Канарка – пташка співуча

Незвичайний концерт відбувся в Тирасполі у Палаці Республіки. Вперше на сцені разом з артистами Кишинівського національного театру опери та балету ім. М. Бієшу співали канарки. Спільно вони виконали близько 20 пісень різними мовами: французькі та італійські шлягери, російські романси та хіти з кінофільмів.


У багатьох куточках світу канарки давно стали домашніми птахами, а на Канарських островах, розташованих біля північного узбережжя Африки, мешкають їхні родоначальниці. Яскраве забарвлення, мелодійний, майже безперервний спів, простота утримання і здатність розмножуватися в неволі – якості, завдяки яким пернаті здобули таку популярність у любителів співочих птахів.

«O sole mio» («О сонце моє») так називався концерт, і одночасно неаполітанська пісня, що лягла в основу музичного дійства. Захід зібрав чимало охочих почути відомі шлягери у незвичному виконанні. Інструментальний супровід був досить різноманітний: флейта, мандоліна, акордеон і фортепіано.

«Ексклюзивні й талановиті співаки – так ми їх називаємо. Їхній мелодійний спів впливає на організм людини, як бальзам на душу», – розповів власник пернатих Сергій.

Він зазначив, що для виступу проводився спеціальний кастинг, відбиралися найбільш голосисті та найдзвінкіші виконавці. За два місяці до концерту птицям включали передбачувану музичну програму, і вони самі «обирали» собі репертуар, а вже артисти повинні підлаштовуватися під них. Репетиції відбувалися кожного дня також протягом місяця.

Молоді канарки Вася, Шурик і Кузя акомпанували солістам національної опери Віктору Новицькому та Олександрі Прокопович. Їхній співочий тандем буквально лився чарівним струмочком фантастичних мелодій. Номер «Весілля в Малинівці» у виконанні артистів не залишив байдужим нікого з присутніх, гучні овації лунали довго після закінчення виступу. Пернаті тонко відчували кожну музичну ноту та настрій, який створювався.

«Під час роботи з птицями помітила за собою, що настрій відразу перемикається на позитивний лад. У їхньому співі відсутні різкі звуки та занадто гучні мелодії», – зазначила виконавиця Олександра Прокопович.

Композиція «Під небом Парижа», виконана під звуки акордеону Сергія Сакали, виявилася настільки проникливою та чаруючою, що в уяві відразу постали прекрасні розарії, Єлисейські поля, відомі виноградники та багато інших пам’ятників, якими так славиться ця чудова країна та її столиця. Глядачі стверджували, що спів птахів чудово доповнив голоси співаків.

Концерт продовжив широко відомий у світі музичний твір «Хрещений батько». Павло Цуркан віртуозно зіграв на італійському музичному інструменті – мандоліні, Іван Барановський артистично та філігранно музичив на фортепіано, а їхній колега Сергій Сакали зачаровував звуками акордеону.

У паузах між виступами ведуча Олександра Черній розповідала публіці цікаві бувальщини та факти про пернатих артистів. Наприклад, творчий співочий шлях канарок триває 15 років. Цікаво й те, що в дореволюційній Росії наявність кліток із канарками була невіддільною частиною дому і слугувала індикатором чистого повітря та затишку.

Завершився концерт прем’єрою – романс «Соловей» Олександра Аляб’єва на вірш поета Антона Дельвіга виконала Олександра Прокопович. Акомпанували солістці Ірина Каракаш на флейті та Іван Барановський на фортепіано. Ця композиція настільки популярна у світі, що багатьма сприймається як народна пісня. Музикантів нагородили гучними оплесками та букетами квітів. Композиція на біс «O sole mio» стала дивовижним подарунком для вдячних глядачів.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.