Проблема зайнятості населення вирішується

Ярмарок вакансій, який традиційно проводить Центр соціального страхування і соціального захисту, зібрав у Кам’янці широку аудиторію.


Півтора десятки суб’єктів господарювання різної форми власності потребують на сьогодні 50 фахівців і приблизно таку ж кількість робітників. Заповнити ці вакансії не так-то просто. Необхідно, щоб збіглися всі чинники: кваліфікація, розмір зарплати, умови праці повинні задовольняти працедавців і тих, хто шукає роботу. Посередництву Центру ССіСЗ при цьому належить особлива роль. Саме сюди стікаються всі інформаційні потоки: з трудових колективів поступають заявки на робочу силу, а жителі звертаються, сподіваючись працевлаштуватися. Проаналізувавши ці дані, фахівці Центру допомагають і тим, і іншим вирішити насущну проблему зайнятості.

Нині ярмарок відвідали 77 мешканців району. Вони безпосередньо спілкувалися з кадровиками таких установ і підприємств, як «Автостанція Придністров’я», «Кам’янське ВУЖКГ», санаторій «Днестр», центральна районна лікарня, управління культури тощо. Тут потрібні висококваліфіковані фахівці та просто працелюбні люди. Наприклад, у виробничому управлінні житлово-комунального господарства – півтора десятки вакансій, від будівельників до двірників. Кам’янчанин Анатолій Саналатій має статус безробітного, отримує допомогу, але мріє про постійну роботу і стабільний заробіток. В управлінні ЖКГ йому запропонували вакансію вантажника з оплатою 3 000 рублів, і чоловік відразу пішов влаштовуватися.

Безперечний плюс ярмарку – це можливість за один день пройти співбесіду з представниками декількох організацій. Ірина Дудник, вивчивши пропозиції кількох працедавців, зупинилася на вакансії помічника вихователя. Робота зрозуміла і близька серцю, адже вона два роки навчалася в Бендерському педагогічному коледжі. Потім за родинними обставинами перевелася в Кам’янський політехнічний технікум, успішно його закінчила. Проте вакансії діловода тепер немає. Рік Ірина стояла на обліку в Центрі ССіСЗ: спочатку як людина, яка шукає роботу, потім як безробітна.

«Завдяки ярмарку вакансій мої пошуки увінчалися успіхом, – поділилася радістю дівчина. – Від Центру одержала рекомендаційний лист і прямую до міського дитсадка № 5 на співбесіду».

Тим, хто не знаходить професії за профілем або хоче здобути затребувану на ринку праці спеціальність, співробітники відділу зайнятості пропонували пройти навчання. Як зазначила заступник директора Центру ССіСЗ Віра Матрохіна, жителі Кам’янщини мають можливість здобути широкий спектр робітничих професій навіть не виїжджаючи з району.

Місцевий політехнічний технікум кілька разів на рік набирає групи курсантів. Спеціальності ті, що потрібні в місті та селах. Наприклад, найбільш актуальні між них – кухар і тракторист. Суттєва підмога для безробітних полягає в тому, що навчання за направленням Центру – безкоштовне.

Дізнавшись про таку можливість, захопилась ідеєю здобути професію перукаря жителька Катеринівки Інна Бондар. Дівчина по закінченні сільської школи вже пройшла курси майстра манікюру, однак ця праця не приносить їй поки що високого прибутку.

«Якщо навчитися робити стильні стрижки та красиві зачіски, можна надавати комплекс послуг населенню, і клієнтів стане більше», – окреслила перспективи Інна.

Проте з’ясувалося, що група перукарів приступила до занять ще 3 жовтня. У ній, до речі, освоюють професію дві особи, направлені Центром. Інні ж доведеться чекати наступного набору на курси, та дівчина не сумує, адже саме завдяки відвідинам ярмарку вона дізналася про можливість навчання коштом Єдиного державного фонду соціального страхування.

Таких історій чимало. Десятки консультацій провели співробітники Центру та працедавці під час нинішнього заходу. Комусь допомогли знайти справу до душі, іншим – скласти резюме; когось направили на стажування або підвищення кваліфікації, узяли на облік. Ярмарок був корисним і представникам організацій та підприємств, і громадянам, які шукають роботу.


Ніна ПАНАЇДА.

Фото: zp.gov.ua/uk