Уряд про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади його учасники в режимі онлайн розглянули низку нагальних питань, що турбують придністровців.


Одне з них, затверджене членами Уряду, – порядок формування регульованих тарифів на послуги з поховання. Раніше встановлений план не дозволяв органам державної влади здійснювати належний контроль за провадженням цієї діяльності, оскільки не було єдиного підходу до розрахунку собівартості послуг із поховання. У зв’язку з цим помітно відрізнялися й ціни в різних районах республіки.

Представлений урядовцям нормативний правовий акт розроблений за дорученням Глави держави та спрямований на приведення до норми порядку формування тарифів, що, у свою чергу, сприятиме зменшенню вартості послуг із поховання.

Заступник міністра економічного розвитку з тарифної та цінової політики Юлія Цициловська повідомила:

■ «Цим проектом Постанови пропонується затвердити порядок формування регульованих тарифів на послуги з поховання для встановлення уніфікованого (єдиного) порядку розрахунку вартості послуг на території Придністров’я, які включені до переліку соціально значущих товарів, робіт та послуг».

Готуючи документ, профільні фахівці орієнтувалися на чинне законодавство, норми ГОСТу та методичні рекомендації щодо визначення витрат праці на надання ритуальних послуг російського науково-дослідного центру.

Аналіз порівнянних послуг показав, що для встановлення справедливого підходу для формування тарифів на поховання необхідно враховувати такі витрати спеціалізованих держорганізацій як оплата праці, відрахування ЄСП, витрати на паливо тощо.

Уряд пропонує використовувати дані про розмір заробітної плати основного виробничого персоналу у разі, якщо укладені трудові відносини, а якщо цю послугу надає індивідуальний підприємець або особа, що працює за договором найму, – мінімальний розмір оплати праці. Що стосується витрат на ПММ, то в процесі калькулювання тарифів враховуватиметься 5 % від їхньої вартості.

Нововведення сприятиме забезпеченню покриття економічно обґрунтованих витрат та отриманню прибутку організаціями, а вартість послуг з поховання буде справедливою.

Учасники засідання говорили й про зміни контрольних цифр прийому абітурієнтів на поточний навчальний рік.

У республіці діє Розпорядження «Про контрольні цифри прийому абітурієнтів до державних організацій професійної освіти ПМР на 2023-2024 навчальний рік». Тепер до нього внесли деякі зміни. Саме про це й розповіла керівник профільного відомства Світлана Іванишина.

Наприклад, на підставі звернення керівництва ПДУ імені Т. Г. Шевченка, розширене бюджетне навчання на такі спеціальності очно-заочної форми, як «Психологія» (23 місця), «Тренер-викладач» (4 місця), «Викладач» (8 місць), «Логопедія» (12 місць) та «Управління та економіка в охороні здоров’я» (3 місця).

Зміни стосуються й профосвітніх установ, які навчають учнів 9-11 класів. У Кам’янському політехнічному технікумі імені І. С. Солтиса виключено спеціальність «Штукатур», а 20 незатребуваних бюджетних місць направили на підготовку слюсарів з ремонту автомобілів, кондитерів та перукарів.

У Дубоссарському індустріальному технікумі на навчання кухарів додано 10 бюджетних місць. Як зазначила міністр просвіти, ця професія має попит у молодого покоління, та водночас у республіці спостерігається дефіцит таких робітничих кадрів, особливо в школах. Ситуація перебуває на контролі. Голова Уряду Олександр Розенберг уже озвучував можливі варіанти її врегулювання.

Крім того, урядовцям представлені заходи, розроблені з метою недопущення малокомплектних груп у ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. За деякими незатребуваними напрямами підготовки бюджетні місця розподілені на навчання майбутніх освітян, будівельників, техніків.

Питання ще додатково обговорюватимуться на майданчику Уряду.


Iрина МАСЛОВА.

Фото: gospmr.org.