Вічне життя єсенінського слова

Уперше премію «Єсенінського комітету» Республіки Молдова присудили двом придністровським авторам – поетесі, члену Спілки письменників Придністров’я та Росії Ользі Молчановій та літератору, радіожурналісту з Бендер Людмилі Щебневій – у номінації «За творчі досягнення та багаторічну діяльність у галузі літератури, за пропаганду та збереження російської поезії за кордоном».


Нагороди авторам вручили в Російському центрі науки та культури в Кишиневі, де відбулася урочиста церемонія у присутності молдавських поетів і письменників. Проте аналогічну подію вирішили організувати й на батьківщині лауреатів у Придністров’ї.

У Центральній міській бібліотеці ім. О. С. Пушкіна провели унікальне виїзне засідання «Єсенінського комітету» під назвою «Эту жизнь за всё благодарю». До участі в заході залучилися: головний редактор журналу «Русское слово», голова комітету, поетеса, прозаїк Алла Коркіна, директор Тираспольського об’єднаного музею, член Спілки письменників Придністров’я Алла Мельничук, член Спілки письменників Росії та Молдови Дмитро Ніколаєв, голова правління Спілки письменників Придністров’я Валерій Кожушнян та причетні особи.

Літератори досить жваво та багато говорили про поезію Сергія Єсеніна, яка 1998 року об’єднала шанувальників його творчості за кордоном. Дивно, проте за ці роки заслуги придністровських поетів уперше відзначили премією комітету.

Ольга Молчанова стала щасливою володаркою нагрудного знака з портретом Єсеніна. Це її перша літературна премія. До присудження почесної нагороди експертна комісія ознайомилася з поетичною добіркою Ольги Миколаївни та збіркою «Чарівні дзвони», до якої ввійшли праці 25-річної творчої діяльності поетеси. У своїх поетичних рядках вона розкриває теми любові до природи, до рідного краю, історичної пам’яті, порушує проблеми моральності та пошуків людської душі.

«Я стала лауреатом «Єсенінської премії». Дещо несподівано, проте нині я по-справжньому почуваюся поетом. Нагорода підтвердила, що 30 років моєї праці в цьому напрямі були недаремними. Моя поезія потрібна, і потенціал реалізований. Я дякую комітету за те, що помітили мій внесок у літературу. Для мене дуже важливо це розуміти та виявляти свій талант саме у Придністров’ї. Як професіонал я щодня практикуюсь у віршуванні, а рядки все йдуть, накочуються, виникають і не закінчуються», – прокоментувала подію нагороджена поетеса.

Творче зібрання прикрасив своїм виступом ансамбль «Глас». Знаний колектив виконав російську народну пісню. Заслужений працівник, викладач кафедри «Теорія музики» Придністровського державного інституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна Надія Ніколаєва виконала під гітару пісню «Не жалею, не зову, не плачу…».

Учні середньої школи № 11 декламували вірші зі збірки Ольги Молчанової. Від них естафету виступів із гарною мелодійною композицією перейняли учениці дитячої музичної школи с.Паркани. Студент ПДУ Іван Михайлюк завершив сценічну частину зустрічі музичною версією вірша Сергія Єсеніна «Письмо к женщине». Старше покоління належним чином оцінило виступ молоді та відзначило, що новий стиль прочитання досить вдало передав усю смислову наповненість творів.

Переможець номінації «За творчі досягнення та багаторічну діяльність у галузі літератури, за пропаганду та збереження російської поезії за кордоном» Людмила Щебнева не любить гучних слів і про себе розповідає стримано і скромно. Проте, завдяки саме її старанням, у Молдові досить довго виходили радіопрограми «Простір культури» та «Російський дім». За таку масштабну та серйозну роботу зі збереження російської культури в Молдові та творчі починання їй вручили нагороду.

«Я була свідком становлення цього комітету. Записувала на молдавському радіо всіх його лауреатів, а тепер, можна сказати, сама стала однією з них. Приємно відчувати, що твої зусилля помітили, а працю оцінили. Одразу захотілося жити, писати, творити», – поділилася враженнями Людмила Щебнева.

До цієї урочистої події в газеті «Русское слово», що виходить у Кишиневі, в рубриці «Література» зробили спеціальну підрубрику «Поети Придністров’я», де розмістили кілька віршів Ольги Молчанової.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото автора.