Кращі з кращих

Президентську стипендію в нинішньому навчальному році отримуватимуть 108 придністровців. Це найкращі студенти вишів, технікумів, коледжів та учні закладів додаткової освіти, а також художніх, спортивних і музичних шкіл з усієї республіки.


У Палаці Республіки лауреатам в урочистій обстановці вручили сертифікати та книгу «Бендерська фортеця – живий символ історії».

До майбутніх діячів науки та культури в цей важливий для кожного день звернувся Президент Вадим Красносельський:

«Це можливість заохотити й відзначити саме тих молодих людей, які прагнуть знань, професійного зростання та вдосконалення. Найкращих, скажімо так. Я переконаний, що в цій залі сидять майбутні керівники, директори шкіл, дитсадків, міністри й, можливо, президент. За вами майбутнє, йдіть уперед, дерзайте, не зупиняйтеся!».

Президентська стипендія є не тільки почесним визнанням академічних успіхів, а й високою оцінкою старанної праці, активної участі в житті суспільства. Вона враховує заслуги, досягнуті в галузі освіти, широкий внесок у добровільну діяльність, пропозицію та реалізацію творчих ініціатив, перемоги у спортивних змаганнях на місцевому та міжнародному рівні.

Стипендіат Анастасія Іорга навчається у 5-му класі. У свої 11 років дівчинка вже накопичила значний перелік творчих досягнень. Зокрема вона написала багато картин аквареллю та олійними фарбами. Натюрморт – це улюблений жанр образотворчого мистецтва Насті.

«Про можливість отримувати президентську стипендію я дізналася ще в 1 класі. Моя вчителька Неллі Анатоліївна побачила в мені задатки до творчості та порадила записатися в гурток образотворчого мистецтва, брати активну участь у конкурсах, вчитися на п’ятірки. Робити все для того, щоб досягти цієї нагороди. У результаті я вже маю понад 20 відзнак. Отримані кошти планую витрачати на своє задоволення: на одяг, фарби та полотна. У майбутньому хочу стати педагогом із малювання», – поділилася планами Анастасія.

Заступник Голови Уряду Віктор Таранов зазначив, що всі присутні в залі є найбільш працьовитими й креативними, найталановитішими учнями з усіх. За його словами, досягнення таких висот потребують сумлінної праці, освоєння нових знань та навичок.

Студент природничо-географічного факультету Придністровського держуніверситету Ілля Дядюк теж приєднався до щасливих володарів президентської стипендії. Ця подія стала для нього особливо довгоочікуваною та значущою, оскільки торік він уже подавав свою заявку, а пройшла вона, нарешті, лише у 2023 році.

Юнак досяг високого середнього балу в успішності – 4,93. Крім того, Ілля бере активну участь у рухах «Волонтери Придністров’я» та «Екологія душі». Він залучається до допомоги притулкам для бездомних тварин, активно сприяв організації громадських та екологічних ініціатив, включаючи такі масштабні події, як забіг від компанії «Dex».

«Стипендію планую витрачати на свої проекти. Я дуже люблю робототехніку та програмування. Для цього потрібно замовляти багато різних датчиків, плат, дротів, мікроконтролерів тощо. Здобувати Президентську стипендію – це дуже гідно, почесно та приємно. Надалі планую працювати за спеціальністю та залишитися у Придністров’ї», – розповів про свої плани та мрії Ілля Дядюк.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва адресувала слова вдячності молодому поколінню за внесок в освіту та культуру республіки. Вона зазначила, що лауреати є гордістю Придністров’я та запорукою його світлого майбутнього. Галина Михайлівна підкреслила, що досягнення високих успіхів у ранньому віці потребує величезної натхненної праці, яка має винагороджуватися стипендіями такого рівня, як ця – президентська.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.