Віртуози Тирасполя

За доброю традицією, що складалася роками, в середині жовтня заслужений художній колектив «Муніципальний камерний оркестр» (м. Тирасполь) дає концерт, присвячений дню народження столиці Придністров’я «Тобі, улюблене місто!».


Так сталося й цього разу: в міському Палаці культури відбувся концерт, на який так чекали всі шанувальники камерної музики.

Диригент оркестру Іван Шокодей розповів, що тираспольські музиканти таким чином щороку вітають рідне місто з черговим днем народження.

Концерт відкрила композиція Франца Шуберта «Ave Maria», яку колектив виконав зі своєю солісткою, народною артисткою Придністров’я і заслуженою артисткою Росії Лідією Сизеньовою. Крім того, в концертній програмі пролунали увертюри з опер Моцарта «Весілля Фігаро» та Жоржа Бізе «Кармен», а також приголомшлива композиція Едуарда Артем’єва «Пісня про корабель» із фільму Микити Михалкова «Свій серед чужих, чужий серед своїх». Окрім класичної музики, того вечора звучали композиції з мюзиклу Фредеріка Лоу «Моя прекрасна леді», з фільму Блейка Едвардса «Сніданок у Тіффані» та російські романси у виконанні Лідії Сизеньової. Доносити до глядача високі емоції камерному оркестру допомагали трубач, відмінний працівник культури республіки Андрій Юрку, флейтистка Ірина Котеля та акомпаніатор Софія Слободенюк (фортепіано).

Концерт, як кажуть, пройшов на одному диханні – з піднесенням і захопленням. Задоволені проведеним вечором були виконавці й глядачі.

«Це концерт, який змушує тебе замислитися. Чудова музика! Її бездоганне виконання, проникливий спів – і я вже ледве можу стримати свої емоції, сльози навертаються. І в залі була не одна я така. Один із фільмів, музика з яких сьогодні виконувалася, «Сніданок у Тіффані», я включила в план свого найближчого та обов’язкового перегляду, хоча зазвичай дуже рідко дивлюся фільми», – сказала тираспольчанка Рита Сергіївна, яка прийшла на концерт.

Звичайно, ми не можемо обійти увагою творчий шлях тираспольського камерного оркестру. Він розпочав свою діяльність при міському Палаці культури Тирасполя у 1979 році. Його засновником і першим керівником був Віталій Динул. Потім колектив очолив викладач Тираспольського музичного училища Герман Баликбаєв. До складу оркестру входили скрипки, віолончель, фортепіано, контрабас і клавесин. Репертуар будувався в кількох напрямках: виконання популярних музичних творів та улюблених класичних номерів з відомих оперет. Музиканти використовували також старовинні інструменти (клавесин, поздовжня дерев’яна флейта).

За час діяльності ансамбль демонстрував свою творчість як у республіці, так і поза її межами. Виступам наших талановитих музикантів аплодували в містах Вітебськ, Одеса, Умань, Кишинів, Біла Церква, Москва, Обнінськ, Калуга, Бельці. За активну концертну діяльність та популяризацію класичної музики 1987 року камерному оркестру було присвоєне почесне звання «Народний самодіяльний колектив» Молдавської РСР.

З 2012 року музичний колектив очолив Іван Шокодей, який і до того працював в оркестрі на посаді артиста. На сьогодні в колективі працюють 15 професійних музикантів. Склад нечисленний, але це передбачає велику відповідальність та взаємозамінність: кожен музикант має бути і виконавцем, і солістом. Керівник весь час шукає нових підходів у популяризації класичної музики поміж слухачів різного віку.

Для молоді особливу популярність має творчий проект «Композитори – дітям», який традиційно проходить у Тиждень музики та театру для дітей і юнацтва. У заходах цього Тижня активну участь беруть юні музиканти, учні музичних шкіл та шкіл мистецтв міст і районів Придністров’я. Репертуар камерного оркестру багатий на відомі твори російської та зарубіжної класики, композиції джазового напрямку, а також твори сучасних композиторів. Загалом репертуарна скринька містить близько 150 творів.

З 2000 року в оркестрі працює відома вокалістка, лауреат міжнародних і російських конкурсів та фестивалів, володар почесного знака Президента РФ «За заслуги в культурі Росії», народна артистка Придністров’я Лідія Сизеньова. З її приходом репертуар значно збагатився російськими романсами, аріями з опер та оперет зарубіжних композиторів, творами сучасних авторів.

У 2018 році Муніципальний камерний оркестр був удостоєний почесного звання «Заслужений художній колектив Придністров’я».


Віктор РОМАНЮК.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»