Стан економіки ПМР

Питання економічного розвитку ПМР завжди залишаються в центрі уваги тих, хто створював та будував нашу республіку.


На порядку денному чергового засідання Дорадчих зборів перших придністровських депутатів стояло єдине питання: «Економіка ПМР у зв’язку з повним блокуванням експорту готової продукції та сировинних матеріалів, що виробляються у Придністров’ї, з боку уповноважених державних органів влади Молдови».

Щоб мати повне уявлення про стан придністровської економіки на нинішньому етапі, на засідання запросили Голову Верховної Ради Олександра Коршунова та профільних міністрів.

Вичерпну картину про процеси, що відбуваються в економіці республіки, описав у своєму виступі в. о. Голови Уряду Сергій Оболоник. Почав він свою доповідь із загальної оцінки ситуації, що склалася, зазначивши, що республіка перебуває в непростих умовах, штучно створених діями Молдови.

Внаслідок запровадження Молдовою обмежувальних заходів, вітчизняні підприємства зіштовхнулися з низкою складнощів у банківському секторі, з імпортом лікарських препаратів, експортом власної продукції та багатьма іншими труднощами.

У серпні поточного року обмежувальні заходи були розширені, через що почалися перебої в роботі великих промислових підприємств, які сьогодні не можуть експортувати свою продукцію.

Вже чотири місяці в РМ діє новий порядок оформлення експортно-імпортних вантажів, нові ставки стали додатковим тягарем, навантаженням на наші підприємства.

Обсяг промислового виробництва в Придністров’ї порівняно з минулим роком зменшився на 8,5 %. Це середній показник з огляду на те, що в електроенергетиці ситуація формується непогана. Якщо говорити про металургію та машинобудування, то падіння в цих наших «флагманських» галузях дуже відчутне.

Окремо Сергій Оболоник зупинився на стані справ в енергетичному секторі. За його словами, ситуація тут залишається нестабільною та складно прогнозованою.

«На жаль, у наступний рік ми входимо з тими самими параметрами, що й у минулому році. Збільшити їх у наявних обмеженнях транзиту газу через Україну неможливо. Це означає, що ми входимо в цю зиму з тими ж ризиками», – пояснив він, акцентувавши увагу на важливості раціонального та ефективного використання енергоресурсів.

Також Сергій Оболоник звернув увагу присутніх на той факт, що потенціал щодо збільшення бюджетних видатків обмежений через поточну ситуацію.

Про зовнішньоекономічну діяльність республіки в нинішніх реаліях розповів міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв. Він відзначив нові форми взаємодії, які придністровське зовнішньополітичне відомство прагне використовувати як майданчик для вирішення економічних питань. Завдяки зусиллям МЗС та Мінекономрозвитку вдалося перемістити через кордон частину вантажів та комплектуючі для томографа. Проте системних рішень у цій галузі поки що немає.

Віталій Ігнатьєв звернув увагу присутніх на те, що односторонні дії Молдови зрештою створюють загрозу інтересам наших громадян, порушуючи їхні права. Йдеться про інтереси півмільйона представників багатонаціонального придністровського народу. У зв’язку з цим ні молдавська сторона, ні міжнародні партнери не можуть відмахнутися від повістки, пропонованої Придністров’ям.

«Навіть у цих умовах, які у нас склалися, в умовах накопичення негативних елементів, ми будемо в будь-якому випадку використовувати будь-які можливості для того, щоб залучати міжнародних учасників для розв’язання проблем», – наголосив керівник МЗС.

Від імені роботодавців республіки виступив президент Спілки промисловців, аграріїв та підприємців Юрій Чебан, який позитивно оцінив зусилля влади Придністров’я щодо підтримки виробничників у кризові періоди. У тому числі він визнав ефективність взаємодії всіх гілок влади та бізнесу в умовах формування заходів щодо стабілізації економіки та соціальної галузі ПМР.

Економіка була основною темою засідання, але не єдиною. Перші депутати цікавилися комунальними проблемами (зокрема теплопостачанням та енергетикою), а також безпекою населення, нормалізацією відносин із країнами-сусідами – Молдовою та Україною, військовими навчаннями НАТО в Молдові.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: pexels