Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 25 жовтня народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


В остаточному третьому читанні депутати ухвалили проект нового закону «Про адвокатську діяльність та адвокатуру в ПМР». Для того, щоб новий закон ефективно працював, члени вищого законодавчого органу республіки затвердили зміни до Кримінально-процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.

Про сутність документа в інтерв’ю журналістам розповіла заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва:

«Новий закон дасть позитивний ефект, оскільки в ньому віднині буде прописано та регламентовано буквально всю діяльність адвокатів, їхні права та обов’язки, виключені всі правові прогалини. Він ідентичний російському законодавству з урахуванням особливостей Придністров’я. Ініціативу було спрямовано Прокурором ПМР. Ми довго працювали над нею: була створена робоча група, до якої увійшли представники Мін’юсту, Прокуратури, суддівської спільноти, адвокатів. Обговорювалася буквально кожна стаття, бо це абсолютно новий закон, він містить багато змін».

У щойно ухваленому новому законі «Про адвокатську діяльність та адвокатуру в ПМР» прописані права та обов’язки адвокатів, вимоги до претендентів на статус адвоката: наявність вищої юридичної освіти, стаж роботи за спеціальністю не менше 3 років або претендент має пройти стажування в адвокатській освіті строком до 1 (одного) року.

У двох читаннях законодавці проголосували за пакет законопроектів, які пропонують продовжити для санаторно-курортних установ ПМР чинність норми щодо встановлення понижувального коефіцієнта 0,4 під час обчислення податку на доходи ще на 1 (один) рік.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун звернув увагу на важливість цих ініціатив. Зокрема на те, що пролонгування цього заходу підтримки на 2024 рік забезпечить організаціям, які надають послуги з санаторно-курортного лікування, можливість вкладати інвестиції в покращення власної інфраструктури та створення умов, якими користуватимуться придністровці.

Вищий законодавчий орган у двох читаннях ухвалив зміни та доповнення до закону «Про безпеку дорожнього руху» та в Кодекс про адміністративні правопорушення. Вони передбачають посилення відповідальності за споживання наркотичних засобів та психотропних речовин без призначення лікаря.

Покаранням за подібні правопорушення, крім нині чинних штрафу (від 1 840 до 2 760 рублів) або адміністративного арешту (на строк до 15 діб), стане обмеження права керування транспортним засобом терміном на один рік. Нові заходи стосуватимуться і порушників, які не мають прав на керування транспортним засобом.

У першому читанні депутати підтримали ініціативу Уряду, яка звільнить підприємства з іноземними інвестиціями від сплати мита за ввезення технологічного обладнання. Зміни вносяться до закону «Про митний тариф». Нині його норми передбачають для таких підприємств пільги у вигляді звільнення від сплати мита під час ввезення в Придністров’я сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, запасних частин, витрати на придбання яких включаються до собівартості продукції, робіт (послуг).

За словами Віктора Гузуна, на сьогодні важливим є завдання стимулювати та активізувати інвестиційну діяльність.

«Тому законодавці ухвалили норму, якою від мита звільнятиметься не лише сировина та матеріали для власного виробництва, а ще й обладнання. Це дозволить підприємствам, які планують модернізувати своє виробництво та закупити сучасне обладнання, також отримати пільгу від держави та направити кошти на технічне переозброєння», – зазначив депутат.


Микола ЮРКЕВИЧ. 

Фото: government.gospmr.org