Заради збереження історичної пам’яті

День пам’яті жертв політичних репресій у нашій республіці відзначається 30 жовтня. У Придністровському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка відбувся мітинг, присвячений цій даті.


З цієї нагоди Президент ПМР Вадим Красносельський звернувся до придністровців. Він нагадав, що «…страшний маховик політичних репресій тридцятих років минулого століття не оминув і Придністров’я». Вадим Миколайович наголосив, що в цей день жителі республіки згадують усіх, хто був огульно звинувачений, абсолютно неправовим чином засуджений до смертної кари та страчений.

«Подібним злочинам не може бути виправдання. Ми повинні зробити все необхідне для того, щоб подібне ніколи не повторилося знову. Вічна пам’ять жертвам політичних репресій!» – йдеться у зверненні Глави держави.

Учасниками мітингу в ПДУ були: заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, перший заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан, голова Комітету Верховної Ради з освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігор Буга, ректор головного наукового центру республіки, професор Владислав Соколов, викладачі та студенти вишу.

Ведучі заходу поінформували присутніх про події, які розгорталися під час репресій. Відомо, що в МАРСР їх пік припав на 1937-38 роки. За рішенням Особливої трійки НКВС МАРСР (орган позасудового винесення вироків) було розстріляно 70 % репресованих мешканців Слободзейського, Григоріопольського, Кам’янського, Дубоссарського та Рибницького районів. У сучасній історіографії утвердилася цифра 5 485 засуджених у той час. Однак дослідники не мають абсолютної впевненості в тому, що це дійсно справжні й точні дані. Останні роботи істориків і краєзнавців дозволяють припустити, що наведена вище цифра дещо занижена. Репресованими були не тільки пересічні громадяни, а й перші особи, які стояли біля витоків становлення МАРСР.

Старший науковий співробітник науково-дослідної лабораторії ПДУ «Археологія» Ігор Четвериков розповів про те, як проводилися розкопки у 1992–1994 та 2017 роках:

«Початок роботам з ексгумації останків поклало випадкове їх виявлення під час реставраційних робіт на бастіоні «Святий Володимир» у 1991-му. У зв’язку з помилковою інформацією про відсутність останків біля бастіону, вони, на жаль, припинилися аж на 23 роки. Коли у 2017 році під час упорядкування території навколо найстарішої в Тирасполі будівлі – порохового льоху – робітники натрапили на досі невідому розстрільну яму, це надало новий імпульс колись перерваному процесу».

Ігор Анатолійович висловив щиру вдячність Вадиму Красносельському за підтримку в організації та проведенні робіт. Він також зазначив, що з 2017 року значної допомоги в ексгумації та перепохованні останків розстріляних у 1937-1938 роках надали волонтери військово-патріотичного клубу «Спадкоємці Перемог». Загалом за цей час на території Тираспольської фортеці були знайдені останки 4 500 людських тіл. Важливо, що переважна більшість (4 100) із них була ідентифікована.

Ігор Четвериков позитивно оцінив працю співробітників Міністерства внутрішніх справ, зокрема ГУзНС, які надають всіляку допомогу археологам та волонтерам.

На заході відбулося відкриття меморіальної дошки першим керівникам Молдавського педагогічного інституту (Абрам Біхман, Михайло Холостенко, Олександр Похінін, Дмитро Престеско, Тихон Ницуляс), які стали жертвами репресій.

Мітинг завершився покладанням квітів до Стели пам’яті студентів та викладачів університету, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та до меморіальної дошки.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.