Покровські читання – символ духовного відродження краю

Щорічна республіканська науково-просвітницька конференція «Покровські читання – 2023», організаторами якої є ПДУ ім. Т. Г. Шевченка і Тираспольсько-Дубоссарська єпархія, відбулася 12 жовтня в актовій залі держуніверситету. Цього року вона проводилася 26 раз і була присвячена Покрові Пресвятої Богородиці, 25-річчю заснування Тираспольсько-Дубоссарської єпархії, 225-річчю Покровської церкви столиці та 231-й річниці заснування Тирасполя.


Вперше Покровські читання були організовані у Придністровському державному університеті (ПДУ) в жовтні 1998 року.

На урочистому відкритті православного форуму були присутні: президент університету професор Степан Берил, державний радник Президента ПМР Анна Волкова, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, начальник Держслужби управління документацією та архівами Зінаїда Тодорашко, в. о. керівника представництва Росспівробітництва в Молдові – російського Центру науки та культури в Кишиневі Артем Науменков, заступник начальника Держслужби з культури та історичної спадщини Олена Адаменко, настоятель храму св. мучениці Татіани протоієрей Сергій Вербицький, духовенство республіки, викладачі та студенти університету, юні суворовці.

Вітаючи учасників конференції, архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава побажав усім плідної роботи.

«Наш проект «Покровські читання», який чверть століття тому став символом духовного відродження, знайшов уже зрілість. Він допомагає дізнатися про православ’я і про духовне життя нашого народу в цілому», – сказав владика.

Степан Берил зазначив, що спадщина Російської Православної церкви несе в собі невичерпний духовний і виховний потенціал, апробований протягом століть.

«Він не піддається ідеологічним коливанням, оскільки він заснований на незмінних цінностях. Об’єднання інтелектуального та духовного потенціалу, знання і віри, їх міцний союз здатні забезпечити в суспільстві злагоду й гідну перспективу», – підкреслив президент Придністровського університету.

За словами державного радника Президента ПМР Анни Волкової, наприкінці 80-х років минулого століття люди, тоді ще в СРСР, потягнулися до своїх історичних духовних коренів, до православної культури. Це чітко відчувалося і в Придністров’ї.

«Я пам’ятаю подвижницьку діяльність протоієрея Михайла Шевчука, який звів нову Покровську церкву», – зазначила вона, додавши, що відтоді наша держава і Тираспольсько-Дубоссарська єпархія йдуть рука об руку в просвітницькій діяльності.

Також учасників конференції привітали Зінаїда Тодорашко та Артем Науменков.

Першим виступом пленарного засідання стала доповідь доцента кафедри історії ПДУ В’ячеслава Содоля про візит у вересні 1956 року в Молдавську РСР Патріарха Московського і всієї Русі Алексія I. Про образи зла в циклі «Вечори на хуторі біля Диканьки» М. В. Гоголя розповіла студентка IV курсу філологічного факультету Надія Кир’якова.

Досвід порівняльного аналізу національного та конфесійного складу населення Бессарабської області та Царства Польського у складі Російської імперії представив кандидат юридичних наук Олег Калякін. Завершилося пленарне засідання онлайн-виступом завідувачки Кабінету громадських дисциплін Донецького інституту розвитку освіти Ольги Хаталах на тему «Духовно-моральне виховання в сучасній школі – практичні аспекти проблеми».

Потім форум продовжився в чотирьох секціях: «Православ’я, історія та культура», «Православ’я і безпека держави», «Православ’я і філологія» й, нарешті, «Православ’я і педагогіка». У процесі підбиття підсумків роботи конференції автори найцікавіших доповідей у кожній із секцій були відзначені дипломами. За багаторічною традицією роботи студентів і викладачів при цьому оцінювалися окремо.

У секції «Православ’я, історія та культура» дипломи одержали студент 2-го курсу Олександр Усольцев за доповідь «Феномен родинного шлюбу: релігійна оцінка» та старший викладач кафедри історії ПДУ Тетяна Царан за доповідь «З історії репресій проти священнослужителів – на прикладі справи О. М. Поповича». У секції «Православ’я і філологія» кращими були визнані доповіді старшого викладача кафедри російської та зарубіжної літератури Ірини Бавенкової «Релігійно-філософська ода у творчості Г. Р. Державіна» і студентки 3-го курсу Наталії Кучерової «До питання про антропологію Ф. М. Достоєвського (на матеріалі роману «Злочин і кара»).

У секції «Православ’я і педагогіка» дипломантами стали вчителька початкових класів Тираспольської середньої школи № 16 Оксана Шамшурова («Застосування кейс-методу на уроках «Основи релігійних культур і світської етики») та студент 4-го курсу Бендерського педагогічного коледжу Сергій Кольчик («Залучення до цінностей православної культури молодших школярів»).

У секції «Православ’я та безпека держави» дипломи одержали старший викладач кафедри цивільного права та цивільного процесу Ірина Погорлецька («Релігія та її вплив на формування правових цінностей держави» та студентка 4-го курсу Анастасія Хлинцева («Принципи взаємодії права і релігії в регулюванні суспільних відносин»).


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: spsu.ru