Граціозні й швидкі перегони орловських рисаків

Креативно відзначили храм села в Малаєштах Григоріопольського району. До низки традиційних для цього дня заходів приєдналися конезаводчики й любителі перегонів із Молдови, Придністров’я та Гагаузії.


Кінний спорт вважається одним із найпопулярніших засобів дозвілля у всьому світі, й наш регіон – не виняток, адже створення кількох кінно-спортивних клубів та заняття в них покращують самопочуття, знімають стрес і дарують яскраві враження.

В мальовничих Малаєштах організували перегони на орловських рисаках.

Нагадаємо: це порода коней, виведена у Воронезькій губернії під керівництвом його власника графа О. Орлова в другій половині XVIII – початку XIX століть. У ті часи популярність орловських рисаків у Росії була надзвичайна. Цьому сприяли відмінні акліматизаційні здібності породи та універсальність.

Великого і красивого орловського рисака можна з успіхом використовувати практично у всіх видах кінного спорту: виїздках, конкурі та просто в аматорській верховій їзді.

Подібні змагання на Малаєштському іподромі відбувалися і раніше, але не з такою кількістю учасників, які, ретельно готуючись до перегонів, тренувалися щодня, аби підтримувати коней у чудовій спортивній формі. Організували спортивний захід кінний клуб «Базальт», держадміністрація Григоріопольського району і міста Григоріополь та ДУ «Агентство з туризму Придністровської Молдавської Республіки».

Для заїздів на гойдалках (спеціальних пристроях для вершників) усіх учасників (коней) розділили за віком. Першими бігли новачки-дворічки. З шести екіпажів кращими виявилися Василь Гасан із Чимишлії та його Базальт. Вони були беззаперечними лідерами ще з середини великого перегонового кола.

У другому заїзді змагалися трирічки, по п’ять парнокопитних у кожному. Першими добігли до фінішу Микола Ангелов і його Лужок із села Валя-Пержей Тараклійського району. Григорій Дерменжі з Комрата посів друге місце, третє – Микола Попов і Добрий із Тараклії. Всього на цих перегонах було чотири заїзди на гойдалках і один – верхи. За дотриманням правил стежили судді. Змагання були аматорські, бігти необхідно було одне коло – трохи більше ніж 1,5 кілометра. Головний суддя Костянтин Келеш зазначив:

«Є певний порядок і правила. Це не класичні змагання, не ліцензований іподром, це свято, тому хочемо, щоб у людей був гарний настрій та позитивні емоції».

Переможців нагородили почесними грамотами й призами. Гостей частували місцевими традиційними стравами та напоями.

Кілька сотень уболівальників з різних куточків республіки завітали на свято. Вони активно підтримували своїх фаворитів кричалками та вигуками зі сподіванням зустрітися тут наступного року.

«Ми бачимо в цьому виді спорту неабиякий потенціал, а тому плануємо пропонувати його для відпочинку як для придністровців, так і для туристів із Молдови та далекого закордоння. Тут дуже зручне місце, пристосоване для того, щоб можна було приїхати з друзями чи сім’єю відпочити на природі в сільській місцевості та ще й на конях верхи покататися», – розповів начальник відділу реалізації цільових програм і пріоритетних проектів Агентства з туризму Ігор Крижановський.


Володимир УС.

Фото: sgagauznews.com