Неоново-чарівне шоу до Дня міста Тирасполя

Тирасполь цього року відзначив свій День народження з розмахом. Всі городяни змогли насолодитися яскравими концертами, фестивалем вина, виставкою автомобілів і мотоциклів, а також іншими захопливими заходами, які проводилися цього по-справжньому особливого святкового дня.


На честь 231-ї річниці Тирасполя відбулася церемонія покладання квітів на Меморіалі Слави. Присутні вшанували пам’ять захисників хвилиною мовчання. Керівники міста і республіки разом з жителями згадали важливі історичні моменти, багато з яких увічнені почесними знаками.

До речі, напередодні святкування місто удостоїли орденом Катерини Великої за великий внесок у збереження культурної спадщини та розвиток потенціалу республіки. Знак нагадав багатьом придністровцям про історію та значущість дати, адже з’явилася вона в 1998 році, коли з ініціативи муніципальної влади день 14 жовтня офіційно став днем міста Тирасполя. Згідно з історичною довідкою, раніше в цей час щорічно проводився великий Покровський ярмарок. З 1847 року й до 1917-го цього дня проводилися масові богослужіння та святкування.

Тепер було вирішено повернути й продовжити цю чудову традицію з глибокою історією і надати їй вигляд сучасного свята.

Після покладання квітів процесія перемістилася в іншу, не менш важливу частину міста: туди, де п’ять років тому освятили каплицю, зведену на місці зруйнованого Покровського храму. Традиційне богослужіння провів архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава.

По його завершенні відбулася особлива і довгоочікувана подія для багатьох вірян і любителів філателії – гасіння нових марок із серії «Храми Придністров’я». Конверт першого дня не тільки увічнив зруйновану в 1934 році стару церкву, а й прославив новий Покровський храм, будівництво якого почалося 1989 року.

Добірка поштових знаків оплати містить у собі три важливих храми: храм Покрови Пресвятої Богородиці в селі Малаєшти, Тираспольську церкву Святителя Миколая Чудотворця і Петропавлівський жіночий монастир у Бендерах. Кожне місце відображає багату духовну спадщину Придністров’я, яка незабаром може бути доповнена відновленням історичної справедливості.

Зовсім недавно знову порушили питання про повернення вулиці 25 Жовтня її первинної назви – Покровської. Ця пропозиція дістала велику підтримку, зокрема і від Глави держави Вадима Красносельського, який відвідав усі офіційні заходи до Дня міста.

Вдень у центрі столиці розпочався фестиваль вина та винограду, а також низка концертних програм. Творчі колективи МУ «Управління культури м. Тирасполя» порадували виступами вокалісток «FourТуна», зразкового ансамблю народного танцю «Виктория», «Сударушка», танцювального колективу «Акварель» «Юг-Ава», студії сучасного танцю «Фиеста».

Зіркою сцени, як завжди, став ансамбль народної музики й танцю «Виорика» запальними номерами з національним колоритом. Колектив «Ватра» підготував власну велику програму під керівництвом диригента оркестру, заслуженого працівника культури Сергія Захарова, за участю балетмейстера Дмитра Станєва, хореографа Тетяни Станєвої, солістів Костянтина Хмелевського, Дмитра Кадина, Наталії Кирки.

Після веселощів і танців неподалік площі Суворова почалася не менш цікава подія: на пляжі «Сократ» відкрили виставку автомобілів і мотоциклів. Це рідкісне видовище привернуло увагу людей, які поступово перемістилися туди. Радянська відреставрована класика, легенди автопрому різних країн, часів і моделей справили сильне враження на публіку, а колекції раритетних екземплярів та екзотичних спортивних машин викликали непідробне захоплення.

Найбільш помітними моделями стали «Москвич» 1976 року, «Ford Mustang» 2015-го, електромобіль «Tesla». Поміж колекції автомобілів особливо виділялися класичний «Chevrole», елегантний «Toyota Supra» і культовий «Ford Capri» 1978 року з унікальним дизайном.

Увечері свято продовжилося біля фонтанного комплексу поряд із кінотеатром «Тирасполь». Студія «Sun Shine Studio» продемонструвала експериментальну колекцію одягу. Шкіряні вбрання, представлені на модному показі, зробили справжній фурор, оскільки вразили своїм надзвичайним виглядом. Усе – від корсетів і байкерських курток до рукавичок і фатинових спідниць – було неповторним. Кожен образ втілював сміливість, стиль і бунтарський дух нового покоління.

Міні- та міді-спідниці в різних фасонах і стилях, драпірування та асиметричні дизайни доповнили колекцію й додали грайливості та елегантності своїм виробам. Керівником показу виступила Анна Гейн.

Незабутній подарунок Тирасполю на честь свята зробили музиканти столичної групи «Сезон обострения». Вони виконали свої авторські хіти в стилі гранж. Їхні виступи публіка зустрічала бурхливими оваціями.

Молодіжна група «Вермона» також порадувала присутніх класичними рок-композиціями. Багато глядачів підспівували в унісон. Безперервну низку заходів до Дня міста завершило захопливе неоново-чарівне шоу від театру вогню і світла «Ом Рам», яке занурило всіх глядачів в атмосферу справжньої магії.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото автора.