XVI Покровський вернісаж

Напередодні православного свята Покрови Пресвятої Богородиці в межах заходів, присвячених 25-річчю утворення Тираспольсько-Дубоссарської єпархії та Дню міста Тирасполя, у місцевій картинній галереї відбулося урочисте відкриття виставки «XVI Покровський вернісаж «KAMART-2023».


Для поціновувачів високого мистецтва такі заходи – завжди свято, на яке збираються люди з неабияким смаком та інтересом до живопису. Просторий зал картинної галереї урочисто й дещо загадково зустрів учасників виставки: художників, гостей і любителів живопису. Вони розглядали представлені експонати, а автори ділилися секретами виконання робіт.

Гостями Тираспольської картинної галереї того дня були: заступник голови Верховної Ради Придністров’я Галина Антюфєєва, співорганізатори творчого об’єднання «KAMART»: заслужений діяч мистецтв ПМР, член Спілки кінематографістів Валентина Стасішена, народний художник ПМР Юрій Салко, настоятель храму Ярослава Мудрого протоієрей Стефан Іволга, представники творчих спілок.

До представленої експозиції увійшли твори мистецтва різних жанрів і технік: складні натюрморти й ніжні акварелі, картини на дереві, графіка. Їх об’єднує те, що всі вони оспівують красу рідної землі, велич і святість придністровських храмів. Найвищі з філософської точки зору роботи пробуджують емоції, примушують замислитися над сенсом життя залишають відкритими питання для подальших роздумів. «Будь-яка творчість є по суті своїй молитва. Всяка творчість спрямована у вухо Всевишнього», – писав колись поет Йосип Бродський.

За словами організаторів заходу, «Покровський Вернісаж» – це «…похвала Пресвятій Богородиці, гімн Творцеві за творчий дар художникам, нескінченній різноманітності його проявів і нескінченному світу людської душі».

Юрій Салко розповів, що зали картинної галереї прикрасили роботи 55 майстрів пензля з Придністров’я, Молдови, Гагаузії, Росії, України, Румунії, Індії та Німеччини. Живописці виконали їх у різні роки творчої діяльності, немов завчасно розраховуючи на те, щоб кожен глядач зміг вибрати для себе близький по духу сюжет і відчути всю внутрішню красу полотен, більша частина яких виконана на православну тему.

Наприклад, погляд відвідувачів неодноразово зупинявся на картині «Біля гребної бази. Регата» нашого земляка, заслуженого художника Придністров’я Володимира Мицикова. Це цікаве, мальовниче полотно присвячене Президентській регаті. На запитання чому він виставив саме його, автор пояснив:

«Ця картина у мене асоціюється зі святом, із сьогоднішнім днем, бо в ній багато кольорових фарб і вона яскрава».

Дуже вразила глядачів картина «Рижик». На ній зображена рудоволоса дівчинка, яка тримає на руках рудого кролика. Робота художниці з Гагаузії Наталії Кожокар виконана кольоровими олівцями й виглядає досить ефектно.

Представлена виставка об’єднує майстрів з різним художнім світоглядом та способом вираження індивідуальності.

Можливо, саме це й викликає у глядачів та й самих художників незвичайне емоційне і творче піднесення. Юрій Салко подякував учасникам «KAMART» за те мистецтво, яке вони несуть людям, і відзначив їх Благословенними грамотами учасника.

Перше урочисте відкриття Православного форуму «KAMART» відбулося за сприяння Міністерства закордонних справ та адміністрації Кам’янського санаторію «Дністер» 31 жовтня 2006 року в день Апостола та Євангеліста Луки – покровителя художників та лікарів. Відтоді такий симпозіум почали проводити щорічно.

Експозиція діятиме до 12 листопада, тож усі охочі мають можливість долучитися до прекрасного й повною мірою насолодитися творчістю талановитих художників і збагатити свій внутрішній світ.


Валерія ЗУБОВА.

Фото автора.