Придністровський театр долучився до «Співвітчизників»

Міжнародний фестиваль російських драматичних театрів «Співвітчизники», який щороку проводиться у столиці Мордовії Саранську, нині відбувся вже сімнадцятий раз.


Упродовж цього часу в ньому взяли участь понад сто театральних колективів із 28 країн світу, зокрема з країн СНД, Ізраїлю, Болгарії, Монголії.

Мета міжнародного заходу – підтримка російських театрів у всьому світі, яка виражається в тому, щоб допомогти їм відчувати зв’язок із Росією, з російською культурою, дати шанс показати себе, підвищити акторську майстерність, обговорити нові тенденції розвитку театрального мистецтва.

На урочистій церемонії відкриття учасників і гостей події привітала міністр культури Мордовії Світлана Бауліна, яка запевнила, що фестиваль «Співвітчизники» протягом багатьох років залишається значущою культурною подією для республіки та багатьох російськомовних театральних колективів усього світу.

Дійсно, сімнадцятий мистецький форум здивував усіх його учасників і глядачів небаченими досі сюрпризами. Вперше він проводився в новому форматі. Господарі надали можливість гостям повноцінно зануритися в калейдоскоп фестивальних подій і не тільки презентувати глядачам свої вистави, вислуховувати думки авторитетних експертів, а і самим взяти участь у дискусійних круглих столах, майстер-класах з акторської майстерності, сценічної мови та руху, які проводили визнані російські драматурги, відомі режисери, популярні актори й педагоги провідних театральних вишів Росії.

Вперше у фестивалі взяв участь Придністровський державний театр драми та комедії ім. Н. С. Аронецької. Трупа представила на сцені Республіканського російського драмтеатру Мордовії спектакль «Наш Чехов», заснований на уривках із драматичних творів письменника, об’єднаних в один сюжет: «Три сестры», в який гармонійно вплітаються герої драми «Дядя Ваня», одноактної п’єси-жарта «Предложение», оповідань «Медведь», «Палата № 6», «Злой мальчик», «Шуточка».

Відвідати театральну установу в Мордовії й стати повноправними учасниками професійного форуму в Саранську акторам поталанило завдяки підтримці російського Центру науки та культури в Кишиневі. Своєрідний творчий звіт тієї частини трупи, яка брала участь у Міжнародному фестивалі «Співвітчизники-2023», відбувся в Придністровському державному театрі драми та комедії ім. Н. С. Аронецької 17 жовтня.

Директор театру Денис Аптер, головний режисер Дмитро Ахмадієв і 9 акторів поділилися враженнями про фестиваль, для участі в якому журі відібрало 7 театрів зі 150, що подали заявки. На творчому форумі виступили театральні колективи з Вірменії, Білорусі, Південної Осетії, Монголії, Росії та Придністров’я.

Наші посланці гідно представили республіку. Їхня творчість дістала високу оцінку російських критиків і театрознавців. Крім того, вони в Саранську не гаяли даремно жодної хвилини – дивилися вистави своїх колег по театральному цеху, обмінювалися досвідом, брали участь у творчих дискусіях і круглих столах. Іще знайомилися з культурою Мордовії, їздили на екскурсії по Саранську, по навколишніх селах і монастирях. Побували вони й на стадіоні «Мордовія Арена», який був побудований спеціально до чемпіонату світу з футболу 2018 року, що відбувався в Росії.

■ «Це досить солідний фестиваль, визнаний усіма майстрами театрального мистецтва, – підкреслив Дмитро Ахмадієв. – Тому подвійно вагома оцінка, яку дали нашому колективові російські фахівці – за наші режисерські знахідки, за акторську майстерність, за сценічну мову, за сценічний рух».

Денис Аптер зазначив, що від організаторів фестивалю їм надійшла пропозиція приїхати в Саранськ і наступного року, на «Співвітчизники-2024», але вже з новою постановкою.

«За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва, активне міжнародне співробітництво, збереження і популяризацію російської мови та культури», – такі слова адресовані театру з Придністров’я в Листі подяки Оргкомітету «Співвітчизників».

Редакція газети «Гомін» щиро вітає з новим творчим успіхом трупу Придністровського державного театру драми та комедії ім. Н. С. Аронецької. Ми розуміємо важливість гастрольної діяльності, без якої неможливий творчий розвиток будь-якого театрального колективу.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: ruscom-pmr.ru