Популярність футболу зростає

Футбол, поза сумнівом, один із найулюбленіших народом видів спорту. Проте в наше гіподинамічне століття більшість населення цікавиться грою як уболівальники.


Повернути молодь на футбольні поля – таке завдання поставив кілька років тому Президент Вадим Красносельський. Для того, щоб прищепити молодому поколінню інтерес до цього виду спорту, задіяні різні важелі. У населених пунктах республіки споруджуються нові майданчики для гри. Упроваджуються програми з навчання футбольним премудростям не тільки в спортивних школах, а й у загальноосвітніх.

Системна робота розгортається на всіх рівнях: від громадських організацій, які пропагують у суспільстві принципи активного способу життя, до державного, на якому проводиться республіканський турнір «Шкіряний м’яч». До цих змагань уже приєдналися практично всі школи Придністров’я.

На Кам’янщині в районному етапі «Шкіряного м’яча» взяли участь понад два десятки команд. Два дні на стадіоні «Октомбрие» мірялися силами та майстерністю учні трьох міських шкіл і сіл Катеринівка, Рашків, Подойма, Хрустова, Грушка.

Найчисленнішою була група учнів 7 і 8 класів. У ній змагалися 10 команд. Поміж них – дівчатка з різних населених пунктів. На майданчику, де вони грали, азарт сильніший, ніж у хлопців. Щирі емоції демонстрували й команди, які чекали свого виходу на поле. Юні катеринівчанки підтримували футболісток, уболівали за майбутніх суперниць. Вони вперше мали змагатися на районному рівні.

Ірина Апроцька, вчитель фізкультури з 40-річним досвідом, змогла прищепити любов до спорту багатьом учням Катеринівської середньої школи. Вони з задоволенням займаються на уроках, відвідують секції з волейболу та баскетболу, у вільний час збираються на сільському стадіоні, щоб потренуватися чи позмагатися.

З учнями початкової ланки Ірина Миколаївна в нинішньому році бере участь у республіканському проекті «Футбол у школу». Ці малята ще тільки вивчають правила гри, освоюють основні прийоми, але вже такі захоплені, що одним заняттям на тиждень справа не обходиться. На дозвіллі вони поспішають на стадіон, щоб закріпити нові навички та вміння.

Дивлячись на малят, які азартно б’ють по воротах, зацікавилися футболом і катеринівські дівчата. Зібрали свою команду, стали тренуватися, а коли стартував районний етап «Шкіряного м’яча», вирішили помірятися силами з суперницями з інших шкіл. Дебют їхній можна вважати успішним. У своїй віковій групі посіли почесне друге місце, поступившись перемогою більш досвідченим хрустовчанкам, які вже не перший рік грають у футбол.

Завзята боротьба розгорнулася серед старшокласників.
«У кожному матчі панувала висока напруга, адже в усіх футболістів мета – перемогти тут і поїхати на республіканський етап, – розповів головний суддя змагань Юрій Греков. – Граючи за круговою системою, три команди набрали однакову кількість очок. Довелося переможця в цій віковій групі визначати, як у професійному футболі: за різницею забитих і пропущених м’ячів. Кращий результат продемонстрували гравці міської середньої школи № 1».

Серед переможців відбіркових змагань є також три збірні з Кам’янської СШ № 2 (хлопчики та дівчатка 5-6 класів, юнаки 7-8 класів) і хрустовчанки. Ці команди представлятимуть район на фінальному етапі республіканського турніру «Шкіряний м’яч – 2023-2024».


Тетяна ГРИЦЮК. 

Фото автора.