Президентська інспекція Слободзейського району

Глава Придністров’я наприкінці першої декади жовтня зустрівся з главою держадміністрації та головою міськрайради. Вони обговорили поточні питання життєдіяльності району та відвідали кілька об’єктів, на яких ведуться ремонтно-будівельні роботи.


Прес-служба Президента повідомляє, що значущим для слободзейців інфраструктурним проектом є відновлення літнього кінотеатру, реконструкція якого ведеться з 2022 року коштом ФКВ і муніципальних ресурсів. На сьогодні основний обсяг будівельних робіт виконано. Вже розпочали монтаж екранної конструкції. Розмір майбутнього полотна – 14,5 на 8,5 метра. На порядку денному було й обговорення варіантів наповнення глядацької зали меблями. Учасники виїзної наради запропонували, щоб лави, крісла або стільці були не стаціонарними, а мобільними. Наступного року планують упорядкувати прилеглу паркову зону. Президенту доповіли, що проект озеленення вже готовий.

По сусідству з цим об’єктом ведуться роботи з будівництва ще одного соціально значущого об’єкта – спорткомплексу з проектною площею 1 400 м2. Для цього були виділені кошти, які сподіваються освоїти до кінця року. Президенту доповіли, що реалізація проекту, розрахованого на три роки, відповідає встановленому графіку.

Триває ремонт і в Центрі розвитку дитини «Ивушка». У 2020 році тут поміняли покрівлю на двох із семи корпусів, а цього року проведені покрівельні роботи ще на трьох, дві залишилися на наступний рік. Водночас упорядковується територія дитячого садка: на прогулянкових ділянках побудували шість нових навісів і замостили плиткою територію в 1 850 м2.

Прес-служба Глави держави повідомляє, що Вадим Миколайович націлив керівництво району на продовження робіт і нагадав, що під час формування програм розвитку і виділення фінансових ресурсів перехідні об’єкти – у пріоритеті. Президент запитував про виконання його доручення щодо впорядкування прилеглих до дитячих садків територій. Глава Слободзейської держадміністрації Василь Тищенко пояснив, що в поточному році в районі довели до ладу двори дев’яти закладів дошкільної освіти.

Ще в одному освітньому закладі побував Глава держави. Центр денного перебування для дітей з обмеженими можливостями життєдіяльності розташований у селі Чобручі. Раніше він був у Карагаші, де у двоповерховій будівлі сусідили Центр для дітей з ОМЖ та відділи закладів додаткової освіти.

Вихованці Центру користуватися приміщеннями другого поверху з об’єктивних причин не могли, й тоді вирішили підібрати для них іншу будівлю. Зупинилися на колишньому дитячому будинку в Чобручах. Його ж вихованців перевели до профільного закладу, розташованого в селі Попенки. У звільнених корпусах розмістили Центр для особливих дітей – з аутизмом, синдромом Дауна, ДЦП. В установі нині 25 вихованців, яких у будні дні привозять до Центру на спеціально виділеному автобусі, а ввечері розвозять по домівках. Вадим Красносельський запитував, чи всі нужденні охоплені увагою. Президенту розповіли, що таких дітей в районі насправді більше. Крім того, є необхідність створення умов для дорослих вихованців профільних установ. Нині Центр можуть відвідувати тільки неповнолітні.

Главі держави розповіли про проведену роботу з облаштування. Для зручності й безпеки пересування вихованців і співробітників побудована крита галерея, що з’єднує навчальний корпус і харчоблок. Оновлені мережі електро-, водо-, тепло -, газопостачання. Президент оглянув територію Центру і відзначив її просторість. На зустрічі обговорили необхідність створення умов для прогулянок і проведення занять, зокрема оздоровчо-фізкультурних на свіжому повітрі.

Важливим об’єктом є нова котельня. Така сама функціонує тепер і при Слободзейській ЦРЛ. Президент побував на місці старої й порівняв їх. Колишній об’єкт працював з 1986 року і повністю вичерпав свій ресурс. Було вирішено не реконструювати її, а побудувати з нуля.

Нова котельня модульна, зібрана з трьох транспортабельних блоків. Встановлене в ній обладнання автоматизоване, не вимагає участі місцевого персоналу. Котли російського виробництва, а пальники – італійського. Для забезпечення подачі тепла в форс-мажорних обставинах як альтернативу газовим пальникам придбали й дизельні.

Крім 11 корпусів Слободзейської лікарні, котельня опалює будівлю ДУП «ЄРЕМ», пожежну службу і два житлових багатоповерхових будинки. Президент доручив забезпечити ЦРЛ не тільки теплом, а й централізованим гарячим водопостачанням. Така можливість з’явилася з введенням в експлуатацію нової котельні. На нараді було зазначено, що аналогічна котельня будується і в Дубоссарах.


Олена ДВОРСЬКА.

Фото: president.gospmr.org