В ногу з часом

Торгово-промислова палата і фірма «Торговий проект» організували для учнів Тираспольського технікуму комерції захопливу екскурсію у світ сучасного кухонного обладнання.


За словами начальника управління реклами та маркетингу ТПП Діни Черник, щоб йти в ногу з часом, необхідно знайомити молодь з новітніми досягненнями техніки. Кухарі та кондитери, які навчаються в столичному технікумі, жодною мірою не повинні поступатися своїми знаннями та вміннями фахівцям з інших країн і навчальних установ. Слід прагнути до високого рівня підготовки. А на кого рівнятися?

В асортименті та постачанні якісного кухонного обладнання в республіці немає рівних фірмі «Торговий проект». Для того, щоб молоді фахівці не тільки чули про існування певних видів популярних приладів і пристроїв, але й могли самостійно ознайомитися з їх функціоналом, представники фірми вирішили організувати ознайомчу зустріч для тих, хто навчається за дуальною системою освіти, у своєму великому магазині на вулиці Котовського.

Сенсорні панелі, вбудовані режими та завдання, голосове управління – все це стало частиною робочого процесу на кухнях громадських закладів харчування і великих виробництв. Мехатроніка вже давно проникла в професію кухаря, тому процеси приготування їжі стали простішими та швидшими, але тепер вимагають певних знань.

Директор підприємства Сергій Поєзжаєв розповів декілька випадків, з якими довелося зіткнутися під час поставки нових установок на деякі підприємства.

«Ми постачали обладнання в дитячі садки та школи. Спочатку кухарі навіть боялися користуватися ним, хоча там було всього три ручки: таймер, регулювання температури та контроль вологості. Ми проводили навчання, і найбільшою проблемою на перших порах було подолання страху: як би цю техніку не зламати», – згадує Сергій Анатолійович.

Щоб кухарі-початківці не зіткнулися з такими проблемами, менеджер відділу ключових клієнтів Єлизавета Ковач провела для учнів технікуму захопливу екскурсію поверхами торгового комплексу й організувала змагання з ознайомлення їх із сучасними апаратами.

Дві команди майбутніх фахівців на швидкість запам’ятовували назви машин і розповідали, для чого вони призначені. Команду-переможця чекав приз – красивий торт. Учням, які посіли друге місце, дістався втішний приз – велика кількість цукерок.

Технолог 3-го курсу Вікторія Зайкова була дуже задоволена таким оригінальним заходом. У навчальній програмі дівчини раніше нічого подібного не траплялося. Будуючи плани на майбутнє, вона чітко бачить себе в професії кухаря, і новий досвід обов’язково їй згодиться.

«У перспективі я хотіла б попрацювати з пароконвектоматом, тому що він багатофункціональний. Потім спробувала б у дії холодильні камери та печі для піци. Я вже кілька разів була на практиці й помітила, що скрізь користуються переважно новою технікою. Наприклад, на хлібокомбінаті є сучасні кремоварочні апарати, печі, тістомішалки. Однак буває, що доводиться працювати й зі старими машинами, але набагато рідше», – розповіла Вікторія Зайкова.

Співпраця Торгово-промислової палати, ТОВ «Торговий проект» і Тираспольського технікуму комерції триватиме. Незабаром планується проведення майстер-класів та зустрічей для ще одного потоку майбутніх кухарів.

Крім продажів, фірма також проектує заклади громадського харчування, постачає спеціалізоване обладнання та здійснює його сервісне обслуговування. До речі, їй у роботі потрібен кухар-технолог. Хто знає, можливо, хто-небудь із молоді з часом проявить себе з кращого боку й обійме цю посаду.


Лара КОШЕЛЄВА.

Фото автора.