«Шкіряний м’яч» крокує Придністров’ям

Третього жовтня на центральному стадіоні в Слободзеї відбулося відкриття районного етапу турніру «Шкіряний м’яч».


Змагання проводяться в рамках республіканського турніру «Шкіряний м’яч» за безпосередньої взаємодії з МУ «Слободзейське РУНО» та Республіканською громадською організацією «Федерація футболу Придністров’я».

Відкриваючи свято футболу, провідний спеціаліст районного Управління народної освіти Галина Замфір зазначила:

«Футбол – це гра мільйонів людей, яка об’єднує їх азартом, волею до перемоги, гра справжніх, сильних і витривалих юнаків та дівчат».

Зональні змагання проводилися на стадіонах чотирьох населених пунктів: Слободзеї, Первомайська, Коротного і Кіцкан. У кожному з них за вихід у фінал змагалися учні шкіл з довколишніх населених пунктів.

Того ж дня відбулися перші футбольні матчі. У Первомайську в перших грали учні 5-6-х класів з метою визначення кращих непрофесійних футбольних колективів організацій освіти. Свої команди виставили шість шкіл Слободзейського району: МОЗ «Первомайська ЗОШ № 1», МОЗ «Первомайська ЗОШ № 2», МОЗ «Володимирівська ЗОШ д/сад», МОЗ «Фрунзенська ЗОШ» і МОЗ «Глинойська спеціальна корекційна школа-інтернат». У цій віковій категорії перемогли хлопчики з МОЗ «Глинойська С(К)ОШ-інтернат» і дівчатка з МОЗ «Первомайська ЗОШ № 1». На всіх етапах змагань був присутній медичний працівник (обов’язкова умова), отже, здоров’я юних учасників у надійних руках.

Десятого жовтня ігри продовжилися й теж визначилися переможці. Лідирували юнаки МОЗ «Глинойська С(К)ОШ-інтернат» і дівчата з «Первомайської ЗОШ № 1». Переможну серію дівчачих команд прокоментувала вчителька фізкультури, тренер збірних МОЗ «Первомайська ЗОШ № 1» С. Гідеріна: «За моїми спостереженнями, секрет успіху команд – у згуртованості. Відмінно грають дівчатка, які навчаються в одному класі: вони добре знають одна одну і поза полем, тому можуть легко передбачити подальші дії подруг. На минулому етапі добре показав себе на полі у нападі тандем учениць 6-го класу Мілени Фролової та Валерії Соломицької. Нині в грі відзначилися нападники Арина Осташова і Міла Оборочан. Вони активні, спортивні й дуже захоплені футболом. Їм притаманні швидкість, техніка, вміння володіти м’ячем та швидка реакція. Це кістяк команди, на який інші її учасники орієнтуються. Наші хлопчики теж непогано проявили себе на всіх етапах турніру. Вже є й «зірки», у яких футбольний досвід солідніший. Учень 11-го класу Нафанаїл Селезньов – учасник юнацької команди ліги міні-футболу Придністров’я Федерації Молдови. Марк Зінкович, учень 8-го класу, вже третій рік у складі команди клубу «Атлетик» бере участь у чемпіонаті Молдови з футболу.

У Первомайську 17 жовтня відбувся заключний відбірковий турнір «Шкіряного м’яча» серед юнаків та дівчат 9–11-х класів. Юнаки МОЗ «Володимирівська ЗОШ д/сад» з невеликим відривом вибороли 1-е місце, а переможцями серед дівчаток вже традиційно стала збірна МОЗ «Первомайська ЗОШ № 1».

«Сьогодні команда показала себе з найкращого боку. Я не перший рік треную хлопців, і помітив, що в будь-якій команді повинен бути лідер, який веде інших за собою. Таким авторитетом для нашої команди став Марат Авакян. Він буквально «живе» футболом і навіть на перервах у школі – з м’ячем. Вже кілька років грає в юнацькій збірній «Шериф». Він, безумовно, допоміг команді перемогти. Радує, що юні футболісти не опускають руки, пропустивши гол, а знову рвуться в бій за перемогою. Це і є командний дух, який обов’язково забезпечить успіх. Це я спостерігав сьогодні у своїй команді», – поділився емоціями вчитель фізкультури, тренер команди МОЗ «Первомайська ЗОШ № 1» М. Гоян.

В інших зональних змаганнях перемогли юнаки МОЗ «Чобруцька ЗОШ № 3», МОЗ «Кіцканська ЗОШ № 1», МОЗ «Слободзейський ТЛК ім. П. К. Спельник», МОЗ «Парканська ЗОШ № 3 ім. О. Романенко», МОЗ «Краснянська ЗОШ», МОЗ «Глинойська С(К)ОШ-інтернат» і дівчата з МОЗ «Краснянська ЗОШ», МОЗ «Ближньохуторська ЗОШ», МОЗ «Карагашська ЗОШ ім. Я. С. Гросула», МОЗ «Кіцканська ЗОШ № 2», МОЗ «Коротнянська МСОШ».

На переможців чекає фінальна серія ігор районного (відбіркового) етапу, за підсумками якого визначать учасників республіканського турніру «Шкіряний м’яч – 2023-2024».

Фінальні змагання на стадіонах міста Слободзеї відбудуться 24 жовтня.


Олег ГАВРИЛЕНКО, Катерина ПУЖАНСЬКА.

Фото: slobodzeya.gospmr.org