Дамо Ангеліні шанс на повнокровне життя!

Відкриття на сайті державної адміністрації району та міста рубрики «Простягни руку допомоги» стало першим кроком, зробленим на Кам’янщині в Рік рівних можливостей.

«З пропозицією інформувати широку громадськість про наших земляків-інвалідів, що гостро потребують підтримки, виступили учасники наради, на якій було накреслено план заходів на Рік рівних можливостей. Адже деколи навіть сусіди не знають про те, що людині, яка мешкає поруч, потрібна допомога. Не обов’язково фінансова – люди з обмеженими можливостями часто потребують сторонньої підтримки в різних життєвих ситуаціях, у вирішенні побутових питань. Але не знають, куди зі своїми проблемами податися. Багато хто звертається до держадміністрації, проте можливості районного бюджету обмежені. Нова рубрика повинна стати сполучною ланкою між тими, хто потребує допомоги, і тими, хто може її надати», – пояснила заступник глави держадміністрації району та міста Галина Трублаєвич.

Наша розмова відбулася після того, як рубрика на сайті поповнилася новим повідомленням. З фотографії на читачів дивиться крихітка з несучасним ім’ям, яке їй надзвичайно пасує – Ангеліна. На перших порах батьки нарадуватися не могли донечці – світловолосому ангелятку. І лише з часом почали помічати, що зростає вона не за віком тихою. Розпочалися походи до лікарів, почали підозрювати, що у малятка не все добре зі слухом. Первинний діагноз поставили тираспольські фахівці, вони й направили Ангеліну в Московський науково-клінічний центр оториноларингології.

На поїздку до столиці Росії гроші збирала вся рідня. Адже заробіток Андрія – механізатора колгоспу «Путь Леніна» – сезонний. А зарплата Тетяни – сестри-хазяйки центру репродуктивного здоров’я «Надія» – зовсім невеличка. Але близькі люди тому так і називаються, що близько до серця сприймають усе, що відбувається довкола, і, не чекаючи прохань, поспішають на допомогу. Завдяки їхній фінансовій підтримці, сім’я Трублаєвичів змогла відвезти донечку до Москви, де висококваліфіковані лікарі поставили Ангеліні діагноз: двостороння хронічна сенсоневральна глухота і німота. Але дали надію: слух можна відновити, установивши дитині кохлеарний імплантат. І навіть дали координати сімей із Тирасполя та Рибниці, які вже вирішили подібні проблеми. Тетяна зв’язалася з товаришами за нещастям і зрозуміла: головний ворог – час. Що раніше відбудеться операція, то вищі шанси матиме Ангеліна почути звуки навколишнього світу та заговорити.

А поки що вона живе в повній тиші. Любить гратися не з ляльками, а з машинками. Може, тому, що невеличкий світ дівчинки обмежений найріднішими людьми, а головні її партнери в іграх – старший брат Андріан та його друзі. Адже дитячий садочок Ангеліна через свій діагноз не відвідує.

Та навіть позбавлена спілкування з однолітками, без розвивальних занять із професійними вихователями, Ангеліна зростає кмітливою дівчинкою. Мама і тато приділяють їй багато уваги. А бабуся і дідусь, з якими дівчинка залишається дома, поки батьки на роботі, привчають трирічну Ангеліну виконувати посильні домашні справи. Особливо подобається дівчинці накривати на стіл для родинних трапез і прибирати після них посуд.

Ще одне захоплення Ангеліни – мультфільми. І батьки мріють, що незабаром вони перестануть сприйматися малятком як німе кіно початку минулого століття…

Проте медичний пристрій, розроблений для того, щоб допомогти людям, які втратили слух, коштує півтора мільйона російських рублів. Ще й на операцію гроші потрібні – безкоштовно в Московському центрі її роблять лише для громадян Російської Федерації. І якщо на оплату оперативного втручання сім’ї удалося зібрати кошти, то придбання імплантату їм не по кишені.

Тоді й зважилися вони звернутися за підтримкою до небайдужих людей. Друзі, колеги, односельці з рідної Хрустової охоче переказують кошти на рахунки, відкриті на ім’я Трублаєвич Тетяни Анатоліївни в ЗАТ «Приднестровский Сбербанк». Але сума дуже велика, і немає впевненості, що земляки встигнуть зібрати її в оптимальний для проведення операції термін. І тому я вирішила розповісти про Ангеліну всім придністровцям, які читають «Гомін». Адже спільно ми напевно зможемо зібрати суму, необхідну для того, щоб можливості маленької Ангеліни не були обмежені глухотою та німотою. Сучасній науці вирішення цієї проблеми під силу. А нам?

Переказати кошти на придбання кохлеарного імплантату для Ангеліни можна на рахунки

№ 2221420000013268 (в рублях ПМР),
№ 2226426430005346 (в рублях РФ) і № 2226428400007403 (в доларах США).

Тетяна   ГРИЦЮК.