Селекторна нарада з Президентом

Президент 16 жовтня спілкувався з керівниками органів держвлади та управління. Глави держадміністрацій поінформували його про стан справ на місцях, виконання соціальних зобов’язань, виконання державних і муніципальних програм, президентських доручень.


Про реалізацію програми ФКВ-2023 в Тирасполі доповіла заступник керівника столичної адміністрації Ірина Ольховик. Вона повідомила, що заплановані на поточний рік роботи зі створення музейного кварталу виконані на сьогодні на 70 %, в дендропарку – на 50 %. За її словами, на міський стадіон доставлено покриття для ігрових полів. На льодовій ковзанці працює підрядна організація. У школі № 9 усі заплановані роботи виконано, у школі № 8 – у процесі виконання. Ірина Ольховик детально зупинилася на святкуванні Дня міста, яке тривало три дні – з 13 по 15 жовтня. Вона також зазначила, що заходи в Катерининському парку завершили не тільки свято столиці, а й парковий сезон весни-осені 2023 року. Понад 150 різнопланових культурно-масових заходів було проведено на цьому майданчику.

Бендерський глава держадміністрації Р. Іванченко розповів, що храмові свята в минулі вихідні відзначили багато сіл республіки, зокрема і Протягайлівка. За його словами, участь місцевих жителів була активною.

Храм села в неділю відзначили й у Коротному та Чобручах Слободзейського району. Жителі й гості Чобруч святкували ювілей населеного пункту – 450 років, а тому урочистості були організовані з розмахом. Тут відбувся великий (уже третій) фестиваль народної творчості «Традиції предків – у нове століття». Гості заходу змогли на власні очі переконатися: працьовиті, гостинні та турботливі руки жителів нашого благодатного краю можуть виготовляти воістину прекрасні твори мистецтва, наші люди не забули свої джерела, а зберігають і передають закладені предками традиції та звичаї молодому поколінню. Представники різних національностей тут живуть у дружбі та злагоді. Фестивальним майданчиком став оновлений парк Д. Родіна.

Рибницький глава Віктор Тягай розповів, що ремонтні роботи в міському басейні та на гребній базі наближаються до завершення. У трьох освітніх установах завершили упорядкування шкільних дворів, ще у трьох школах триває замощення прилеглих територій тротуарною плиткою. Це щодо президентської програми, яка діє в нашій республіці.

На нараді обговорили також питання, пов’язані з удосконаленням механізму організації ремонтно-будівельних робіт на об’єктах охорони здоров’я, зокрема про необхідні корективи правових норм. Була порушена й тема забезпечення медичною та соціальною допомогою громадян, які залишилися без підтримки близьких.

Йдеться про паліативну допомогу, а також про пацієнтів, які тривалий час перебувають на стаціонарному лікуванні. Є пропозиція створити спеціалізоване відділення на базі однієї з медичних установ республіки, в якій громадянам забезпечать довгострокове лікування і догляд. Як варіант розглядається корпус лікарні у Слободзеї. Президент доручив вивчити питання потреби в ліжковому фонді та персоналі. До цієї роботи залучать не тільки МОЗ, а й Міністерство з соціального захисту і праці.

Темою робочої наради з Президентом було й обговорення початку опалювального сезону. Глави держадміністрацій та Мінекономрозвитку поінформували про готовність необхідних систем до запуску. З 17 жовтня централізоване опалення включили в соціальних установах цілодобового перебування, а також дитячі садки. Рішення про підключення житлових будинків прийматиметься, виходячи з температурних реалій.

 


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото: gospmr.org