У Придністров’ї посилюють боротьбу з корупцією

Боротьба з корупцією – один із пунктів Стратегії розвитку ПМР на 2019 – 2026 рр. У зв’язку з цим на початку поточного року Уряд республіки запропонував посилити заходи, спрямовані на боротьбу з «раковою пухлиною суспільства».


За чинним у Придністров’ї законодавством чиновники зобов’язані надавати відомості про свої доходи, а також про доходи дружини (чоловіка) та неповнолітніх дітей. Однак у нашому законодавстві не було встановлено порядку перевірки даних. Цю правову прогалину Верховній Раді запропонували усунути.

Комітет із законодавства, правоохоронних органів, оборони, безпеки, миротворчої діяльності, захисту прав і свобод громадян розробив зміни та доповнення до законів «Про протидію корупції», «Про оперативно-розшукову діяльність у ПМР» та «Про банки та банківську діяльність у ПМР». На думку розробників пакету законопроектів, нові норми дозволять республіці зменшити корупційні ризики та врегулювати порядок проведення перевірок з метою достовірності та повноти відомостей, що подаються до відповідних компетентних органів.

Таким чином, Президент матиме повноваження затверджувати порядок проведення перевірок щодо того, чи дотримуються чинних антикорупційних заборон та обмежень ті, хто заміщає державні посади, обіймає посади державної служби, а також членів правління Придністровського Республіканського банку та його банківської ради. Крім цього, пропонується розширити список посадових осіб, щодо яких може бути ініційовано перевірку за рішенням Президента або спеціально уповноваженої ним посадової особи Адміністрації Президента Придністров’я.

Простіше кажучи, Глава держави зможе затверджувати порядок проведення перевірок щодо чиновників: чи дотримуються вони чинних антикорупційних заборон і обмежень, зокрема чи повідомляють усі відомості про свої доходи, майно та зобов’язання майнового характеру, нарешті, про доходи та майно чоловіка (дружини) та неповнолітніх дітей. Відповідні законопроекти були розглянуті законодавцями наприкінці лютого на пленарному засіданні Верховної Ради. Пакет документів одностайно був ухвалений у першому читанні.

«Чинним законодавством для осіб, які посідають держпосади, посади державної цивільної служби, посади членів банківської ради, встановлений обов’язок подавати відомості про свої доходи, своє майно, зобов’язання майнового характеру, подружжя та неповнолітніх дітей. Однак при цьому не встановлений порядок проведення перевірки відомостей, що надаються державними посадовими особами та держслужбовцями. Тому для усунення правової прогалини ініційовані законопроекти», – зазначив тоді колишній офіційний представник Уряду республіки у Верховній Раді Станіслав Касап.

Нині Комітет із законодавства, правоохоронних органів, оборони, безпеки, миротворчої діяльності, захисту прав і свобод громадян готує цей законопроект до розгляду депутатами у другому читанні.

Таким чином, у разі остаточного ухвалення поправок до названих законів правоохоронці зможуть проводити оперативно-розшукові заходи для визначення дійсності задекларованих доходів, а також дотримання норм законодавства щодо боротьби з корупцією. У свою чергу, банки республіки будуть зобов’язані надати уповноваженим співробітникам довідки щодо операцій, рахунків та вкладів чиновників, що перевіряються.

І керівництво Придністров’я, і придністровці сподіваються, що зміни в законодавчій базі дозволять посилити контроль над рахунками держслужбовців та членів їхніх сімей, а також сприятимуть мінімізації можливості одержання ними незаконних доходів, що обов’язково позначиться на зниженні рівня корупції.


Юрій ТЕЛЕШ.

Фото: kondrovo-vet.ru