Якісна продукція від столичного підприємства

Члени експертної комісії республіканського конкурсу «Придністровська якість – 2023» продовжують відвідувати учасників престижного заходу. Нещодавно вони побували на ВАТ «Тираспольський молочний комбінат» (ТМК), заснований ще в далекому 1944 році.


З виробничими процесами, які застосовуються на підприємстві, експертів ознайомила начальник лабораторії Людмила Синькова. Вона провела екскурсію цехами, де співробітники розфасовували молочну продукцію.

Нинішнього року для участі в конкурсі підприємство заявило сир «Плай». На комбінаті його випускали ще за радянських часів, однак продукт і досі залишається популярним серед споживачів. За словами Людмили Олександрівни, він належить до розсільних сирів, тобто таких, що дозрівають у розсолі.

«Для сиру відбирають молоко виключно найвищої якості. Сировину очищають, пастеризують, вносять усі необхідні компоненти. Конкурсний продукт містить велику кількість білків, які легко засвоюються організмом, 30 % молочного жиру в сухій речовині, вітаміни B1, B2, C, PP, A, D, E, а також високий вміст кальцію. Його відрізняє висока енергетична цінність: у 100 грамах сиру – 182 ккал», – зазначила керівник лабораторії.

Має великий попит у придністровців і сметана тираспольського комбінату. Продукт в асортименті 10 %, 15 % та 25 % жирності керівництво підприємства теж заявило для участі в конкурсі.

Людмила Синькова поділилася з членами експертної комісії інформацією про те, що на підприємстві дотримуються радянських традицій:

«Ми стараємося, щоб продукція була з короткими термінами реалізації. Молоко обробляємо та реалізовуємо максимально швидко. Продукція завозиться до магазинів, дитячих садків, шкіл та лікарень щодня».

Понад 70 % продукції ТМК віднесено до соціально значущої категорії (масло, молоко, кефір, сметана, сир). Щодня молочний комбінат переробляє 40 т молока, влітку показники досягають 76 т. Підприємство щодня випускає 13 т молока, 4 т сметани, 6 т кефіру, близько 1,5 т ряжанки, 2 т сиру, а також 1 т олії.

Комбінат забезпечує установи Міністерства просвіти, Міністерства охорони здоров’я та заклади соціальної спрямованості всього Придністров’я. Це 90 % продукції, яка щодня випускається в цехах. Решта щоранку надходить у магазини, зокрема до дев’яти фірмових (7 – у Тирасполі, 2 – у Бендерах). Отже, ТМК на сьогодні забезпечує якісною продукцією придністровців від Дністровська до Кам’янки.

Якість виготовленої продукції перебуває під пильним щоденним контролем. Атестована державна лабораторія та сучасне обладнання дозволяють перевірити молочну продукцію майже за всіма параметрами. Щотижня її зразки також оцінюють у санепідемстанції.

Підприємство оснащене високопродуктивним обладнанням, має власний автопарк молоковозів, котельню на газовому паливі, компресорний цех із виробництва холоду, складські приміщення в достатній кількості та з необхідними температурними режимами. Це дозволяє здійснювати випуск продукції, суворо дотримуючись технологічних процесів приготування молочної та кисломолочної продукції.

Основна частина сировини закуповується у фермерських господарствах, у господарств – юридичних осіб і переважно в населення. Прийомні пункти розташовані в Слободзейському, Григоріопольському, Рибницькому та Кам’янському районах. Завдяки державній програмі дотацій за кожний літр молока, вдалося збільшити обсяги виробництва.

Комбінат має власну фірму в селі Тернівка Слободзейського району. Нещодавно там побудували великий корівник на 500 голів. Модернізували його частину на 150 голів, де перебуває худоба німецької породи. Поруч спорудили телятник.

На ТМК працює 440 осіб. За словами Людмили Олександрівни, молоді кадри становлять 60 % колективу. Студенти, які проходять практику на підприємстві, по закінченні технікумів та вишів часто працевлаштовуються на комбінаті. Попри все це, вікового цензу в прийомі на роботу немає. У ТМК наймають і людей пенсійного віку.

Щоб максимально наблизити покупця до продукції Тираспольського молочного заводу, її реалізують через мережу магазинів «Шериф» і «Здоров’я» (ЗАТ «Тираспольський молочний комбінат»). Людмила Синькова висловила сподівання на те, що в майбутньому обсяги реалізації продукції ТМК ще більше зростатимуть.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото автора.