Людей поєднує культура

У Бендерському парку св. Олександра Невського в рамках проекту «Купуй придністровське!» та Року агропромислового комплексу відбувся фестиваль вина і винограду. Організаторами події виступили Торгово-промислова палата, Міністерство економічного розвитку, Міністерство сільського господарства та природних ресурсів і державна адміністрація міста Бендери.


До участі в яскравому осінньому святі виноградарства активно залучилися придністровські аграрії та сільгоспвиробники, представники великих підприємств, малого бізнесу та присадибних господарств, які культивують вирощування винограду, займаються його переробкою та виноробством, а також виробництвом супутньої продукції.

Неофіційне відкриття фестивалю відбулося біля пам’ятника Олександру Невському. Саме там, у центрі парку, творчі колективи з усієї республіки об’єднала й закружляла велика молдавська хора.

Поміж гостей веселого заходу був Президент Вадим Красносельський. Разом із дружиною Світланою вони з інтересом відвідали різні подвір’я, з захопленням милувалися виставковими локаціями та зацікавлено спілкувалися з виробниками в торгових рядах.

У своєму офіційному телеграм-каналі Вадим Миколайович прокоментував підсумки фестивалю: «Людей поєднує культура. Придністровці вміють не тільки добре працювати, а і з душею відпочивати. Наш народ це заслужив. Дякую організаторам і всім тим, хто відроджує єднальну багатонаціональну духовну культуру».

На святі привертали до себе неабияку увагу виноградарі, що прибули з різних куточків Придністров’я зі своєю продукцією.

Микола Камерзан

Мешканець с. Кіцкани Микола Камерзан упродовж п’ятнадцяти років на своїй ділянці у 20 соток вирощує понад 100 сортів столового винограду. Крім звичних місцевих видів, у його господарстві є лози, привезені з Японії, Америки, Китаю, Італії.

За його словами, ранні сорти чудово уживаються з пізніми, які закладаються на зберігання в холодильну камеру. Тож у Миколи Дмитровича з липня до лютого виноград завжди є на столі й реалізується на місцевому ринку.

Виноградар уже знає смакові уподобання покупців. Наприклад, найбільший попит у придністровців мають жовта та рожева ягоди подовженої форми. Здебільшого це мускатні сорти.

Станіслав Сопинський

Станіслав Сопинський із Дубоссар протягом багатьох років захоплюється виноградарством та бджільництвом. Він наголосив, що участь у фестивалі дає виробникам можливість привернути увагу до своєї продукції, дарує шанс знайти партнерів, поспілкуватися з колегами та обмінятися досвідом. А гостям – насолодитися атмосферою свята з келихом доброго вина.

За традицією організатори влаштували конкурс «Винних справ майстер». Близько 30 виноробів з усього Придністров’я представили понад 70 зразків домашніх вин. Дегустатори оцінювали зовнішній вигляд напою, його прозорість, колір, а також аромат, букет вина, смак, відповідність типу, чистоту і перевіряли на відсутність дефектів. У номінації «Найкраще червоне молоде вино» переможцем став Микола Осетянов із Первомайська, який є постійним учасником конкурсу.

Він поділився з нашим кореспондентом інформацією, що виробництво вина є для нього сімейною справою: «На конкурс я представив білі, червоні, кріплені вина. Для мене це хобі. Вино робив мій батько, потім я, а тепер передаю досвід і технології синові. У чому секрет доброго вина? Складно сказати двома словами. Думаю, що треба просто любити справу, яку робиш, це має подобатися, ну і, звичайно, вкладати душу. На якість впливає багато чинників, і всіх їх треба дотримуватися».

Для відвідувачів та гостей цього щедрого заходу була організована широка культурно-масова програма, де свої концертні номери представили творчі колективи з усього Придністров’я.

Організатори вважають, що захід відвідали понад 18,5 тисячі людей. Протягом дня всі вони мали можливість зробити пам’ятні фотографії на тлі тематичних фотозон, взяти участь в інтерактивних виставах і майстер-класах з виробництва вина та етикету винопиття, поласувати стравами та закусками національної кухні.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото: Slobodzeya.gospmr.org