Пам’ятка монументального живопису

На території Слободзейського району є багато пам’яток історико-культурної спадщини. Серед них – монументальний розпис під назвою «Гостинна Молдавія», виконаний на стіні холу Будинку культури села Кіцкани.

Його автори – Ілля Богдеско, художник-графік із села Бутучани Рибницького району, та Леонід Бєляєв, народний умілець із Московської області. У квітні цього року авторові художнього полотна Іллі Трохимовичу виповнилося б 95 років, а найбільш унікальному розпису – півстоліття.

1951 року І. Т. Богдеско закінчив графічний факультет Ленінградського інституту живопису, скульптури та архітектури імені І. Ю. Рєпіна, впродовж багатьох років очолював Спілку художників Молдавії. Він, професор, народний художник СРСР, 1984 року був обраний дійсним членом Російської Академії мистецтв. З 1993 року мешкав у Санкт-Петербурзі, очолюючи майстерню графіки інституту, де колись навчався. Лауреат багатьох вітчизняних і зарубіжних премій і нагород, зокрема Міжнародної виставки книги в Лейпцигу за ілюстрації до роману Ф. М. Достоєвського «Злочин і покарання».

Уже в дипломній роботі – ілюстраціях до повісті М. В. Гоголя «Сорочинський ярмарок» – проявилися його таланти: неабияка тонка спостережливість, виразний малюнок, гостра образна характеристика літературних героїв і тонкий гумор. Більш як 60-річний творчий шлях митця пов’язаний переважно з ілюструванням молдавської, російської та світової класики: Гоголь і Пушкін, Крянге й Александрі, Достоєвський і Купер, Еразм Роттердамський, Свіфт, Сервантес і багато інших. Одночасно він створює яскраві твори в галузі живопису, монументального мистецтва, досягає значних успіхів у каліграфії.

Художнє полотно нашого земляка «Гостинна Молдавія» – це величезна композиція, виконана на стіні темперою. Вона розповідає про людей праці, їхню душевну красу, привітність. Розміри вражають: 27 м завширшки та 7 м заввишки. Розпис складається з двох ярусів. На верхньому розташовані фрески «Гостинність», «Народне гуляння» та «Вшанування героїв», на нижньому – символічні фігури «Материнство» та «Творчість».

Відвідання Італії та щире захоплення творами італійських художників епохи Ренесансу, надихнуло авторів на створення «Гостинної Молдавії». Узагальнена форма та енергійний контурний малюнок сприяють епічному звучанню всієї композиції. Вона примітна не тільки тонким колоритом і багатством ландшафтних мотивів, типових для Молдавії, а і влучністю образних характеристик, виразністю типажів.

Особливо вражають жіночі образи, сповнені гідності та благородства. Загальне дійство молдавського розпису відбувається в осінній період, сезон збирання врожаю. На тлі видніються горбкуваті поля, річка. За словами сучасників Іллі Богдеска, річка на розписі – це Дністер, а горбисті пейзажі – краєвиди села Бутучани Рибницького району. Увесь розпис, що відображає побут наших людей кінця 60-х років, виглядає дуже гармонійно й натурально.

У своїх робочих записах Ілля Богдеско зазначав: «Хотілося, щоб персонажі жили в дії, щоб глядач почувався ніби учасником зображеної події і переймався думкою, що все, що постає перед його очима, якщо і сталося не в його будинку, не в його колгоспі, то все ж таки десь поруч, зовсім близько. Хотілося уникнути барабанного бою, мертвого схематизму в зображенні фігур. Усі ці та, зрозуміло, безліч інших міркувань, були основою, з якої ми виходили, створюючи нашу композицію».

Ілля Богдеско прожив у Кіцканах цілий рік. Старожили розповідають, що Будинок культури одного разу відвідала японська делегація. Розписи справили таке приголомшливе враження, що діти Країни висхідного сонця пропонували заплатити будь-яку суму, аби відвезти секрети шедевра на батьківщину. І не тільки вони. Багатьох зарубіжних гостей привозили в Кіцкани. Результат зустрічі з розписами Іллі Богдеска був передбачуваний: захват.

Сам І. Т. Богдеско згадував, що під час його роботи над розписом, з вулиці увійшли до фойє незавершеної будівлі Будинку культури три старих селянина, подивилися на фреску, постояли, перехрестилися і вклонилися, ніби на іконостас. То була істинна подяка за його працю!

1969 року монументальний розпис «Гостинна Молдавія» отримав високу нагороду – золоту медаль Академії мистецтв СРСР. Це було вищим ступенем оцінки роботи авторів. Більше жоден інший твір живописців Радянської Молдавії не удостоювали такої нагороди.

2017 року група студентів-реставраторів із Бендерського вищого мистецького коледжу імені В. І. Постойкіна, під керівництвом заслуженого викладача спеціальних дисциплін вищої кваліфікаційної категорії Тетяни Орлової, провела реставраційні роботи з консервації цього шедевра.

Монументальний розпис «Гостинна Молдавія» є надбанням всього придністровського народу, втратити який ми не маємо права.

І. Т. Богдеско був нагороджений двома орденами Трудового Червоного Прапора, медаллю «За трудову доблесть», за роботи в царині книжкової графіки удостоєний золотої та бронзової медалей на міжнародних виставках у Лейпцигу та Москві.

Видатний художник Ілля Трохимович Богдеско помер 29 березня 2010 року.

Наталя   БАЛАН, головний  зберігач  Слободзейського  історичного  музею.
Вікторія   ЧЕБАН, директор  Слободзейського музейного  об’єднання.