Не згасне ніколи свіча нашої пам’яті

На столичному Меморіалі Слави 11 квітня відбулася важлива подія – молодіжна патріотична акція «Свіча пам’яті». Сотні тираспольчан, серед яких були школярі, студенти, суворовці, представники громадських організацій, зібралися на цьому священному місці, щоб запалити свічки пам’яті, щоб віддати шану героям, які звільняли територію Радянського Союзу від фашизму  і Тирасполь від німецько-фашистських завойовників і румунських окупантів.

На заході були присутні також: заступник Голови Верховної Ради ПМР Галина Антюфєєва, депутати Верховної Ради Ігор Буга, Григорій Дяченко, заступник глави держадміністрації міст Тирасполя і Дністровська з соціального розвитку Марія Пащенко.

Акція «Свіча пам’яті» відбулася в Тирасполі уже вп’яте. Уперше свічки в пам’ять про загиблих воїнів-визволителів запалили в столиці напередодні 70-ї річниці визволення міста. Нині із запалених свічок і лампадок тираспольчани виклали цифру 74.

З вітальним словом до присутніх звернулася Галина Антюфєєва: «Патріотична акція «Свіча пам’яті» об’єднала представників різних поколінь придністровців. Не випадково ми зібралися біля могил воїнів, які в різні часи захищали Вітчизну. Це пам’ять про тих, хто не шкодував життя заради світлого майбутнього своїх дітей, своєї країни. Це пам’ять, яку ми зберігаємо і несемо в собі. Кожен із нас повинен зробити все, щоб жахи війни ніколи не повторилися».

Марія Пащенко, звертаючись до столичної молоді зазначила, що їй необхідно бути гідною героїчної пам’яті своїх предків, а також зуміти передати цю пам’ять уже своїм нащадкам.

Голова громадської організації «Товариство колишніх в’язнів фашизму» Тетяна Поято також звернулася до представників молодого покоління придністровців. Вона побажала «…хлопчикам рости сильними й мужніми, але ніколи не знати жахів війни, а дівчаткам не зазнати болісного очікування і гіркоти розлуки з загиблим на війні коханим». Колишній в’язень фашистського концтабору особливо відзначила, що Придністров’я сьогодні є однією з небагатьох країн світу, де всі національності живуть між собою в мирі.

В інтерв’ю представникам засобів масової інформації Григорій Дяченко сказав, що сьогодні обов’язково треба знати й вивчати історію. «Велика кількість тираспольчан прийшла на Меморіал Слави, щоб віддати шану героям, які дарували нам мирне життя. Важливим завданням для кожного з нас є турбота про ветеранів. Молоді люди, спілкуючись з ними, повинні чітко розуміти, яку велику справу вони зробили – перемогли фашизм», – сказав він.

Наш кореспондент поспілкувався з тираспольчанами, які прийшли цього пам’ятного вечора на меморіал. Медсестра Республіканського госпіталю інвалідів Великої Вітчизняної війни Агнеса Харитонова розповіла, що багато її рідних воювали проти фашистських завойовників. «Дуже приємно бачити таку велику кількість людей, які прийшли сюди, щоб віддати шану нашим героям, які звільнили весь світ від фашизму. Мої батьки деякий час проживали в Польщі, і я була з ними на екскурсії в концентраційному таборі й бачила злочини фашизму. Ми ніколи не повинні про це забувати», – зазначила вона. ЇЇ колега, Ольга Костикова упевнена, що такі патріотичні акції сприяють об’єднанню людей.

Вчитель історії столичної загальноосвітньої середньої школи № 18 Валерій Городнюк прийшов на Меморіал Слави зі своїм сином. Він сказав: «Важливо передавати молодим наші традиції та знання про історичне минуле, тобто вони повинні знати правдиву історію своєї країни. Я впевнений у тому, що хто не знає історії, той не має майбутнього».

За словами курсанта Суворовського військового училища Генріха Ігоніна, завдяки подвигу наших батьків, дідів і прадідів нам, нащадкам їхнім, забезпечене вільне життя  на придністровській землі. «Для нас, майбутніх військових, цей день – ще й приклад  мужності, відваги й безкорисливої самопожертви. Я хочу, щоб наш край ніколи не знав війни, але, якщо доведеться захищати його, ми, як один, станемо в ряди захисників. Нам є на кого рівнятися», – запевнив юний суворовець.

Ветеран педагогічної праці, справжня патріотка нашого Придністров’я Валентина Нікітіна, яка упродовж багатьох років працює у ветеранській організації, з великим сумом зазначила: «З кожним роком стає все менше ветеранів – учасників і очевидців подій  Великої Вітчизняної війни. Тим приємніше бачити сьогодні на цьому місці таку  велику кількість представників молодих придністровців, на яких ми покладаємо велику надію в збереженні миру на нашій землі»

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.