У пошуку нових спортивних талантів

Президент ПМР Вадим Красносельський доручив розробити й реалізувати у 2023 році проект «Шкільний спортивний клуб». У Бендерах 13 жовтня відбувся перший фестиваль дитячого спорту з метою створення в кожній загальноосвітній школі клубів, де школярі займатимуться спортом упродовж усього навчального року.


За словами директора ДУ «Республіканський центр олімпійської підготовки» Василя Бурлака, в пріоритеті розвиток масових видів спорту: футболу, баскетболу, волейболу, легкої атлетики, тому типові проекти загальноосвітніх шкіл потребують наявності у них відповідних спортивних майданчиків.

Учні МОЗ «Бендерська середня загальноосвітня школа № 18» уже долучилися до нового цікавого спортивного заходу. Про це в інтерв’ю кореспонденту нашої газети розповіла директор школи Галина Гуцу:

«На початку 2023 року в освітній установі створено шкільний спортивний клуб, до якого спочатку увійшли хлопчики та дівчатка, які є постійними учасниками республіканського турніру з футболу «Шкіряний м’яч». Інші учні, які мають активну життєву позицію, теж приєдналися до занять спортом. Вихованці навчального закладу відвідують міські секції з волейболу, баскетболу, легкої атлетики, тхеквондо, карате, що є свідченням важливості спорту в їхньому житті».

Другий рік поспіль у школі № 18 активно впроваджується проект «Футбол у школу». Школярі початкових класів мають можливість відвідувати тренування з найпопулярнішої гри у світі.

У рамках фестивалю дитячого спорту учні 3-х класів змагалися в естафетах «Веселі старти». Шкільний учитель фізичної культури Володимир Руссу пояснив, що за регламентом команди виконують усі дії естафети та дотримуються правил її проведення на швидкість. Команда, учасники якої виконали всі умови естафети вірно і швидше за інших, здобуває перемогу.

Він підкреслив, що футбол цілюще впливає на психологічний розвиток, тому може допомогти спокійній і сором’язливій дитині стати набагато активнішою, навчитися нести відповідальність за команду та приймати рішення. Він формує лідерські риси, допомагає учням стати самостійними та спілкуватися з іншими дітьми.

Вихованці дитячих садків № 2, 16, 42 теж стали учасниками «Веселих стартів». Галина Гуцу підкреслила, що з дошкільними установами налагоджена тісна співпраця. Свідченням цього є те, що їхніх педагогів і вихованців постійно запрошують на шкільні заходи.

Спортивне свято продовжилося на території школи № 16. За ініціативою Президента Вадима Красносельського та Голови Верховної Ради Олександра Коршунова у 2022 році тут побудували сучасний спортивний майданчик. Відомий придністровський легкоатлет, чемпіон Росії 2020 року з метання списа Микола Орлов організував і провів для юних бендерчан легкоатлетичну естафету.

За його словами, особливістю змагання цього разу стало те, що учні 5–9-х класів самі визначали, хто і в якій послідовності долатиме всі його етапи.

«В іграх-естафетах розвиваються фізичні можливості дітей: швидкість бігу, спритність, сила, витривалість, швидкість реакції, координація рухів. Крім користі для фізичного здоров’я, такі ігри корисні тим, що вони навчають дітей взаємодії в команді, узгодженню своїх дій з товаришами, спільному досягненню поставленої мети. Участь у них дуже корисна для сором’язливих та некомунікабельних дітей. Такі діти зазнають труднощів, коли їм доводиться виступати перед іншими людьми, й часто відмовляються від ігор, де можна виявитися лідером або потерпілим поразку, тому що бояться зайвої уваги до себе. Участь у командній грі надає їм упевненості, допомагає подолати свої страхи, дає можливість поспілкуватися та погратися з товаришами», – пояснив спортсмен.

Учасниками естафети були й ті, хто регулярно відвідує міську секцію з легкої атлетики. Учень 5 Б класу Володимир Одностайченко розповів, що «королева спорту» має безліч переваг, адже цей вид спорту розвиває витривалість, швидкість реакції, зміцнює імунітет та сприяє правильному фізичному розвитку. Хлопець розказав, що його улюбленим спортсменом є Микола Орлов, і він сподівається в майбутньому стати таким, як він, успішним атлетом.

Яскравим завершенням фестивалю стала церемонія нагородження переможців і учасників. Микола Орлов особисто вручив школярам грамоти та солодкі призи. Відомий придністровський спортсмен висловив упевненість у тому, що «Шкільний спортивний клуб» сприятиме подальшому долученню учнів республіки до занять спортом.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: tiraspol-news.ru