Законні оцінки «в цифрі»

Минулого тижня, 11 жовтня, депутати Верховної Ради в остаточному читанні прийняли поправки до Закону «Про освіту», за якими поряд з паперовим журналом успішності учнів узаконили його електронний аналог.


«ЕлЖур» (електронний журнал) – сучасна інформаційна система, з якою більше сотні придністровських шкіл ознайомилися у 2021 році в межах пілотного проекту. Решта організацій загальної освіти з 2022/2023 навчального року почала поступово переходити на електронні журнали, зберігаючи водночас їхні паперові версії. На сьогодні всі школи республіки повноцінно його використовують.

Що зміниться з узаконенням електронного журналу і як це може відбитися на освітньому процесі? Ці запитання були адресовані заступнику міністра просвіти ПМР Наталії Солдатовій. Вона пояснила, що прийняті доповнення до закону не змінюють концепцію «ЕлЖуру», а законодавчо закріплюють поняття інформаційної системи обліку успішності, чого досі зроблено не було. Крім того, Мінпрос наділяється повноваженнями щодо розроблення та визначення порядку використання подібних програм.

Нині шкільний електронний журнал – це зручний інструмент для вчителів, учнів, їхніх батьків, а також для адміністрації самого навчального закладу.

«Ця система багатофункціональна, вона зручна в роботі, охоплює всіх учасників освітнього процесу, дозволяє нам ефективно використовувати робочий час як педагога, так і адміністрації. Для адміністрації ефективним є модуль АРМ «Завуч», який дає змогу збирати всі звіти з успішності та контролювати навчальний процес», – зазначила заступник міністра.

Проте в Придністров’ї є дев’ять шкіл, де ще досі збереглися паперові журнали, які заповнюються паралельно з електронними. Це окремі навчальні заклади в Григоріопольському, Дубоссарському та Кам’янському районах: не у всіх місцевих школярів є гаджети для використання «ЕлЖуру».

Про інші особливі складнощі говорити не доводиться. Вчителі відзначають інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, можливість щодня контролювати успішність учнів без виснажливих підрахунків – середній бал програма розраховує самостійно, як і відправляє відомості про здобуті оцінки батькам. Є й функція зворотного зв’язку вчителів з батьками.

«ЕлЖур» допоміг і школярам: наприклад, тепер необов’язково заповнювати щоденник. Дізнатися, що задано з кожного предмета, можна в електронному журналі, який завжди під рукою – в смартфоні.

У Мінпросі не виключають, що електронні журнали незабаром можуть з’явитися і в організаціях профосвіти. Там уже вивчають можливості роботи з цією системою. За словами заступника міністра, деякі технікуми й коледжі минулого року намагалися з нею працювати.

«Вважаю, що протягом нинішнього року ми цю систему вивчимо, можливо, з 2024-го вони її використовуватимуть», – поділилася планами Наталія Солдатова.

Отже, сучасна освіта стрімко цифровізується. Узаконення інформаційних систем у цій царині – ще один крок для вдосконалення програм, які вже використовуються, і подальшого розроблення нових продуктів на допомогу всім учасникам освітнього процесу. Доповнення до Закону «Про освіту», прийняті Верховною Радою, направили на підпис Президенту ПМР.


Ельвіра ГУНЯ.