Календар городника і садівника

У жовтні з сонцем розпрощайся, ближче до печі підбирайся

Зазвичай, жовтень – досить холодний місяць. Однак у нашому краї він нагадує більше літо, ніж осінь. Тому ще досі на городі збирають гарбузи, капусту та буряки, а в саду – пізні яблука і груші.


Однак, це ще не всі роботи, які потрібно виконати городнику і садівнику в жовтні. Тому можете скористатися порадами, які ми пропонуємо до вашої уваги на ті кілька днів, що залишилися до кінця другого осіннього місяця.

28 ЖОВТНЯ. Повний Місяць, як і молодий, вважається не найкращим періодом, щоб займатися активними справами на ділянці. Можна нарешті перепочити та взагалі нічого не робити. Особливо, якщо погода дощова або дуже холодна.

29 ЖОВТНЯ – якщо посадкова яма давно готова, а земля ще не примерзла, можна висадити саджанці плодових чи декоративних культур. Адже Місяць знову в Тельці. За місячним календарем садівника на жовтень – це досить гарна пора для закладання багаторічників.

Під час покупки саджанця обирайте такі сорти, які точно виживуть у зиму. Доцільно проконсультуватися з продавцем, який порадить відповідний сорт. Тепер можна висаджувати малину, яблуню, сливу, волоський горіх. Якщо не встигли до замерзання ґрунту посадити все, що планували, – не переймайтеся. Підготуйте посадкову яму, нехай перезимує з добривами, а навесні здійсніть посадку.

30 ЖОВТНЯ – Телець. Знак, сприятливий не лише для посадок. Він дуже добре підходить для догляду за рослинами, зокрема для зрошування. Вологозарядний полив, як уже зазначалося, важливий там, де осінь була суха, тому ґрунт не встиг добре зволожитися перед зимівлею. Такий полив забезпечить рослинам більш комфортні умови в зимові місяці.

Після поливу замульчуйте дерева та кущі ялиновим гіллям, корою чи іншим природним матеріалом. Це краще утримає вологу в землі.

31 ЖОВТНЯ – у Близнюках краще не сіяти та не садити більшість культур. Поливати рослини теж не потрібно.

Можна укривати теплолюбні сорти винограду. Робіть це, якщо немає дощів, а температура повітря опустилася трохи нижче за 0°C. Викладіть лозу винограду на землю і присипте землею висотою близько 10 см. Через місяць додайте такий самий шар землі.

Кілька порад щодо зберігання коренеплодів

Морква, буряк, редька – ці коренеплоди можуть довгий час зберігатися та не втрачати свої корисні властивості. У них міститься багато поживних речовин, які необхідні людині. Та якщо нехтувати правилами зберігання коренеплодів, вони швидко псуються.

Оптимальна температура для зберігання моркви, буряка чи редьки – 0-1 °C, при цьому важливо забезпечити хорошу вентиляцію, оскільки коренеплоди виділяють вуглекислий газ і тепло. Тримати їх у квартирі чи будинку небажано, адже в теплі вони почнуть проростати. Для вентиляції потрібно час від часу відчиняти двері у сховище (погріб/підвал). Але якщо надворі сильний мороз, є ризик підмерзання коренеплодів.

Важливо й те, як саме скласти моркву чи буряк у сховищі. Не потрібно скидати їх на купу, адже це прямий шлях до грибка та цвілі. Зберігати моркву можна у ящиках із піском у погребі або в підготовленій для неї ямі, присипавши землею. Буряк також можна скласти в дерев’яні ящики або ж у великі поліетиленові пакети, але не закривати їх, щоб не створити парниковий ефект. Закладайте на зберігання краще середньостиглі та пізні сорти без пошкоджень. Для цього моркву краще викопувати вилами. Зіпсовані плоди знищіть або пустіть на перероблення. Бадилля буряка, листя кореневої петрушки та редьки потрібно обрізати, залишивши 2-3 см черешків.

Продовження – в наступному номері.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: pexels.com