Світла пам’ять літ минулих

12 квітня – день визволення Тирасполя від німецько-фашистських загарбників і румунських окупантів – одне з найбільш шанованих жителями міста свят.

На світанку цього пам’ятного дня далекого 1944 року 228-а, 92-а і 118-а стрілецькі дивізії 37-ї армії 3-го Українського фронту вступили у напівзруйноване місто. 970 трагічних днів і ночей румунської окупації, що забрали життя понад 4 000 тираспольчан, назавжди пішли в минуле.

З нагоди 74-ї річниці з дня визволення міста 12 квітня на столичному Меморіалі Слави відбувся мітинг «Світла пам’ять літ минулих». На урочистому заході були присутні: перший Президент ПМР Ігор Смирнов, заступник голови Уряду – керівник Апарату Уряду Станіслав Касап, заступник голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, глава державної адміністрації міст Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол, члени Уряду, депутати Верховної Ради, ветерани, представники громадськості республіки.

Ігор Смирнов у своєму виступі відзначив важливість героїчного подвигу радянського солдата: «74 роки відділяють нас від тих важких часів, коли за визволення рідної землі боролися представники різних національностей. За роки окупації нашого краю тираспольчанам було дуже важко. Ми вдячні радянським воїнам, що здолали фашизм, і захисникам Придністров’я, які боролися за молоду республіку в дні лихоліття 1992 року з тими, що не цінують людське життя. Ми з вами завжди будемо пам’ятати учасників тих трагічних років».

Зі словами вдячності до ветеранів звернувся Станіслав Касап: «Роки окупації – це, мабуть, найстрашніший період в історії нашого міста. Майже за три роки Тирасполь втратив тисячі своїх жителів. Сьогодні, через майже сім з половиною десятиліть, нам складно уявити, які тяготи пережили солдати, що зі зброєю в руках боролися за визволення рідної землі. За це хочу висловити їм особливу подяку, а тим, хто не зміг з нами зустріти 74-ту весну визволення, – низький уклін і вічна пам’ять».

Олег Довгопол у своєму виступі зазначив, що молоде покоління придністровців повинно завжди пам’ятати про героїчний подвиг наших ветеранів. «Важливим обов’язком для кожного придністровця є збереження нашої історії», – наголосив глава придністровської столиці.

По закінченні мітингу його учасники поклали живі квіти до Вічного вогню та до могил полеглих воїнів.

Про значення подвигу радянського солдата з великою теплотою і гордістю говорив голова комітету з патріотичного виховання молоді громадської організації «Ветерани війни, праці та Збройних сил м. Тирасполя», полковник у відставці Валерій Глазков. «Велика Вітчизняна війна стала важким випробуванням для Радянського Союзу. Тираспольчани за роки окупації активно боролися за визволення рідного міста від завойовників. Квітень 1944 року став святом для нашої землі. За 74 роки мирного життя придністровці своєю працею і талантами прикрашають рідний край. Ми зробимо все необхідне, щоб побудувати щасливе майбутнє», – сказав він нашому кореспондентові.

Для кожного з жителів придністровської столиці день 12 квітня назавжди залишиться пам’ятним у нашій історії.

Володимир   ДАНИЛОВ.