Столичний концерт духовної музики

Ювілейний святковий концерт православної музики відбувся у великому залі Палацу Республіки. Він був присвячений двом важливим датам: 25-літтю створення Тираспольсько-Дубоссарської єпархії Руської православної церкви та 225-літтю Покровської церкви столиці. Захід був організований із благословення архієпископа Сави.


Концертні номери виконали найкращі колективи республіки: Придністровський Державний хор під керівництвом народної артистки Тетяни Твердохлєб і Державний симфонічний оркестр, очолюваний народним артистом Григорієм Мосейко. У програмі пролунали прекрасні музичні твори, які мають високу духовну моральну складову і своїми джерелами йдуть у глибину православної християнської традиції.

Концерт розпочався бездоганним акапельним хоровим виконанням концерту «До мажор» видатного російського та румунського композитора Гавриїла Музическу.

Артисти також співали й православні твори. Наприклад, «Во царствии Твоем» Ромуальда Твардовського, музику якого не назвеш легкою для сприйняття, але є в ній щось таке, що підносить душу до розуміння тієї великої краси Божественного життя, що звільнить і врятує світ.
Композиція «Всего-то навсего» на музику Ірини Денисової, вірші належать протоієрею Андрію Логвинову, давно відома шанувальникам хорового співу. Проте її завжди виконують по-особливому. Цього разу в короткому співі була досягнута вища мета мистецтва, немов розкрилися невидимі межі, коли спів уже – не спів, а голос людської душі, як прямий поклик до Спасителя, єдине важливе, що у своєму земному житті хотів би сказати йому кожен.

Незвичайним номером програми стала прем’єра відеоролика, створеного Придністровським державним хором: на екрані глядачі побачили природну красу республіки та почули дзвінкі голоси артистів у виконанні пісні «Как прекрасен этот мир» Давида Тухманова в обробці Якова Дубраніна. Весь зал активно підспівував та аплодував артистам.

У виконанні симфонічного оркестру пролунав «Славянский марш» і «Молитва» Петра Чайковського.

Славетний твір російської православної музики Сергія Танєєва кантата «Иоанн Дамаскин» колективи виконали всі разом. Композиція відрізнялася високою майстерністю, піднесеним, строгим ладом музики, благородством та бездоганністю смаку.

З вітальним словом до учасників святково-музичного заходу та глядачів звернувся архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Він зазначив, що «…збереження духовних традицій православної культури має важливе значення для підтримки духовної єдності й наступності поколінь.

Воно допомагає людям знаходити свій духовний шлях і створює основу для гармонійного і творчого суспільного розвитку».

Почесними гостями на концерті були Президент Вадим Красносельський з дружиною Світланою. Вони квітами висловили щиру подяку артистам за їхню творчість.

Православна атмосфера панувала не тільки на сцені, а й у фойє Палацу Республіки. Відвідувачі насолоджувалися роботами протоієрея Георгія Скобіля, а це понад десять вишитих бісером та камінням ікон. Автор пояснив:

«Ідея створення подібних картин виникла 15 років тому, коли я захотів подарувати своїй мамі власноруч зроблений подарунок. Це заняття мені надзвичайно сподобалась, і я вже створив понад 150 картин, що зображують святих і передають біблійні сюжети».

В арсеналі митця немає жодної однакової роботи. Більшість картин зберігається у храмах Придністров’я, є й за кордоном та у приватних колекціях.

Не залишилася без уваги гостей експозиція, що розповідає про храми республіки. На ній було представлено півтора десятка картин, що належать пензлю як іменитих придністровських художників, так і маловідомих авторів, зокрема студентів художнього коледжу та Придністровського державного інституту мистецтв.

Цього святкового вечора зал був переповнений глядачами.

«Прекрасний концерт, який здивував не тільки своїм вдало підібраним репертуаром, а й артистичністю та цілісністю виконання», – поділилася своїми враженнями гостя з Кишинева Ірина.

Артистам дарували заслужені гучні оплески та квіти, їх багато фотографували.


Катерина Сидорчук.

Фото: novostipmr.com