«Якість – це те, що ми постійно вдосконалюємо!»

Нинішнього року найвідоміша на світовому ринку придністровська швейна компанія «Одема» відзначає своє 78-річчя. Згідно з архівними документами, історія її започаткувалася в перші дні листопада 1945 року.


«Починалося все в одному цеху з дванадцятьма швейними машинками та дванадцятьма швачками, – розповіла головний спеціаліст держархіву Ірина Паламарчук. – Усе тоді трималося на ентузіазмі людей. Та й працювали тут спочатку на своєму обладнанні – шили військове обмундирування, білизну, тілогрійки. Не було, звичайно ж, і гучних здобутків».

Проте досить швидко з маленького цеху виросли 4 виробничі корпуси, з’явилися філії в інших містах Молдавії та в Україні. Новаторські підходи та ставлення до виробництва прославили колектив на весь Радянський Союз. Пояснення всьому цьому було дуже простим: 1948 року на фабриці з’явилася нова робітниця – розкладниця тканини Валентина Соловйова. Через 2 роки її призначили начальником експериментального цеху. Ще за кілька літ – головним інженером, а 1959-го вона стала директором фабрики, яку на той час назвали на честь ювілею комсомольської організації: імені 40-річчя Всесоюзної Ленінської Комуністичної Спілки Молоді.

Новаторський прорив Валентини Соловйової

Насамперед, вона запровадила систему раціонального розкрою тканини, завдяки чому підприємство вийшло в передовики беззалишкового крою в легкій промисловості. Фабрика 8 років поспіль була першою в соцзмаганні серед швейних підприємств СРСР. Тираспольські швачки першими в країні досягли найвищої продуктивності праці. За зміну робітниця виготовляла 28 чоловічих сорочок (основний асортимент фабрики), тоді як на всьому просторі Радянського Союзу робили 6–8, а в Європі – 15 сорочок. У середині 80-х найпопулярнішим сувеніром із Молдавії була саме чоловіча сорочка виробництва швейної фабрики «40 лет ВЛКСМ».

У 80-ті роки ХХ століття до швейного об’єднання входили 4 фабрики та 2 філії, а загальна кількість працівників становила близько 6 тисяч осіб. Усі ці люди працювали на 40 потоках, випускаючи 20 млн виробів на рік. Продукція підприємства була відома не тільки в СРСР, а й поза його межами. Успіх виробництва багато в чому ґрунтувався на методі управління В. Соловйової, головними рисами якого були безперервне вивчення попиту споживачів, упровадження інновацій, високий рівень освіченості колективу та відповідальна соціальна політика.

У радянський період понад 800 співробітників фабрики здобули спеціальну освіту, 450 – вищу, 5 – захистили дисертації кандидатів наук, 2 – стали докторами наук, понад 800 осіб були відзначені урядовими нагородами. У 1955 році фабрика стала кращою в СРСР серед підприємств легкої промисловості. Згодом була удостоєна звань «Підприємство комуністичної праці» та «Підприємство високої культури виробництва». У 1964 році об’єднання заслужено посіло своє гідне місце у Золотій книзі пошани Молдавської РСР. Ще через 2 роки «40 лет ВЛКСМ» нагородили орденом Трудового Червоного Прапора. Протягом 30 років фабрика виборювала перші місця у Всесоюзних соціалістичних змаганнях. І за досягнутими результатами в рамках ІХ та Х п’ятирічок підприємство нагородили рубіновими знаками з занесенням на всесоюзну Дошку пошани ВДНГ СРСР.
Нині фабрика має назву ЗАТ «Одема» ім. В. С. Соловйової.

«Одема» сьогодні

На сьогодні «Одема» – сучасне швейне підприємство з торговим знаком, що легко впізнається, і надійною діловою репутацією. Нині на фабриці шиють вироби плечового та поясного асортименту. Це куртки, комбінезони, штани, жилети, блузи, блузони та багато іншого. «Одема» виробляє швейну продукцію будь-якої складності, включаючи вироби з герметизацією швів та безнитковими технологіями. Це стало можливим завдяки новітньому швейному устаткуванню, яке на підприємстві постійно та цілеспрямовано оновлюється.

Уся нова техніка оснащена системою автоматики, універсальні швейні машини обладнані спеціальними енергозберігаючими двигунами. «Крім того, в універсальних швейних машинах економиться і такий витратний матеріал, як масло, тому що всередині самого механізму використовується «суха голова». Ще один плюс – відсутність масляних плям на готових виробах, через що ми маємо економію на засобах для їхнього чищення», – розповіли нам працівниці швейного цеху.

Нещодавно на виробництві впровадили ще одну новинку – лазерний розкрій, що дозволило розкроювати дрібніші деталі. Завдяки цьому значно розширився асортимент матеріалів, з яких можна робити форми: до звичних для всіх тканин додалися поліетилен, оргскло і навіть фанера завтовшки до 4 мм.

Підприємство працює за повним циклом: від створення моделі та виготовлення лекал до розкрою, пошиття виробу та його реалізації. Поєднання передових технологій, інноваційних рішень, потужного виробничого комплексу, а також майстерність висококваліфікованих фахівців дозволяють виготовляти продукцію, що відповідає високим стандартам якості та всім вимогам замовників.

Дуальне навчання та соціальні пільги

На швейній фабриці «Одема» успішно реалізується метод дуального навчання, яке вперше було апробоване та впроваджене у 2018 році саме тут. За цей час на підприємстві підготували десятки швачок, швачок-мотористок, кравців та операторів швейного обладнання.

«З дитинства мені подобалося шити, тому я вирішила здобути професію кравчині. А форму дуальної освіти обрала тому, що це дуже зручно: ти здобуваєш не тільки теоретичні знання, а водночас тут же, на виробництві, можеш виробити практичні навички», – пояснила свій вибір Олена Алексєєва.

Багато хто з підготовлених за дуальною системою фахівців є членами трудових династій, чиї матері та бабусі теж працювали тут, на швейній фабриці «Одема». Більшість із них пишається тим, що продовжує робітничі династії.

Крім форми дуального навчання, тут можна навчатися і за спеціальними програмами, щоб за 3 місяці стати, скажімо, швачкою або різьбярем у розкрійному цеху.

Нарешті, всі працівники підприємства мають великий соціальний пакет, який включає гаряче харчування та оплату транспортних витрат (оплата проїзду на роботу та назад), а також безкоштовне медичне обслуговування. У консультативно-діагностичному центрі при фабриці прийом ведуть терапевт, невролог, отоларинголог та гінеколог. Простіше кажучи, підприємство надає працівникам соціальні пільги та юридичні гарантії, що забезпечують реалізацію їхніх найважливіших економічних і соціальних прав, головне з яких – декларація про гідний рівень життя. Так, умови роботи відповідають усім вимогам охорони праці, техніки безпеки та санітарним нормам. Форма оплати праці – відрядно-преміальна, від 5 000 до 8 000 рублів. Навчання за дуальною системою здійснюється зі щомісячною виплатою стипендії та обов’язковим наданням робочого місця учневі.

Міжнародна співпраця

Орієнтація на принципи якості, надійності та поваги, професіоналізму та безперервного вдосконалення дозволяють фабриці вибудовувати довгострокову співпрацю з діловими партнерами за кордоном. На сьогодні «Одема» працює з численними компаніями з Італії, Австрії, Словаччини, Росії та виробляє одяг для відомих європейських брендів, таких як «Chervo», «Barbour», «Angel Wings», «Versace», «Montura», «Giorgio Armani», «Geospirit», «Carinthia», «Peuterey», «Patrizia Pepe», «Aspezi», «Energia Pura», «Miroglio», «Moncler» та багатьох інших.

До «Одеми» звертаються багато європейських компаній за послугами дизайнерів та модельєрів. На виробництві давно розробляють лекала, передпромислові зразки та необхідні документи, за якими замовлення можна виконати на будь-якому швейному підприємстві. На зовнішній ринок фабрика відшиває близько 85 % продукції.

Останнім часом фабрика особливо тісно співпрацює з австрійською фірмою Carinthia. З цим закордонним партнером придністровська компанія взаємодіє вже 14 років. Для австрійських замовників у нас шиють переважно вироби військового призначення – спальні мішки та куртки.
На замовлення італійської фірми «Sortoni» придністровські майстри виготовляють спідниці, штани та шорти для гри у гольф. Для словацького бренду Vzorodev шиють робочі куртки для листоноші.

ДЕВІЗ «ОДЕМИ»:
«Якість – це те, що ми постійно вдосконалюємо!»


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: tiraspol.ru