Вони – такі ж, як ми

Нарівні з трудовою діяльністю й освітою фізична культура і спорт є одним із найважливіших напрямків реабілітації інвалідів та їхньої інтеграції в суспільство.

Заняття інвалідів фізкультурою і спортом у багатьох випадках можна розглядати не тільки як засіб реабілітації, але і як спосіб життя та соціальну зайнятість. У державній політиці розвиток фізичної культури та спорту серед інвалідів на сьогодні є пріоритетним. Особлива увага приділяється фізкультурно-оздоровчій спрямованості та масовості спортивних занять. Водночас вирішуватимуться завдання соціально-психологічної адаптації людей з проблемами здоров’я в суспільстві, вдосконалюватиметься їхня рухова активність, покращиться фізичний, психічний і соціальний стан.

Систематичні заняття фізичною культурою і спортом не тільки розширюють функціональні можливості людей, оздоровлюють організм, покращують діяльність опорно-рухового апарату, серцево-судинної, дихальної та інших систем організму, але і сприятливо впливають на психіку, мобілізують волю, повертають людям з обмеженими фізичними можливостями почуття соціальної захищеності та корисності.

У столичному психоневрологічному будинку-інтернаті 11 квітня відбувся майстер-клас із настільного тенісу і бочче (спортивної гри на влучність). Директор республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук розповів пацієнтам інтернату про історію виникнення паралімпійського спорту і які спортивні дисципліни входять до програми паралімпійських ігор. Відомий придністровський параспортсмен на практиці показав, як правильно тримати тенісну ракетку в руках і як кидати м’ячики, які використовуються під час гри в бочче. Пацієнти охоче спробували власні сили в цих спортивних дисциплінах.

Як розповів нашому кореспондентові перший заступник міністра з соціального захисту і праці Олег Федотов, на сьогодні дуже важливо залучати до спорту людей, які перебувають в інтернаті: «Цього року міністерство активізує роботу, пов’язану з залученням людей, які мешкають в установах інтернатного типу, до спорту. Він завжди був силою, що об’єднує й дозволяє зробити життя громадян різноманітним. Ми плануємо проводити такі майстер-класи також із футболу та інших популярних видів спорту».

Про важливість проведеного заходу нашому кореспондентові розповів Дмитро Кузук: «Ми вперше проводимо такий захід в установі закритого типу. У загальноосвітніх школах він уже є традиційним і дає можливість виховувати у молодого покоління правильне ставлення до людей з обмеженими можливостями. Важливо дати зрозуміти людям, які мешкають в інтернаті, що спорт зробить їх сильнішими. Я дуже задоволений їхнім ставленням до спорту. Необхідно їх підтримувати, щоб вони реалізували свій потенціал і повірили в те, що зможуть досягти великих результатів у спорті, щоб вони сприймали себе такими, якими є насправді».

Благодійний фонд надалі планує охопити всі інтернати, підпорядковані Міністерству соціального захисту і праці ПМР, сприяти тому, щоб особливих людей якомога частіше залучали в усі сфери життя нашої республіки. Як зазначив Дмитро, фонд готовий розвивати всі види спорту, і для цього його співробітниками попередньо проводиться робота в інтернатах, де проходитимуть майстер-класи.

Наступною установою, де він відбудеться, є психоневрологічний будинок-інтернат у Бендерах.

Олександр   ЗАЙЧУК.