Бендерські самбiсти здобули перемогу

На базі столичного СДЮШОР боротьби та боксу 13 жовтня відбувся чемпіонат та першість ПМР з боротьби самбо.


Метою проведення змагань є популяризація цього виду спорту, підвищення спортивної майстерності, підготовка до світових змагань, а також виявлення найсильніших спортсменів.

Змагалися понад 100 спортсменів з різних міст та районів Придністров’я: Тирасполя, Бендер, Слободзеї, Малаєшт Григоропольского району, Рибниці та села Дзержинського Дубоссарського району.

Спортсменів поділили на групи за віковими та ваговими категоріями: юнаки, юніори, кадети –від 2009 року народження, дорослі – від 2002-го. До речі, у чемпіонаті взяли участь і дівчата. За їхньою боротьбою вболівальники спостерігали з особливим захопленням. Натиск, наполегливість, техніка здивували всіх глядачів – це було насправді видовищно.

Головну суддівську колегію очолили судді міжнародної категорії з самбо Сергій Шахов та головний секретар Сергій Молодик. У її складі була також лідер жіночого самбо нашої республіки Сабіна Артемчук, вихованка Бендерської школи боротьби ім. Г. Н. Баданова.

Кожен етап боротьби виявився надзвичайно напруженим: ніхто не хотів поступатися супернику. У рiзних категорiях з 35 золотих медалей 16 завоювали бендерські, тираспольськi, слободзейські, та дубоссарські самбiсти й вибороли відповідно дев’ять, сім та три перших мiсця.
Один із бендерських переможців Дмитро зазначив:

«Ці змагання підвищили мій досвід, професіоналізм та фізичну підготовку, і я радий своїй перемозі».

«Тираспольські спортсмени СДЮШОР, хоч і взяли не так багато призових місць, але на цьому зупинятися не збираються і з новими силами готуватимуться до наступних турнірів», – зазначив тренер із Тирасполя Сергій Бабой.

Олексій Михайлович, батько одного з самбістів, поділився своїми враженнями:

«Я дуже хвилювався, коли стежив за боротьбою свого сина. На жаль, він сьогодні не потрапив на п’єдестал перемоги, але сподіваюся, що надалі успіх буде на його боці. Хотілося б попросити організаторів частіше проводити такі заходи, адже вони дають можливість виявити свої сильні та слабкі місця і допомагають зрозуміти, чого жадати під час тренувань».

Тираспольський чемпіон, який посів перше місце в дорослій категорії (2002 р. н.) В’ячеслав Шерепер розповів:

«Дуже сподобалася організація турніру та суддівська колегія. Цього разу учасників було значно більше, ніж раніше. Хочу виділити професійні уміння спортсменів зі Слободзеї, особливо Андрія Котеця. Мені сподобалася його техніка та фізичні дані. З тираспольської команди найбільше вразив мене Роман Ямбогло, який став абсолютом у своїй категорії та вазі, й тим самим здобув спортивне звання кандидата в майстри спорту».

Нагадаємо, що 20 липня 2021 року Міжнародний олімпійський комітет вперше визнав російську боротьбу самбо олімпійським видом спорту. Тому придністровським спортсменам є до чого прагнути.

Сподіваємося, що вони прославлять наш край на міжнародній арені.


Валерія Зубова.

Фото автора.