Світло православ’я надихає і просвітлює серця

У 2023 році Тираспольсько-Дубоссарська єпархія святкує своє 25-річчя з потужним акцентом на багату духовну спадщину. Однією з ключових подій, що відображають значущість цієї дати, стало відкриття виставки робіт «Православне Придністров’я».


З давніх-давен наш регіон був важливим центром православної віри, про що свідчать численні історичні факти. Друга половина XVIII століття ознаменувалася відродженням церков, що зводяться як з дерева, так і з каменю. Радянські роки принесли важкі часи для церковної спільноти, але в 90-і роки почалося поступове відродження християнства в регіоні.

Тираспольсько-Дубоссарська єпархія була утворена 6 жовтня 1998 року за рішенням Священного Синоду. Відтоді вона активно займається збереженням і розширенням духовної та культурної спадщини. За останні десятиліття спорудили та реставрували багато важливих будов, зокрема каплицю на Меморіалі Слави в Тирасполі та Свято-Введенсько-Пахоміївський жіночий монастир. На сьогодні єпархія має у своєму складі три монастирі й понад 100 храмів, які обслуговують близько 130 кліриків.

Відзначити ювілей утворення Тираспольсько-Дубоссарської єпархії вирішили, як завжди, з належною увагою до багатої духовної спадщини республіки. В урочистих заходах, присвячених цій знаменній події, взяли участь представники церковної та громадської спільноти.

Експозиція виставки колекційних картин у Палаці Республіки яскраво відобразила дух православної культури в церквах та іконах. Представлені твори мистецтва – це унікальні експонати, що свідчать про традиції зодчества, архітектури та історії Придністров’я.

Зачарували відвідувачів та занурили в атмосферу минулого роботи протоірея Георгія Скобіля. Колись він мріяв стати художником і написати ікону олійними фарбами, але, не маючи необхідних задатків до художньої справи, він знайшов для себе інший спосіб втілити в життя бажане.

«Вже 15 років я займаюся технікою вишивки нитками, бісером і дорогоцінним камінням ікон. На цій виставці я представив декілька своїх творінь, загальна кількість яких уже перевищила сотню. Багато з них знаходяться за кордоном: у Франції, на Кіпрі, на Афоні, в Санкт-Петербурзі, Москві. Наш Владика благословив, щоб на честь 25-ї річниці я показав людям свою творчість. Ікони, виконані мною, оброблені дорогоцінними каміннями. Я сподіваюся, що ця експозиція припаде до душі глядачеві», – поділився протоієрей.

Крім цього, в межах святкування ювілею була організована виставка картин з багатої колекції, що належить єпархії. Цей унікальний художній ансамбль представив різноманітність творчих робіт і мальовничих шедеврів, що відображають духовні цінності й теми, близькі церковній спільноті.

На полотнах зображені: Кафедральний собор Різдва Христового (м. Тирасполь), Церква Святого Апостола та євангеліста Іоанна Богослова (с. Попенки), церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Коротне), храм Казанської ікони Божої Матері (с. Карагаш) і багато інших значущих місць для релігійних організацій.

Представлена в Палаці Республіки виставка стала яскравим свідченням того, як мистецтво і релігія можуть з’єднатися в єдиному гармонійному просторі, надихаючи та просвітлюючи серця й уми народу.


Надія САМСОНОВА.

Фото автора.