настання холодів ще раз уважно огляньте всі дерева і чагарники на своїй ділянці й очистьте їх від сухих, поламаних і пошкоджених хворобами та шкідниками гілок.

3. Як би не було часом сумно це визнавати, проте не всі рослини виправдовують покладені на них надії. Проаналізуйте ситуацію, можливо, з деякими з них вам буде краще розлучитися.

4. Опале листя теж треба належним чином пристосувати для подальшого використання. Наприклад, для при-готування листового перегною, розсадного ґрунту, субстрату для мульчування, укривного матеріалу для багаторічників тощо.

5. Питання про те, чи потрібно перекопувати ґрунт восени, залишається відкритим. Цей процес має свої плюси (простіше вносити добрива і боротися зі шкідниками) та мінуси (порушення структури ґрунту). Більшість садівників і городників від осіннього перекопування не відмовляється.

6. Кожні три-чотири роки дерева потребують додаткового підживлення. Під дерево, молодше за 10 років, вносять 2 ст. ложки суперфосфату та 1 ст. ложку сірчанокислого калію на 1 м2. Під час перекопування пристовбурних кіл 10-річних дерев дозу підживлення збільшують удвічі.

У жовтні в садівників є ще можливість посадити улюблені декоративні рослини, які ранньою весною порадують вас пишним цвітінням. Найбільш вдалими для посадки в жовтні є цибулинні рослини. Вони не дуже бояться холодів і навесні прикрасять ваш квітник.

Гіацинт не тільки барвистий, яскравий, але й ароматний. Якщо пройти повз клумби з гіацинтами, то створюється відчуття, що хтось розлив дорогий парфум.

Ці квіти рекомендується теж садити в жовтні, оскільки цибулинам потрібно пережити холодні зимові температури.

Крокуси вимагають мінімум уваги. Висаджують їх з вересня по листопад. Цибулинки повинні встигнути вкоренитися до морозів. Крокуси люблять піщаний, добре дренований ґрунт. Вибирайте для них сонячне і відкрите місце на своїй присадибній ділянці.

Нарциси – традиційні рослини на наших клумбах. Якщо ви хочете, щоб ароматні суцвіття порадували вас ранньою весною, то посадіть цибулини в жовтні. Рослина віддає перевагу сонячному місцю з добре дренованим ґрунтом.

Є й насіннєві види квітів, придатні для посадки в жовтні. Суцвіття алліуму можуть бути фіолетового, синього, білого і рожевого кольору. Рослина живе до чотирьох років після посадки й має тривалий сезон цвітіння аж до літа. Садити алліум можна до середини осені, тож це відмінний вибір для жовтневих робіт на клумбі. Він любить сонячні місця, але може розвиватися і в півтіні. Намагайтеся висаджувати його біля стіни або паркану, щоб захистити від вітру. Календула сама по собі квітка проста, насіння її легко може перезимувати. Садити її варто, коли на вулиці стабільна прохолодна температура – на рівні 0 °С. Для хризантеми потрібна ділянка без протягів, але з гарним провітрюванням. Для лаванди потрібно обрати затишне та сонячне місце. Її треба висаджувати в ґрунт у жовтні на глибину до 5 мм.


Анастасія КАСИМ.

Фото: ukr.media