Боротьба з туберкульозом – спільна справа

Питання профілактики туберкульозу залишається важливим у системі охорони здоров’я ПМР. У 1993 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила туберкульоз проблемою «глобальної небезпеки».


За словами завідувача Республіканського протитуберкульозного диспансеру (м. Бендери) Сергія Панкрушева, впродовж останніх років лікарі спостерігають зниження кількості захворювань серед пацієнтів. Це пояснюють обмеженнями, які діяли під час пандемії.

«Попри ці обставини, епідеміологічна ситуація в республіці також має статус епідемії. У фтизіатрів республіки викликає занепокоєння зростання кількості хворих поміж дітей та підлітків. Якщо в попередні роки вона становила десять випадків на рік, то лише за дев’ять місяців поточного року досягла вже двадцяти чотирьох», – повідомив лікар.

У суспільстві поширена точка зору, що на туберкульоз хворіють тільки «соціально неблагополучні особи». Сергій Васильович підкреслив, що ця категорія населення дійсно найбільш схильна до розвитку захворювання у зв’язку з ослабленим імунітетом, обумовленим їхнім способом життя. За словами медика, туберкульоз – це інфекційне захворювання, а інфекції, як відомо, можуть вражати людей незалежно від їхнього соціального стану.

Стреси, хронічне недосипання, нерегулярне та незбалансоване харчування можуть призводити до зниження захисних сил організму та захворювання на туберкульоз. Тому необхідно пам’ятати про те, що «профілактика – богиня медицини» й робити все можливе, щоб запобігти хворобі.

Які все ж таки симптоми? Третина населення земної кулі інфікована мікобактеріями туберкульозу, але далеко не всі хворіють. Захисні сили організму більшості людей перешкоджають розвитку туберкульозу. У низці випадків під час масивного інфікування мікобактеріями він швидко розвивається. На ранніх стадіях хвороба протікає майже безсимптомно, але згодом стан хворого погіршується.

Клінічні ознаки – підвищена втома, слабкість, різке зниження ваги без видимих причин, температура 37-38 °С, яка не спадає тривалий час, нічна пітливість. Обличчя стає блідим, а на щоках з’являється рум’янець. У дітей туберкульоз прогресує набагато швидше, ніж у дорослих, через нерозвинену імунну систему.

Легеневу форму туберкульозу супроводжує кашель. Спочатку він несильний, але згодом його інтенсивність зростає. Якщо це триває понад три тижні, слід негайно звернутися до лікаря. Сергій Панкрушев наголосив, що основним профілактичним заходом у боротьбі з захворюванням є вакцина БЦЖ, якою щеплюють новонароджених дітей практично в усіх країнах світу, щоб захистити їх від туберкульозу, особливо від позалегеневих форм і навіть туберкульозного менінгіту. За його словами, вже понад століття туберкулінова проба Манту є звичним методом виявлення туберкульозної інфекції.

«Вона використовується здебільшого під час масової діагностики серед дітей та підлітків. Метою проведення туберкулінової проби (проби Манту) є, з одного боку, раннє виявлення туберкульозу, а з іншого – визначення необхідності повторної вакцинації здорових дітей для розвитку специфічного імунітету», – розповів фахівець.

Щоб виявити туберкульоз на ранніх стадіях, дорослим необхідно проходити флюорографічне обстеження в поліклініці не рідше одного разу на рік.

Багато важких, смертельно небезпечних хвороб, зокрема рак легень і туберкульоз, тривалий час можуть протікати без видимих змін самопочуття хворого. Часто кашель, задишка, підвищення температури, зниження ваги, загальна слабкість проявляються у занедбаній, а часом невиліковній стадії захворювання. Тільки регулярне флюорографічне обстеження своєчасно виявить хворобу на ранніх стадіях. Це допоможе повністю вилікувати захворювання, повернути здоров’я, а з ним і звичні режим та стиль життя.

Сергій Васильович сказав, що в республіці, на жаль, є значна частина населення, яка вже давно не проходить флюорографічне обстеження. Завідувач Республіканського протитуберкульозного диспансеру розповів, як уберегти власний організм від захворювання на туберкульоз.

«Дотримання здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок, повноцінне харчування, фізична активність, перебування на свіжому повітрі, своєчасне лікування будь-яких захворювань, боротьба зі стресами, дотримання правил особистої гігієни мають велике значення у профілактиці захворювання. Для запобігання поширенню туберкульозу за появи перших симптомів, необхідно звернутися до лікаря».


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото з власного архіву (Сергій Панкрушев).