Унікальна база ТАТК

У Тираспольському аграрно-технічному коледжі ім. М. В. Фрунзе (ТАТК) для учнів загальноосвітніх шкіл було організовано оглядову екскурсію. Викладачі навчальної установи детально ознайомили школярів із професіями, які пропонує заклад, а студенти коледжу виступили перед ними з цікавою концертною програмою. Отже, майбутні абітурієнти могли переконатися, що мають можливість не тільки здобути цікаву й потрібну суспільству професію, а й творчо розвиватися.

Унікальна база навчального закладу почала створюватися ще в минулому столітті за ініціативою більшовицького вождя, одного з найвизначніших учасників Великої Жовтневої революції й Громадянської війни Михайла Васильовича Фрунзе. Перший набір було проведено 1 вересня 1960 року. За словами завідувача навчального відділення ТАТК Миколи Черкеса, це був новий тип навчального закладу для Радянського Союзу – радгосп-технікум.

У 2001 році на підставі наказу Міністерства сільського господарства ПМР за № 88 «Про реорганізацію коледжів, радгоспів-технікумів» Тираспольський аграрний коледж імені М. В. Фрунзе був реорганізований у ДОУ «Тираспольський аграрно-технічний коледж імені М. В. Фрунзе».

На сьогодні в коледжі збережено розвинену інфраструктуру. Приїжджі студенти забезпечені гуртожитком, в якому є все необхідне для нормального проживання: кухня, гаряча вода, їдальня та спортивний комплекс. Напевно, це один із навчальних закладів, який має власний стадіон. Усі теоретичні знання студенти відпрацьовують на навчальному полі: сіють, захищають рослини від шкідників і збирають урожай, щоб потім здобутий досвід застосувати на своєму першому робочому місці. «Автомеханіки» й ті, хто здобуває  середню спеціальну освіту за спорідненими фахами, одержують права трьох категорій: «В», «С» і «С1», а студенти інших направлень – права категорії «В».

За словами заступника директора коледжу з навчально-виробничої практики Трохима Оноя, коледж готує спеціалістів за шістьма фахами середньої спеціальної освіти: агрономія, ветеринарія, садово-паркове та ландшафтне будівництво, організація перевезень і керування автомобільним транспортом, технічне обслуговування та ремонт автомобільного транспорту, механізація сільського господарства й автомеханік.

У коледжі впроваджено дуальну освіту: заклад співпрацює з Тираспольським хлібокомбінатом, сільськогосподарськими фірмами «Агростар» (вирощування овочів, фруктів, зернових культур), «Плантатор» (вирощування овочів) «Фікс» (фермерське господарство) та іншими. Отже, майбутні агрономи, ветеринари та механізатори у роки навчання набувають практичного досвіду та потенціальне місце роботи. Також налагоджений контакт з Міністерством оборони, завдяки чому студенти проходять практику на базі ремонтного заводу. Після служби в армії юнаки можуть залишитися працювати за спеціальністю.

Зарахування на навчання у коледжі здійснюється на основі конкурсу представлених атестатів про закінчення 9 класів, без вступних іспитів. Слід зауважити, що на базі 11 класів за наявності вільних місць, можливий вступ одразу на другий курс. Прийом документів здійснюється з 1 липня до 25 серпня.

Кожного року в коледжі організовується зустріч випускників. За словами Миколи Черкеса, на захід запрошують колишніх студентів, щоб вони поділилися своїми здобутками та досвідом, поспілкувалися зі студентами, які навчаються нині,  зі старими друзями та викладачами коледжу. У 2015 році з першого випуску приїхало на зустріч 7 випускників. Цікаво було те, що викладач однієї з груп ще працював. «Це була епохальна подія, тому своїх студентів ми намагаємося налаштувати на співдружність, співпрацю, взаємодопомогу, щоб вони не забували своє коріння», – зазначив завідувач навчального відділення  Тираспольського аграрно-технічного коледжу.

Софія   МОСКАЛЬОВА.