До Теплого Олекси треба багато чого встигнути

Відоме прислів’я «Весняний день рік годує», певне гасло землеробів, можна цілком слушно продовжити: «…тим паче, якщо він сніговий». Саме таким видався день 20 березня, коли редакційна група побувала на полях ТОВ «ЄвроРостАгро».

Роботи у землеробів – непочатий край. Третій день падає сніг, який пухнастим килимом укрив поля. Невеликий морозець і снігопад вселяють надії на врожай. Втім, небувала кількість мишоподібних гризунів, які з’явилися теплої осені, шкодять посівам. Цьому сприяла велика кількість падалиці на багатьох полях. Повернення зими ущільнює час проведення весняно-польових робіт. Начальник управління впровадження інноваційних технологій та інформації Міністерства сільського господарства та природних ресурсів Федот Цибульський, з яким ми зустрілися в «ЄвроРостАгро», сказав: «Хороший сніг тільки на користь –
це однозначно. Те, що поля покриті білою ковдрою товщиною 10 сантиметрів, дуже радує агрономів. Така погода дає землекористувачам можливість активно підживлювати озимину. У республіці цю технологічну операцію провели вже на 40 тисячах гектарів, майже завершили підживлення озимого рапсу на 15 тисячах гектарів. Аграрії мають на меті провести максимум робіт з підживлення, щоб потім, коли погода дозволить, перейти до сівби яровини. Та все-таки такого вторгнення холоду наприкінці березня давно не спостерігали, ця аномалія змушує хвилюватися за врожай, оскільки впливає на терміни розвитку озимих. Аграрії все зробили для отримання гарного результату: вибрали інтенсивні сорти, провели підживлення. Поки ми чекали весни, рослини «не спали». Нинішній стан озимих зернових називається «вихід у трубку» – пшениця за недавній теплий період виросла на 4-5 сантиметрів. Розпочалося відокремлення стеблинок, їх уже видно – це гарне кущіння. Вторинна коренева система рослин запрацювала, сформовано по 3-4 стебла. Деякі європейські сорти спалило холодом, проте паростки в точках росту, де формуються майбутні рослини та в цілому врожай, збереглися. Земля не промерзла, уся волога піде на користь рослині. Є сніг, волога – буде врожай. Поки що прогноз оптимістичний».

Продовжив розмову на засніженому полі головний агроном ТОВ «ЄвроРостАгро» Дмитро Величко. Він до тонкощів розуміє складні питання агрономії, оскільки багато років пропрацював в Україні та в Придністров’ї й також є основоположником застосування технології бінарних посівів українського вченого – доктора сільськогосподарських наук Миколи Зеленського. «Цього року взимку були морози до -18 ˚С, частина озимих підмерзла, – сказав Дмитро Васильович. – На пожовклих кінчиках листя, як на ослаблених частинах організму, оселяться хвороби, оскільки у ґрунті й у морози зберігається інфекційний фон. Тільки-но зійде сніг, треба проводити хімічний обробіток посівів проти різних хвороб. А взагалі зимівлю можна вважати благополучною, незважаючи на те, що попередній теплий тиждень сприяв зростанню рослин і, відповідно, спричинив втрату цукру. І якби не сніговий покрив, то це могло б призвести до вимерзання посівів».

Поки тривала бесіда фахівців із кореспондентами, тракторист Олександр Воронов підгодовував 40-гектарне пшеничне поле карбамитно-аміачною сумішшю, що впливає на листову поверхню і кореневу систему рослин. Італійський обприскувач «Пелікан», що має двотонну ємність з живильною сумішшю, робив коло за колом, щоб утамувати спрагу рослин поживними краплями. Пшениця сорту «Меляк» почувається чудово – такий діагноз поставили «лікарі-агрономи». А живильні «ін’єкції», сліди від яких у вигляді точкових отворів, що йдуть до землі, виразно виднілися на білому полотні, ще більше зміцнять рослини. У «ЄвроРостАгро» вже всі 600 гектарів пшениці отримали необхідну дозу первинного весняного підживлення.

З нетерпінням очікуючи тепла (Теплий Олекса – 30 березня), коли, за народними прикметами, вже на повну силу вступає у свої права весна, хлібороби повинні ще багато чого встигнути, тому вони готують потрібний інструментарій для подальших робіт технологічного циклу.

Олег   ГАВРИЛЕНКО.