Завжди на варті здоров’я громадян

(до 55-річчя столичного шкірно-венерологічного диспансеру)

Співробітники відомої в Тирасполі медичної установи відзначили ювілей. З цієї нагоди вони зібралися всім колективом, запросили до себе міністра Христину Албул, а також колишніх і нинішніх спеціалістів.


Головний лікар диспансеру, лікар-дерматолог Наталія Барановська, коротко розповіла про історію становлення дерматовенерологічної служби в Тирасполі та про її сьогодення.

Декілька слів про минуле. Все почалося через наслідки Другої світової війни, коли треба було ліквідувати спалах епідемії сифілісу та корости на території Радянського Союзу. Довелося і в Тирасполі, куди також дісталася ця біда, відкривати шкірно-венерологічне відділення (ШВВ). У 1946 році голова повітової протиепідемічної комісії підписав Постанову «Про заходи щодо ліквідації масової захворюваності на коросту та посилення боротьби з венеричними захворюваннями».

Шкірне відділення не мало свого постійного приміщення, тому з 1950 року, (коли його очолювала колишня фронтовичка Сіма Марківна Лісакович) заклад не раз переселяли з одного місця на інше, аж поки наприкінці 50-х не включили до складу міської лікарні. Нарешті у 1962-му його оформили як окремий підрозділ і перевели на 3-й поверх будівлі на вулиці Повстання 59.

Самостійну діяльність диспансер розпочав 22 жовтня 1968 року. З 1969 по 1985 рр. його очолював Павло Архипович Мельниченко – досвідчений лікар, керівник, який доклав багато сил та енергії для формування і становлення цієї специфічної установи.

За словами Наталії Тигранівни, з листопада 1985 року посаду головного лікаря ШВД обіймала Євгенія Павлівна Бузук, яка очолювала медичний заклад протягом 38 років. У 1992 році установі надали статус «Республіканської», а 2002-го видали свідоцтво про державну реєстрацію.

Наші дні. Нині в колективі працює 15 лікарів, 18 середніх та 12 молодших медичних працівників. З них 7 лікарів та 8 медичних сестер мають високе звання «Відмінника охорони здоров’я», одна особа нагороджена орденом «Трудова слава» та двоє – медаллю «За трудову доблесть».

Вітаючи ювілярів, міністр охорони здоров’я Христина Албул зазначила:
«З упевненістю можна сказати, що сьогодні, як і 55 років тому, диспансер об’єднує у своїх стінах справжніх професіоналів. Дякую всім вам за те, що незважаючи на труднощі, ви щодня самовіддано працюєте, проявляєте терпіння та співчуття».

Важливою складовою в діяльності установи завжди була боротьба з соціально-значущими захворюваннями, зокрема з інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ).

Останній спалах сифілісу спостерігався на початку 90-х років XX століття, коли кількість хворих збільшилась у 18 разів. Згодом покращувалася матеріально-технічна складова диспансеру, збагачувався досвід, зростала майстерність фахівців. Вкладені зусилля та реалізація двох державних цільових програм «Профілактика ВІЛ/СНІД-інфекції та ІПСШ» дали значні результати: з 1995 року і до кінця 2022-го захворюваність на сифіліс знизилася в 31 раз.

Якщо до кінця 90-х років минулого століття пріоритетом була боротьба з венеричними хворобами, то нині акцент змістився в бік профілактики та лікування шкірної патології. Шкірно-венерологічний диспансер активно співпрацює з усіма відділеннями міської лікарні, Центром матері та дитини та з госпіталем інвалідів вітчизняної війни, з диспансерами та поліклініками міста.

Велика увага приділяється профілактиці: проводиться диспансеризація хворих із хронічними шкірними дерматозами, медичні огляди під час влаштування громадян на роботу, дітей у школах та дитячих садках.

На сьогодні Державна установа «Республіканський шкірно-венерологічний диспансер» має у своєму складі консультативну поліклініку та стаціонар на 25 ліжок, клініко-діагностичну лабораторію, фізіотерапевтичний кабінет з новим обладнанням, кабінети лікувальної дермато-косметології й організаційно- дерматовенерологічної допомоги населенню, які функціонують із застосуванням ефективних медичних технологій та дотриманням диспансерних принципів роботи.

Поліпшилася матеріально-технічна база, створені комфортні умови як для медичних працівників, так і для пацієнтів. Кабінети укомплектовані згідно зі стандартами.

За ювілеєм настають рутинні будні, тож фахівці столичного диспансеру продовжують самовіддано працювати над тим, щоб якомога менше важких захворювань траплялося серед населення нашої республіки.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото: minzdrav.gospmr.org (Євгенія Бузук, Христина Албул, Наталія Барановська).