Про зародження Федерації профспілок Придністров’я

Профспілковий рух у світі налічує понад 230 років. Перші професійні об’єднання виникли наприкінці ХVIII століття у Великобританії. У міру дозрівання економічних передумов вони з’являлися у США, Франції, Німеччині та інших країнах. У Росії аж до кінця ХIХ століття створення профспілок не допускалося. Перші легальні об’єднання робітників у Москві та Санкт-Петербурзі були створені в 1901–1903 роках. Федерація профспілок нашої республіки значно молодша.


Історія громадської організації почалася з проведення установчого з’їзду придністровських профспілок 18 жовтня 1990 року. На той час профспілкові організації Придністров’я вийшли зі складу Незалежних профспілок Молдови у зв’язку з невдоволенням їхньою позицією щодо захисту інтересів усіх трудящих РМ, ухваленням дискримінаційного закону про функціонування мов, утиском прав жителів Лівобережжя за мовною ознакою. Тоді ж був створений оргкомітет з підготовки установчого з’їзду профспілок Придністров’я, що складався з 8 осіб. Очолила його Маргарита Грачова, голова Тираспольського міського комітету профспілки працівників держустанов. Розпочався активний процес підготовки до з’їзду.

У роботі організаційного форуму взяли участь 367 делегатів від профспілкових організацій міст і районів ПМРСР, що представляли 117 тисяч членів профспілки Придністров’я. Серед делегатів форуму були присутні представники всіх галузей народного господарства республіки, причому більш ніж 30 з них були депутатами Рад усіх рівнів. Вів з’їзд видатний громадсько-політичний діяч, ветеран профспілкового руху Віталій Глєбов.

З особливим хвилюванням чекали приїзду делегацій Рибницького і Кам’янського районів, адже до складу цих територіальних галузевих профспілкових організацій входили члени профспілки, які проживають на обох берегах Дністра, тож ситуація там була не зовсім простою. Прибуття цих делегацій на з’їзд зустріли оплесками.

Делегати I установчого з’їзду профспілок одностайно прийняли Декларацію про утворення Федерації професійних спілок Придністров’я (ФПП), яка починалася словами: «Висловлюючи волю і прагнення трудящих мас до консолідації, об’єднання зусиль і дій в умовах поглиблення процесів економічного перетворення, демократичного оновлення суспільства, усвідомлюючи зростальну відповідальність профспілок за захист соціальних завоювань, прав та інтересів людей праці, установчий з’їзд Федерації профспілок Придністров’я визнає необхідність побудови профспілок на нових демократичних засадах і проголошує утворення Федерації профспілок Придністров’я».

Крім Декларації, на з’їзді одностайно були ухвалені Статут і Програма діяльності ФПП на найближчі роки, обраний керівник організації. Першим головою став Євген Городничев.

До складу першої Ради Федерації тоді обрали 22 особи, які представляли профспілковий актив усіх галузей і всіх регіонів ПМР. Перший склад президії Ради Федерації становив 18 членів.

Статус ФПП визначений у першій статті її Статуту. В ній наголошується, що «Федерація професійних спілок Придністров’я – самостійна добровільна громадська організація, яка об’єднує республіканські професійні спілки, територіальні (міські та районні) об’єднання профспілок, інші профспілкові утворення, що діють відповідно до своїх статутів і положень. Головним її завданням є соціально-економічний захист прав та інтересів її членів».

Федерація профспілок Придністров’я ніколи не залишалася осторонь громадсько-політичних перетворень і процесів, що відбувалися в ПМР.

Разом із республікою вона вчилася суверенітету і незалежності, проголошеним у Конституції, вчилася жити в новому для себе світі, вчилася захищати свою молоду державу. Під час агресії Молдови у Придністров’ї в 1992 році профспілки Придністров’я брали найактивнішу і безпосередню участь у боях із захисту республіки.

Багато профспілкових активістів захищали її зі зброєю в руках, організовували евакуацію дітей і мирного населення з територій, де велися бойові дії, надавали допомогу пораненим захисникам ПМР, збирали для них медикаменти, продовольство, спорядження та багато іншого.

Тоді ж, у 1992 році, вийшов у світ перший номер друкованого органу ФПП – газети «Профсоюзные вести». Нині ця газета називається «Профсоюзы Приднестровья».

Голова ФПП Віктор Іванченков у своєму інтерв’ю радіостанції «Радио 1», згадуючи про те, як створювалися придністровські профспілки, сказав:

«Усе це було непросто. Однак правильно вчинили ті, хто на етапі становлення нашої республіки – а ФПП є ровесницею республіки – сміливо створили профспілки Придністров’я. Вся подальша діяльність ФПП нерозривно пов’язана зі становленням і зміцненням ПМР, із захистом прав людини праці, дотриманням її соціальних гарантій».


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: fpp-pmr.com