Календар городника і садівника

Листопадовий день, що заячий хвіст

У листопаді світловий день коротшає, а ще часто бувають заморозки й навіть сніг випадає. Така погода точно не сприяє росту та розвитку рослин. Та все ж у городника й садівника залишаються певні справи, які виконують саме в останній осінній місяць.


На городі проводять підзимовий посів овочів та зелені. Сухого та погожого дня у заздалегідь підготовлені грядки сіють моркву, редиску, буряк, салат та інші культури, які можуть пережити зиму в ґрунті. За цей час відбудеться природне загартовування насіння, тому навесні воно почне швидко сходити, а врожай ви отримаєте раніше.

Дерева та кущі потребують вологозарядного поливу. Особливо, якщо осінь у вашому регіоні була суха. З одного боку такий полив забирає час, бо потрібно добре промочити ґрунт у пристовбурному колі. Та з іншого – ви забезпечуєте рослинам більш комфортні умови зимівлі.

4 ЛИСТОПАДА – Місяць перейшов у знак Лева, а це означає, що господарям можна відпочити. У цей день багато робіт краще й не розпочинати, тому влаштуйте собі вихідний. Хоча уже можна потроху планувати майбутній сезон. Намалюйте схематично план ділянки, відмітьте, де вносили добрива, а де потрібно буде підживити землю навесні. Далі відмічайте ділянки, де вже посіяли або плануєте сіяти щось під зиму. Тепер легше зрозуміти, де та які культури зможете виростити наступного року.

5 ЛИСТОПАДА добре проводити обробку проти шкідників та хвороб. Якщо останнє скошування газону було кілька днів тому, треба його обробити фунгіцидом на зиму. Так ви захистите траву від таких небезпечних хвороб як снігова пліснява та плямистості листя. Рубайте дрова, якщо є така необхідність у заготівлі. Також повидаляйте старі дерева та кущі, які вже не дають плодів або довго хворіють.

6 ЛИСТОПАДА – варто побілити на зиму дерева. Деякі садівники вважають, що це не приносить користі, навпаки – сильна концентрація розчину негативно впливає на саму рослину. Однак, якщо приготувати розчин для побілки правильно, він захистить рослину від сонячних опіків, які нерідко трапляються взимку.

Якщо вирощуєте в теплиці квіти, ідеальний час, щоб їх зрізати для квіткових композицій. Вони будуть довго стояти й не втрачати декоративний вигляд.

7 ЛИСТОПАДА – Діва вважається не дуже родючим знаком, але все ж кращим, ніж попередній. Він підходить для квітникарів. Багато рослин, якщо хочете виростити їх із насіння, потребують довгої стратифікації. Тому перед самою зимою висівають насіння декоративних рослин, і в ґрунті вони проходять цей природний процес загартовування холодом та вологою.

8 ЛИСТОПАДА приділіть час хвойним культурам на ділянці. На відміну від їхніх лісових родичів, декоративні туї, кипариси та інші вічнозелені можуть не дуже добре переносити зиму в нашому кліматі. Ті хвойні, що мають кулясту, колоновидну чи іншу чітку форму, потребують підв’язування. Візьміть мотузку і обв’яжіть нею по колу, притягуючи гілки до стовбура. Агроволокно для таких цілей не варто використовувати – воно акумулює тепло.

9 ЛИСТОПАДА – у Терезах можна садити більше культур, ніж до цього. Тому, якщо ще не посіяли овочі та зелень під зиму, а погодні умови дозволяють, зробіть це сьогодні. Моркву, буряк, кріп, редиску сіють у підготовлені до цього борозенки, загортають, але не зволожують. Далі можна утеплити грядки опалим листям або ялиновим гіллям. Коли випаде сніг, утеплити посіви можна й ним.

10 ЛИСТОПАДА – якщо осінь у вашому регіоні видалася тепла, ще можна посадити саджанці яблунь. Та не забувайте, що до стабільних морозів такі саджанці повинні встигнути прижитися. Ще продовжуйте висаджувати хвойні рослини. Після посадки пристовбурні кола варто замульчувати для збереження тепла та вологи. Проведіть вологозарядний полив дерев та кущів, щоб забезпечити їх достатньою кількістю вологи для комфортного зимування.

11 ЛИСТОПАДА за дуже холодної для посадки саджанців погоди, якщо ви не встигли їх висадити, можете прикопати уздовж південної стіни якоїсь будівлі. Для цього підготуйте траншею й укладіть саджанці, обірвавши з них усе листя і занурте на кілька годин у воду, щоб добре промочилося коріння. Потім викладають один біля одного в підготовлену траншею корінням на північ і прикопують пухким ґрунтом так, щоб на поверхні залишилися тільки кінці гілок.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: pexels.com.