Кафедрі журналістики ПДУ – 30 років

На початку 1993-1994 навчального року на філологічному факультеті ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відкрили кафедру журналістики. На той час наша республіка гостро потребувала професійних журналістських кадрів, оскільки відбувалося формування системи засобів масової інформації Придністров’я.


Кафедру створювали практично з нуля. На філологічному факультеті виділили кілька аудиторій. Деканат запозичив у московських колег навчальні плани. На їх основі створили свій проект діяльності. Одну з аудиторій обладнали друкарськими машинками. Поступово сформувався колектив освітян. Біля джерел заснування кафедри були Олександр Квасников і Олена Силантьєва. У списку перших завідувачів – Олексій Марчков, Юлій Феч, Віталій Піщенко.
Викладали профдисципліни відомі всім майстри слова: Борис Челишев, Людмила Шульга, Олександр Семенюк, Леонід Іванович, Ольга Феч, Євгенія Матвейчук, Олег Юзифович. Поміж тих, хто зробив чималий внесок у розвиток кафедри, корифеї вітчизняної журналістики – Володимир Масленников, Юрій Баранов, Микола Тимофєєв, Дмитро Кондратович, Сергій Санду, Нікандр Єлагін.

Першу групу студентів набрали в 1993 році, який відтоді вважається початком історії журналістської освіти в нашій республіці. Цікаво, що нині кафедру очолює випускниця першого випуску Світлана Распопова. На сьогодні вона – кандидат філологічних наук, доцент, начальник Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ нашого держуніверситету.

Кафедра зростала, у повній відповідності до освітніх стандартів Росії розроблялися нові навчальні плани, запроваджувалися нові дисципліни, викладачі проходили стажування, навчалися в аспірантурі та захищали дисертації в передових російських вишах. Велику роль у розвитку журналістської освіти відіграли декан філологічного факультету, а згодом – директор Інституту мови та літератури, к. ф. н., доцент Василь Панкрушев та ректор ПДУ професор Степан Берил.

За 30 років кафедра випустила сотні спеціалістів. Випускники працюють у всіх засобах масової інформації республіки, а також у прес-центрах та прес-службах, рекламних агентствах, видавництвах та друкарнях. Рівень здобутої освіти та професійні досвід і здібності дозволяють їм реалізуватися й поза межами нашої республіки: багато хто з них працює в різних авторитетних російських засобах масової інформації.

На сьогодні освітній процес на кафедрі забезпечують висококваліфіковані спеціалісти: професор Сергій Олейников, доценти Світлана Распопова, Валентина Юзифович, Юлія Ткаченко, Наталія Іовва, Вікторія Дабежа, старші викладачі Ольга Феч та Олександр Березовський, викладач Ганна Люленко та старший лаборант Алла Козлова. На кафедрі активно ведеться науково-дослідна робота: щороку проводяться науково-практичні конференції, республіканські та міжнародні круглі столи, виходять у світ монографії, збірники статей та навчальні посібники.

У планах кафедри журналістики на майбутнє – відкриття перспективних, цікавих для абітурієнтів напрямів навчання, видання нових навчальних посібників і монографій, захист кандидатських та докторських дисертацій, створення Навчального мультимедійного медіацентру. Та найголовніше – це нові студенти, майбутні зірки ЗМІ.

З нагоди 30-річчя кафедри журналістики 27 жовтня в університеті була проведена Міжнародна науково-практична конференція «Журналістика та медіакомунікації: сучасні тренди». Учасниками заходу стали студенти та викладачі ПДУ, представники придністровських ЗМІ, а також співробітники низки російських вишів.

Вітаючи учасників форуму, ректор Придністровського університету Владислав Соколов зазначив: «Нині кафедра журналістики перебуває в повному розквіті сил. Це одна з найкращих ланок нашого вишу, яскравий приклад для решти кафедр в організації наукової, освітньої та виховної роботи. Її випускники представлені скрізь, тому складно назвати галузь чи відомство, у прес-службі чи ЗМІ яких їх не було б».

Депутат Верховної Ради Андрій Сафонов у своєму привітанні нагадав про роль, яку відіграє журналіст у суспільстві. Це й інформування, і вплив на світогляд людей. «Причому, – зазначив він, – боротьба за уми в умовах сьогодення стає дедалі актуальнішою. У такій ситуації від журналіста потрібен високий професіоналізм, бо це безпосередньо пов’язано з довірою до нього та його роботи. Отже, багатократно зростає значення, вага кафедри журналістики».

Заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій ПМР Максим Кравець з нагоди ювілею вручив співробітникам кафедри відомчі нагороди. «Усі ці роки ви вміло формуєте, виховуєте фахівців із найкращими рисами, притаманними журналістській професії: об’єктивністю, активним творчим пошуком, високим рівнем відповідальності та прагненням до самоосвіти. Ви забезпечуєте наше суспільство фахівцями з глибокими знаннями й ерудицією, від професійного рівня яких залежить обізнаність придністровців про події, що відбуваються, і формується здорова громадська думка. Дякую вам за це», – резюмував він.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.