Засідання Уряду: коротко про головне

Одним із головних питань чергового засідання Уряду, що відбулося 12 жовтня, стало внесення змін до Постанови «Про встановлення єдиного порядку та умов надання на території ПМР бюджетних кредитів молодим сім’ям та молодим фахівцям.


Пропозиції представив заступник Голови Уряду Віктор Таранов. Розмір доступної суми кредиту збільшений до 160 тисяч рублів. Також коригуються умови для отримання бюджетної позики. Претендувати на державну допомогу може один із подружжя, якщо протягом трьох років обидва вони не володіли житлом, яке належало б їм по праву власності. Винятком є кімната в гуртожитку та часткова власність, менша ніж 12 м2 від загальної площі житлового приміщення. Це пов’язано з тим, що наявність у заявника будь-якої нерухомості, в якій проживання сім’ї неможливе, позбавляє його права на бюджетний кредит.

Запропоновані заходи дадуть змогу охопити більшу кількість осіб, які потребують поліпшення житлових умов, і надати державну підтримку молодим сім’ям та фахівцям. Ці норми наберуть чинності з 1 січня 2024 року.

Члени Уряду розглянули проект Державної цільової програми «Розвиток системи питного водопостачання сіл і селищ республіки на 2024–2028 роки». Метою Програми є забезпечення понад 12,5 тисячі сільських споживачів високоякісною питною водою. При цьому передбачуване збільшення обсягів споживання води складе близько 1 млн м3 на рік.

Програма розроблена в рамках Стратегії розвитку Придністров’я на 2019–2026 роки та спрямована на поліпшення якості життя населення й оновлення інфраструктури житлово-комунальних систем. Для реалізації поставлених цілей передбачено не тільки ремонт і модернізацію, але і будівництво нових об’єктів. Перший заступник Голови Уряду, міністр економічного розвитку Сергій Оболоник заявив, що 98 % заходів сформовані на підставі звернень громадян, решта складена за дорученням Президента, Голови Уряду, за підсумками зустрічей з місцевими радами або за зверненнями активної громадськості регіонів республіки.

Державна програма не тільки вирішить давню проблему відсутності централізованого водопостачання, але і зменшить втрати води. Через виснаження систем водопостачання на сьогодні вони складають близько половини поданих обсягів. Крім того, в низці населених пунктів питна вода не відповідає нормам якості. Всього до переліку об’єктів увійшли 32 населені пункти, з яких 29 – села і селища республіки. Програма розрахована на п’ять років. Для її реалізації потрібно близько 60 млн рублів.

Зі свого боку Голова Уряду Олександр Розенберг звернув увагу присутніх на необхідність застосування ощадливого та раціонального підходу до використання питної води. В цілому представлену державну програму члени Уряду одностайно підтримали. Найближчим часом ця ініціатива буде направлена до Верховної Ради ПМР для вивчення та наступного затвердження.

Під час засідання Міністерство охорони здоров’я ПМР запропонувало збільшити ліміти фінансування на лікування за межами республіки на 1,4 млн рублів. Це пов’язано з тим, що лімітів, які були передбачені на поточний рік (а це 33 млн рублів), недостатньо для того, щоб до кінця року охопити всіх пацієнтів, які потребують лікування за межами Придністров’я.

Як джерело фінансування керівник МОЗ Христина Албул запропонувала використовувати заощаджені від надання низки медичних послуг кошти. Ініціативи з перерозподілу лімітів Уряд відобразив у законопроекті, який передбачає внесення змін до Закону «Про бюджет». Документ направлять до Верховної Ради, де буде прийняте остаточне рішення щодо цих пропозицій виконавчої гілки влади. «Зверніть увагу, що це кошти, які виникли не від зменшення кількості наданих послуг, – підкреслив Олександр Розенберг. – Вони заощаджені внаслідок зниження вартості медичних послуг». Водночас Голова Уряду націлив Міністерство охорони здоров’я на розвиток внутрішньої системи надання високотехнологічної медичної допомоги. Це дозволить не тільки вдосконалюватися вузьким фахівцям, оперативно допомагати пацієнтам, але і стане джерелом додаткового фінансування придністровської галузі охорони здоров’я.

На засіданні затвердили порядок видачі довідки про походження доходів майстрів народних художніх ремесел і ремісників. Вона дає право на застосування пільг за прибутком та єдиним соціальним податком. Цей механізм дасть змогу народним умільцям у спеціальному пільговому порядку реалізовувати свої вироби самостійно або передавати їх на продаж третім особам.


Павло ОСТАПЕНКО. 

Фото прес-служби Уряду.